T4 szabad frakció (FT4)

3 200 Ft

T4 szabad frakció (FT4)

FT4 (Free T4, szabad T4, szabad tiroxin)

Élettani, kórélettani háttér:

A tiroxin a pajzsmirigy által termelt hormon. Termelődését az agyalapi mirigyben képződő TSH (tireoidea stimuláló hormon) serkenti. Fontos szerepe van a szervezet energiagazdálkodásában, az anyagcsere szabályozásában, szükséges a növekedéshez, az idegrendszer megfelelő működéséhez. A szabad tiroxin jelentősége abban áll, hogy a termelődő tiroxin-mennyiség nagy része valamilyen szállítófehérjéhez kötött formában kering, a valódi hormonális hatást a szabad formában keringő tiroxin, azaz az FT4 tudja csak kifejteni.

Klinikai jelentőség:

A pajzsmirigy működési zavarai számos kellemetlen tünettel járnak: hízás vagy fogyás, magas koleszterin, erős szívdobogásérzés, menstruációs zavarok, hajhullás, bőrpigmentációs zavar, lábszárödéma, fokozott verejtékezés stb. A pajzsmirigy működésének kivizsgálására használatos az FT4 teszt, csakúgy, mint a TSH, ill. az FT3 vizsgálat is. Mivel a pajzsmirigyműködés zavarának nagyon gyakran autoimmun betegség az oka, előfordulhat, hogy a későbbiekben orvosa pajzsmirigy autoantitestek vizsgálatát is elrendeli.

Laboratóriumi módszer:

Immunkémia

Eredmények értelmezése:

Az emelkedett FT4 érték pajzsmirigy túlműködést jelent, míg az alacsony érték alulműködésre jellemző.
Amennyiben az emelkedett FT4 szinttel alacsony, vagy akár méréshatár alatti TSH szint párosul, egyértelmű a pajzsmirigy túlműködése, az erősen emelkedett FT4 koncentráció sürgős orvosi ellátást igénylő tireotoxikózist jelez.
Amennyiben az FT4 értéke alacsony, a TSH magas, pajzsmirigy alulműködés áll fenn, mely hosszú távon károsítja az erek állapotát, elhízást és depressziót eredményezhet.
A laboratóriumi vizsgálatok alapján a kezelőorvos további vizsgálatokkal deríti ki a működési zavar okát, ennek ismeretében adható csak megfelelő kezelés.
Az FT4 értékét befolyásolja a terhesség, ebben az esetben a kezelőorvos felülbírálhatja a laboratórium által megadott referenciatartományt.

Preanalitikai információk:

Az FT4 vizsgálathoz reggel 7-9 óra közötti éhgyomri mintavétel ajánlott. Akinek a pajzsmirigy hormon gyógyszeres pótlására van szüksége, a gyógyszer bevételét a vérvétel utánra időzítse. A vizsgálatot zavarhatják a fenitoin és karbamazepin tartalmú gyógyszerek is, a kötőfehérjékhez való kapcsolódásuk által.

 

Irodalom:
ADVIA Centaur® XPT Immunoassay Systems FT4
Roche Insert ref: 06437281 190 FT4II tesztleírás
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

A vizsgálat ára: 3 200 Ft

Eredmény kiadás: 1-3 munkanap