MyPGx – teljes farmakogenetikai panel

280 000 Ft

MyPGx – teljes farmakogenetikai panel

Egyszerű genetikai teszt a gyógyszerlebontás és -hatékonyság egész életre szóló meghatározása céljából

A páciens számára felírt gyógyszerek minden egyes emberben akkor hatnak jól, ha a gyógyszert átalakító és szállító biomolekulák a szervezetben az elvárt módon működnek. A gyógyszeres kezelés hatékonyságának a feltétele, hogy a gyógyszer aktív formája a kellő ideig jelen legyen a sejtekben ott, ahol a szükséges hatást ki kell fejtenie. Az aktív hatást egyes esetekben a primer molekula, míg máskor egy metabolit (szekunder termék) fejti ki. Ennek megfelelően a gyógyszerek átalakítását, lebontását végző biomolekulák tulajdonságai alapvetően befolyásolják, hogy ki hogyan reagál egy adott gyógyszerre.

Genetikailag nem vagyunk egyformák, hanem minden ember egyedi, és ez a „különlegesség” az örökítőanyagunkban, a DNS-ben van kódolva. Emiatt a gyógyszerek aktiválásában, átalakításában és szállításában közreműködő fehérjék és enzimek az emberek többségében genetikai változatosságot mutatnak.

Ugyanakkor felmérések szerint a járóbetegek kb. 20%-a tapasztal valamilyen nem kívánt gyógyszer mellékhatást a kezelésük során, míg a fekvőbetegeknél ez az arány 10-20% között mozog a kórházi tartózkodásuk alatt.


Mit vizsgálunk?

A farmakogenetika eszköztárával meg tudjuk határozni a páciens egyéni genetikai profilját, ezáltal személyre szabható a gyógyszerek kiválasztása és adagolása, növelhető a terápia sikeressége és csökkenthető a veszélyes mellékhatások és a kezelés nem megfelelő hatásosságának kockázata.

A genetikai variánsok leggyakoribb típusa az egyetlen nukleotidot érintő polimorfizmus (SNP) a DNS molekulában. Ezt szem előtt tartva összesen 36, farmakogenetikai szempontból fontos génben elemzünk jelenleg több mint 260 ilyen allélvariánst. A 36 gén három fő kategóriába sorolható: gyógyszerátalakítók, gyógyszerkonjugálók, és transzporterek.


Mely gyógyszerek esetében segít a genetikai vizsgálat?

A gyógyszerekre adott egyéni válaszreakciókat az összes orvosi szakterületen ajánlott szem előtt tartani, és a farmakogenetikai elemzés különösen hasznos az alábbi gyógyszertípusok alkalmazása során:

 • Analgetikumok, antireumatikumok
 • Antibiotikumok, antivirális szerek, antimikotikumok
 • Antidepresszánsok, pszichotróp szerek
 • Antidiabetikumok (cukorbetegség gyógyszerei)
 • Szívritmus-szabályozók és szívstimulálók
 • Vérnyomáscsökkentők
 • Véralvadásgátlók
 • Citosztatikumok (daganatellenes szerek)
 • Protonpumpa-gátlók (gyomorsavcsökkentők)
 • Sztatinok (vérzsírcsökkentő szerek)
 • Urológiai gyógyszerek


Mit tartalmaz a lelet?

A MyPGx-lelet gyógyszercsaládokban csoportosítva tartalmazza a vizsgált hatóanyagokat, valamint a farmakogenetikai teszt során meghatározott gyógyszerlebontó (átalakító) képesség alapján az egyes gyógyszerek metabolizmusára és a személyre szabott alkalmazásra vonatkozó információkat az alábbiak szerint:

sárga jel
Ha a hatóanyag sárga kóddal kerül jelölésre, akkor az ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszernek csökkent hatása lehetséges, ezért az adagolást növelni szükséges, vagy másik gyógyszert kell alkalmazni.
zöld jel
A zöld kóddal jelölt hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek a megszokott adagolásban írhatók fel.
piros jel
A piros kóddal jelölt hatóanyagok esetén a gyógyszer toxicitásának kockázata áll fenn, emiatt csökkenteni kell a dózist, vagy másik gyógyszert kell alkalmazni.

A színkódolás a leletek értelmezhetőségét, áttekinthetőségét jelentősen megkönnyíti. Emellett valamennyi leletünk részletes szöveges interpretációt is tartalmaz.

A páciens farmakogenetikai profiljának ismeretében az orvos gyorsan és célzottan választhatja ki a páciens számára ideális gyógyszert és azt megfelelő adagolásban írhatja fel neki. Ennek következtében javul az ellátás színvonala és csökken a kezelés költsége.


A MyPGx farmakogenetikai teszt-családunk a következő panelekben érhető el:

MyPSYCHE: antidepresszánsok, antipszichotikumok, szorongásoldók, ADHD   Részletek

MyCARDIO: szívritmus-szabályzók, véralvadásgátlók, vérnyomáscsökkentők, thrombocytagátlók   Részletek

MyRHEUMA: gyulladáscsökkentők, fájdalom- és lázcsillapítók   Részletek

MyGASRTO: protonpumpa-gátlók, gyomor-bélbetegségek, elhízás és cukorbetegség gyógyszere   Részletek

MyPGx: teljes farmakogenetikai profil (jelenleg kb. 550 gyógyszerre vonatkozólag)


ORVOSI TÁJÉKOZTATÓ LETÖLTÉSE  

GYÓGYSZERLISTA MEGTEKINTÉSE  A vizsgálat ára: 280 000 Ft

Eredmény kiadás:

21 munkanap