A dolgozókba fektetett egészségprogram – Ez a beneFit Prize

A dolgozókba fektetett egészségprogram – Ez a beneFit Prize

A SYNLAB egyike azon munkáltatóknak, akiknek fontos a dolgozók egészsége. Ezért is biztosítja alkalmazottai számára az All You Can Move SportPass-t, mely lehetővé teszi, hogy a cég dolgozói számos helyen éljenek kedvezményesen az aktív sportolási lehetőségekkel. Az All You Can Move Sportpass létrehozói a közelmúltban útjára indították új kampányukat, amely a SYNLAB szempontjából is érdekes. A részletekről Társaságunk orvos-szakmai igazgatójával, Dr. Csernák Zsolttal beszélgettem.


Milyen részletei vannak az All You Can Move új kezdeményezésének?

Az All You Can Move a „beneFit Prize- For Happy Employees” pályázattal azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megtalálja Magyarországon azokat a vállalatokat, melyek leginkább odafigyelnek munkavállalóik egészségére és a legtöbbet teszik azért, hogy a dolgozói jóllét fizikai, szellemi és lelki vonalon egyaránt magas szinten megvalósulhasson. Ennek érdekében egy részletes pályázati felhívást tettek közzé, amelynek kialakításához és elbírálásához szakértői zsűrit kértek fel. A pályázatban részt vevőknek a témához kapcsolódó legkülönbözőbb területeken kellett (pl.: sportoltatás, egészséges étkeztetés, munkakörnyezet, mentál-wellness, egészségügyi szűrések) bemutatniuk minden olyan módszert és programot, amellyel hozzájárulnak a munkavállalói egészséghez. A bírálók között volt cégünk is. Testhez álló feladatként, a labordiagnosztika elismert képviselőjeként a SYNLAB az egészségügyi szűrések kategóriát kapta meg. A feladat részeként egyfelől ki kellett találnunk, hogy a várhatóan nagyszámban pályázó kis-, közép- vagy nagyvállalatok egészségprogramjait milyen szempontok alapján mérjük fel, másfelől a beérkező pályázatokat értékelnünk is kellett, kiválasztva közülük a kategóriagyőzteseket. Már a felkéréskor nagyon izgalmasnak ígérkezett annak lehetősége, hogy beleláthatunk abba, hogy az egészségügyi szűrésekről hogyan gondolkoznak a résztvevők, és különösen kíváncsiak voltunk arra, hogy a laborvizsgálatok milyen súllyal és komplexitással szerepelnek a vállalati egészségprogramokban.


Milyen szempontokat vettek figyelembe a felmérés során?

Részletes kérdőívet készítettünk, fontosság szerint súlyozva az egyes kérdéseket, így összesen 100 pontot lehetett elérni az egészségügyi szűrések kategóriában. Kíváncsiak voltunk arra, hogy az adott pályázó csak a jogszabály által előírt, kötelező minimumot biztosítja-e munkavállalói számára (pl.: éves munkaalkalmassági vizsgálatot), vagy ezen túlmutatva, „extra” szolgáltatások igénybevételét is lehetővé teszi számukra, mint pl.: magánszolgáltatónál végezhető szakorvosi vizsgálatokat. Fontos szempont volt, hogy a szűrési protokoll kiterjed-e a képalkotó és a labordiagnosztika területére egyaránt, illetve utóbbi esetében figyelembe veszik-e a munkavállalók neméből, vagy eltérő korából adódó különbségeket is. A rutin szűrővizsgálatokon túllépve esetleg vizsgálják-e, hogy az adott dolgozó szenved-e valamilyen táplálkozási intoleranciától – ha helyben a munkahelyi étkeztetés amúgy biztosított. Érdekes volt annak feltérképezése is, hogy az adott cég csak a saját munkavállalóira fókuszál, vagy esetleg nagyobb körben gondolkozik. Tehát kiterjed-e a gondoskodás a családtagokra, hozzátartozókra, továbbá szerveznek-e, vagy támogatnak-e olyan eseményeket, ahol a társadalmi felelősségvállalás keretében még több embert érhetnek el, pl.: egy önkéntes véradás formájában. Külön pontokkal díjaztuk, ha egy vállalatnál ezek a „gondoskodási elemek” egységes keretrendszerbe voltak foglalva, és írásos formában is rendelkezésre álltak egy munkahelyi egészségprogram részeként. És amit még kiemelnék: sokan a szűrésen csak az emberi szervezet kivizsgálását értik, s nem gondolnak arra, hogy a környezeti hatások, mint a víz- és levegőszennyezettség, vagy a légkondicionálók Legionella-fertőzöttsége, szintén vizsgálható paraméterek! Azok a cégek, amelyek ezeket sem felejtették el, pluszpontokban részesültek.


