Neisseria gonorhoeae tenyésztés genitális váladékból

17 600 Ft

Neisseria gonorhoeae tenyésztés genitális váladékból


Élettani, kórélettani háttér

A gonorrhoea (kankó, tripper) az urogenitális traktus Neisseria gonorrhoeae által okozott megbetegedése. A N. gonorrhoeae obligát emberi patogén baktérium. Rendkívül érzékeny a külső környezeti hatásokra. Az emberi szervezeten kívül gyorsan elpusztul, ezért a terjedéséhez szoros testi kontaktus szükséges. A fertőzés az esetek döntő többségében nemi érintkezés útján jön létre. 


Klinikai jelentőség

A megbetegedés elsősorban az alsó genitális traktust (cervix, húgycső) érinti, de a szexuális aktus módjától függően extragenitális (torok, végbél) érintettség is előfordulhat. Férfiaknál a húgycső gyulladása égő érzéssel, gennyes folyással, fájdalmas vizeletürítéssel jár. Nőknél a cervix ill. a húgycső gyulladása következtében váladékozás, dysuria jelentkezhet, de a fertőzés gyakran tünetmentes, ill. rendkívül tünetszegény. Férfiaknál a tünetmentes fertőzés ritkább, 10%-ban fordul elő. Néhány százalékban felszálló fertőzés következtében a felső genitális traktus (prostata, mellékhere, méh, petefészek, petevezeték) is megbetegedhet. Meddőség, méhen kívüli terhesség is kialakulhat. Ritkán a fertőzés szóródása következtében ízületi gyulladás, dermatitis jelentkezhet. Az újszülöttek kötőhártyája a szülőcsatornán való áthaladáskor fertőződhet. Az egyre terjedő rezisztens törzsek miatt javasolt a tenyésztéses vizsgálat elvégzése, mely során elkészülhet a törzs érzékenységi vizsgálata is.


Laboratóriumi módszer

A tenyésztés speciális szelektív és nem szelektív, tápanyagokban gazdag táptalajon történik, 35-37 °C-on, 5-7%-os CO2 atmoszférában. A tenyésztés ideje 72 óra. Az identifikálást MALDI-TOF módszerrel végezzük. A kitenyésztett törzsekből antibiotikum-érzékenységi vizsgálatot végzünk. 


Eredmények értelmezése

Pozitív eredmény esetén a fertőzést mielőbb kezelni kell, így a szövődmények kialakulása elkerülhető. Mindenképpen szükséges a partner kezelése is.


Preanalitikai információk

A kórokozó érzékenysége miatt speciális táptalaj és mintaküldési körülmények alkalmazása javasolt. Külön mintavételi szetet biztosít a laboratórium erre a célra.

A minta típusa: húgycső-, cervix-, torok-, rectum-, kötőhártya-váladék. A mintavevőpálcával vagy kaccsal levett váladékot azonnal táptalajra kell leoltani. A táptalajokat CO2-dús környezetben, szobahőmérsékleten, ill. lehetőség szerint 37 °C-on tárolva, minél hamarabb a laboratóriumba szükséges juttatni. 

Transzportközegbe helyezett pálcás mintavevő használata esetén 6 órán túli tárolás jelentősen csökkenti a tenyésztés eredményeségét. Ezért a mintát mihamarabb a feldolgozást végző laboratóriumba kell juttatni.

A mintát nem szabad hűteni!Irodalmi hivatkozások

  • Klinikai és járványügyi bakteriológia (Főszerkesztő: Dr. Czirók Éva, Melánia Kft. kiadó, Budapest 1999.) 
  • Michael A. Pfaller, James H. Jorgensen Manual of Clinical Microbiology 11th edition, 2015

A vizsgálat ára: 17 600 Ft

Eredmény kiadás: 2-6 munkanap