Rovar-allergén spec IgE (méh/darázs)

8 400 Ft

Rovar-allergén spec IgE (méh/darázs)

A rovarméreg allergia a hártyásszárnyú rovarok mérgével szemben fennálló, IgE-mediált túlérzékenységi reakció. A rovarméreg ellen a szervezetben speciális ellenanyagok termelődnek, melyek különböző reakciót válthatnak ki. A rovarméreg-allergia a felnőttek 4%-át, a gyermekek 1%-át érinti. Az allergiát kiváltó csípések jelentős részét a darazsak és méhek okozzák


Mi történik az allergiás reakció során?

A legelső méh/darázscsípés után a méregben található fehérjékkel szemben specifikus IgE ellenanyagok termelődnek. Egy következő csípés alkalmával ezek az ellenanyagok válthatják ki az allergiás reakciót. A vizsgálat tehát allergiás reakció előrejelzésére nem alkalmas, ha csípésre még nem került sor korábban.

  • Normális reakciónak tekinthető, ha a csípés körül piros, viszkető, égő fájdalommal társuló 2-10 cm nagyságú folt vagy duzzanat jelentkezik, mely 1-2 nap alatt eltűnik.
  • Előfordulhat nagy lokális reakció, mely során 10 cm-nél nagyobb duzzanat keletkezik, de 3-10 nap alatt megszűnik. Más, csípéstől távoli reakció (pl. nehézlégzés, oedema, elgyengülés, hányás, hasmenés) nem alakul ki.
  • Szisztémás allergiás reakcióra utal, ha a csípést követő percekben egész testre kiterjedő csalánkiütés jelentkezik, oedéma jelenik meg az arcon. Fokozott odafigyelést igényelnek azok az esetek, ahol a csípés olyan helyen található, ahol a légzést is akadályozhatja, vagy a szem körüli terület duzzad meg. Szisztémás allergiás reakcióra kell gondolni, ha nehézlégzés, sípoló légzés, hányinger, hányás, hasmenés lép fel, ájulás következik be vagy gyengeséget tapaszta


Kinek ajánlott a vizsgálat elvégzése?

Amennyiben a legutóbbi csípést követően szisztémás allergiás reakciót tapasztalt, úgy javasolt a rovar-allergén specifikus IgE (méh/darázs) vizsgálat elvégzése. Méh vagy darázscsípést követő, perceken belül jelentkező, az egész szervezetre kiterjedő, úgynevezett szisztémás tünetek esetén azonnal forduljon szakorvoshoz.


A csípéstől számítva mennyi idő múlva érdemes a vizsgálatra jelentkezni?

A vizsgálatot a csípést követő 6 hét és 6 hónap között érdemes igénybe venni. A vizsgálat álnegatív eredményt adhat a nem megfelelő időben történt vérvétel esetén.


Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat vérből történik, célja a keresztallergia vizsgálata, valamint az allergiát kiváltó rovar azonosítása. A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

A vizsgálat ára: 8 400 Ft

Eredmény kiadás: 7-9 munkanap