Orvosszakmai igazgatóként fontosnak érezte elvállalni a felkérést. Miért?

Két okból is örültem a lehetőségnek. Az egyik, hogy két évvel ezelőtt már mi is részletesen elkezdtünk foglalkozni a vállalati egészségszűrés/munkavállalói jóllét kérdéskörével a saját szakterületünk szempontjából, mivel láttuk, hogy milyen hihetetlenül fontos területe ez az egészségügynek. Részletes elképzelést alakítottunk ki vállalatok számára, mely az előbb említett szempontokat mind figyelembe vette, tehát nemcsak a dolgozók egészségi állapotának feltérképezésére irányult, hanem a környezeti hatások vizsgálatára is útmutatást adott. Ugyanakkor azt éreztük, hogy jóllehet sokan egyetértenek egy egészségtudatos vállalati kultúra meghonosításával vagy annak magasabb szintre emelésével, mégis, mintha nem lenne eléggé érett a vállalati közeg a tényleges cselekvésre, mintha maguk a döntéshozók is még az útkeresés fázisában lennének. Tehát kíváncsiak voltunk, hogy változott-e valami az elmúlt két év során.


És változott?

Azt kell mondjam, szerencsére igen! Eleve 97 pályázat érkezett, melyből közel 60 vállalat anyaga volt minden témakör alapján értékelhető. Mind a kis-, mind a közép- és nagyvállalati kategóriából többen nyújtottak be igen színvonalas pályázatot. Ez azért azt mutatja, hogy egyre több cég járul hozzá tevőlegesen is a munkavállalói egészséghez.

De visszatérve az előző kérdésére, a másik ok, ami miatt örültem a felkérésnek, az a tény, hogy maga a SYNLAB is ezt a szemléletmódot képviseli Magyarországon. Amikor néhány éve Európa két legnagyobb laborszolgáltatója, a SYNLAB és a Labco összeolvadt egymással, az újonnan létrejövő SYNLAB-csoport ügyvezetésének egyik legfontosabb üzenete az volt saját munkavállalói felé, hogy a cégcsoport vezetése számára első helyre a dolgozók kerülnek, megelőzve a pácienseket és más egészségügyi szereplőket. Ez így elsőre furcsán hangozhat egy egészségügyi szolgáltató szájából, de ha jobban belegondolunk, mégis logikus megközelítés: hiszen az a cég, amelyik odafigyel a saját munkavállalói jóllétére, egészségére, az a saját jövőjébe fektet be, mert az egészséges és elégedett dolgozó sokkal nagyobb örömmel, a páciensek felé nagyobb empátiával, és jóval hatékonyabban tudja végezni a feladatait.


Visszatérve az AYCM kampányára, hogyan zárult? Mennyire érzi sikeresnek a kezdeményezést?

Úgy gondolom, hogy ez egy sikeres kampány volt, mely nem maradt és nem marad visszhang nélkül, biztosan lesz folytatás. A díjátadó gála kifejezetten jó hangulatúra sikeredett és a média is felkarolta az eseményt, megértve annak fontosságát. Véleményem szerint nemcsak a díjazottak, de minden cég, amelyik indult a megmérettetésen, már nyertesnek könyvelheti el magát. Ha csak abba belegondolunk, hogy kezükbe kaptak egy „toolboxot”, egy olyan ötlettárat, amelyből bármikor meríthetnek a saját munkavállalói jólléti programjuk fejlesztéséhez, akkor már megérte részt venniük a pályázaton.


Dr. Csernák Zsolt

Dr. Csernák Zsolt
orvos-szakmai igazgatóSzabó Ildikó

Szabó Ildikó, a SYNLAB HR-igazgatója

Felelős munkaadóként a SYNLAB számára kiemelten fontos munkavállalóinak testi-lelki egészsége. Ezért is csatlakoztunk örömmel az All YouCan Move Sportkártyát használók köréhez, így biztosítva az alkalmazottak számára, hogy az ország több mint 800 elfogadóhelyén élhessenek a lehetőséggel. Ez a szolgáltatás nemcsak a régi munkatársaink körében közkedvelt, de vonzó lehetőség a leendő dolgozóink számára is, hiszen így megfizethető áron juthatnak hozzá a mindennapi mozgáshoz.


