MRSA szűrővizsgálat

8 250 Ft

MRSA szűrővizsgálat

Élettani, kórélettani háttér

Ez a vizsgálat a meticillin-rezisztens Staphylococus aureus (MRSA) jelenlétének kimutatására szolgál. A meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus vagy „staphylococcus” baktériumok meticillinre és más rokon szerkezetű, ún. béta-laktám antibiotikumokra is rezisztensek.

A staphylococcusok – így az MRSA is – a bőrt kolonizáló (azon élő), az orrnyálkahártyán, bőrhajlatokban (hónaljban, lágyékon) előforduló, egészséges immunrendszerű egyénekben betegséget nem okozó, közönséges baktériumok. Azonban ha a bőr elsődleges védelmi vonala műtét vagy sérülés következtében megszakad, az ott élő staphylococcusok a szervezetbe jutva infekciót, gennyes elváltozásokat idézhetnek elő. Ezek súlyos esetben akár bőr-, tüdő-, csont- és szívérintettséggel járó, szisztémás fertőzések is lehetnek, amelyek kezelése meticillin-rezisztencia esetén igen nehéz feladatnak bizonyul, és egyes esetekben fatális kimenetelűek is lehetnek.

Béta-laktám antibiotikumokkal a „közönséges” staphylococcus fertőzések általában sikeresen kezelhetőek; az 1960-as évek elejétől kezdve azonban az antibiotikumok széleskörű és sok esetben túlhasználatával megjelentek és egyre gyakoribbá váltak a különböző, béta-laktámokra rezisztensnek bizonyuló Staphylococcus aureus (MRSA) törzsek. Azóta az MRSA esetek és járványok folyamatos problémát jelentenek, elsősorban egészségügyi és gondozó intézetekben, kórházakban, zsúfolt közösségekben.

 

Klinikai jelentőség

Az MRSA szűrés olyan vizsgálat, amely kizárólag az MRSA jelenlétének kimutatását célozza, más kórokozókét nem. Elsődlegesen arra szolgál, hogy MRSA jelenlétét igazoljuk a kolonizált egyénekben, vagy kimutassuk, hogy ezek a rezisztens baktériumok a szervezetben maradtak azután, hogy a beteg MRSA infekció miatt kezelésben részesült.

MRSA szűrővizsgálat kérése csak higiénés okokból lehetséges: kórházi osztályra való felvétel előtt, illetve egészségügyi dolgozók szűrésének részeként.

Amennyiben valakinél betegség áll fenn és tünetei vannak, általános aerob baktérium tenyésztés javasolt; diagnosztikus vizsgálatként nem lehet indokolt kizárólag az MRSA keresése, hiszen akkor az egyéb kórokozók kimutatását is el kell végezni!

 

Laboratóriumi módszer

Az MRSA kolonizáció kimutatására legelterjedtebben használt vizsgálati módszer a tenyésztés. Ez biztos eredményt ad, de időigényes, rendszerint 2-3 napot vesz igénybe. Mintavétel a tünetmentes egyén orrlyukaiból, torkából vagy bőrfelszínéről (hónalj, köldök, anus) történik. A Synlab Hungary Kft. mikrobiológiai laboratóriumaiban a steril vattapálcára vett, transzport közegben érkező mintát szelektív tápfolyadékba oltjuk, illetve szelektív táptalaj felszínére szélesztjük. Megfelelő hosszúságú (48 óra) inkubálást követően a jellemző megjelenésű MRSA telepek növekedését ellenőrizzük, és további tesztekkel (cefoxitin szűrőkorong, PBP2a latex agglutinációs teszt) igazoljuk az MRSA jelenlétét.

Más laboratóriumokban elérhető az MRSA-hordozás nukleinsav-amplifikáción alapuló molekuláris módszerekkel (PCR) történő kimutatása, mely egy gyorsabb, ám jóval költségesebb vizsgálat. Ezek az új eljárások az MRSA bizonyos genetikai összetevőinek, például a mecA-génnek a kimutatásán alapulnak a lehetséges hordozók mintáiban.

 

Eredmények értelmezése

Amennyiben a szűrővizsgálat MRSA jelenlétére pozitív, a baktérium a vizsgált területen jelen van, a pácienst hordozónak kell tekinteni. A pozitív szűrőteszt (MRSA hordozás) nem jelent betegséget, és az MRSA hordozó személy nem jelent veszélyt más egészséges egyénekre! A pozitív MRSA eredménynek kórházi ápolás során van jelentősége, valamint ha valaki immunkárosodott személy ápolását végzi, mint pl. az egészségügyi dolgozók, idősotthoni ápolók.

Ha az orrból, torokból, bőrfelszínről vagy sebhelyről vett minta tenyésztése negatív, az MRSA nincs jelen a vizsgálatra beküldött mintában.

 

Preanalitikai információk

  • a minta típusa: komplett szűrés esetén: orr, torok, hónalj, köldök, anus területekről vett minták (mintavételt a SYNLAB vérvételi helyein nem végzünk)
  • mintavételi eszköz: steril mintavevő pálca transzport közeggel
  • mintavétel módja: a steril tampont az orrban többször megforgatni / a garatívet, bőr- ill. sebfelszínt áttörölni vele, majd a vattapálcát a transzportközegbe süllyeszteni
  • a minta tárolása: szobahőn maximum 24-48 óráig; hűteni nem szabad

 

Irodalmi hivatkozások

Manual of Clinical Microbiology, 11th edition

https://www.cdc.gov/mrsa/lab/index.html

https://labtestsonline.org/tests/mrsa-screening

A vizsgálat ára: 8 250 Ft

Eredmény kiadás: 2-3 munkanap