Az idei év szakmai díjasai

Kisvállalati kategóriában az Interticket Kft., középvállalati kategóriában a Swicon Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. és nagyvállalati kategóriában a Vodafone Magyarország Zrt. A SYNLAB különdíjasa (egészségügyi szűrések kategóriában) az Unilever Magyarország Kft.

beneFIT Prize díjazottak


MIÉRT ÉRDEMES VÁLLALATI EGÉSZSÉGKULTÚRÁBA FEKTETNI?
2,4x $
Az egészségprogramokat előtérbe helyező vállalatok túlteljesítik az S&P 500 cégeket.
-1,8 NAP
Évente átlagosan 1,8 nappal kevesebb a hiányzás az egészségtudatos munkahelyeken.
+25%
A dolgozók teljesítménye 25%-kal növekszik az egészséges táplálkozástól.
91%
Az egészségtudatos dolgozók 91%-a érzi magát motiváltnak a munkájában.

Az egészségorientált vállalati stratégia nem pusztán versenyelőny, jövedelmező befektetés is!

Forrás: Health Enhancement Research Organization, RAND, American Psychological Association, Buffett National Wellness Survey


MIT ÉRDEMES TUDNI AZ ALL YOU CAN MOVE-RÓL?

Válaszol: Barcs Júlia projektigazgató

A magyar alapítású All You Can Move (AYCM) vezető HR-megoldás a sportoltatás területén, országszerte 860 létesítményben 400 mozgásformát kínálva. A multifunkcionális sportbérletet kizárólag szerződött partnereink munkavállalói vehetik igénybe. Immár 1300 munkáltatóval és 50 000 klubtaggal büszkélkedhetünk. Idén ünnepeljük 20. születésnapunkat – ennek alkalmából megalapítottuk beneFit Prize- For Happy Employees díjunkat.


Miért indították útjára új kampányukat?

Munkánk során elsősorban HR-esekkel, illetve vállalatvezetőkkel találkozunk, nap mint nap szembesülünk a problémáikkal is. A legnagyobb kihívás ma egy munkáltató szervezet számára a tehetséges munkaerő megszerzése és hosszú távra szóló elkötelezése.

Nem mellesleg, életünk során, átlagosan 10 000 napot töltünk a munkahelyünkön – egyáltalán nem mindegy, hogy ebben az időszakban hogyan is érezzük magunkat.

Sok jó megoldással, ötlettel találkoztunk, amelyek igyekeznek élménnyé tenni a munkahelyen töltött időt, és érdemesnek láttuk ezeket a kreatív ösztönzőket szélesebb körben bemutatni, egyben elismerni azokat a gondoskodó munkáltatókat, akik komplex egészségprogrammal járulnak hozzá kollégáik fizikai és mentális jóllétéhez.


Mit várnak a kampánytól? Mi a vágyott cél és miért?

A beneFit Mozgalom egyik célja, hogy felső vezetői elkötelezettséggel stratégiai prioritássá váljék a vállalati egészségprogram, ezáltal itthon tartsuk a tehetséges munkaerőt.

Küldetésünk pedig a döntéshozókat szólítja meg: minden vállalat, ami a munkavállalói egészségébe fektet, kedvező adózással tehesse ezt, hisz minden munkavállalói egészségfejlesztésre fordított forint négyszeresen térül meg mikroszinten a vállalatnak, makroszinten pedig Magyarországnak.

Barcs Júlia

Barcs Júlia
programigazgató


TOP 6 EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS JUTTATÁS,
AMIT A KOLLÉGÁK FONTOSNAK TARTANAK VS. A MUNKAHELYI HELYZET

  Korszerű munkakörnyezet Work-life Balance program Pihenés, rekreáció lehetősége Egészséges ételek Családbarát intézkedések Egészségügyi szűrések
Munkavállalók %-a, akik fontosnak vagy nagyon fontosnak tartják 89% 83% 75% 74% 69% 60%
Munkáltatók %-a, akik biztosítják 20% 34% 28% 28% 20% 36%

Forrás: Barcs Júlia, AYCM


Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz