Lupus antikoaguláns

19 000 Ft

Lupus antikoaguláns


Élettani, kórélettani háttér

Az antifoszfolipid szindróma egy olyan autoimmun betegség, melyben ún. foszfolipid-ellenes autoantitestek játszanak szerepet trombózisok, többszöri vetélések, magzati károsodás, illetve egyéb klinikai tünetek kialakulásában. Ez lehet primer, ha önállóan, más kísérő megbetegedések nélkül fordul elő, és lehet szekunder, ha más autoimmun vagy pl. daganatos megbetegedéssel együtt fordul elő.

Az antifoszfolipid szindróma diagnózis felállításához bizonyos klinikai és laboratóriumi feltételek együtt kell, hogy teljesüljenek. Klinikai feltételek: valamely érben kialakult trombózis vagy terhességgel kapcsolatos rendellenességek többszöri előfordulása. Laboratóriumi feltételek: lupus antikoagulans pozitivitás kimutatása két vagy több alkalommal, több mint 12 hetes időközökben, antikardiolipin elleni antitest pozitivitás vagy B2-glikoprotein elleni antitest pozitivitás kimutatása két vagy több alkalommal 12 hetes időközökben.


Klinikai jelentőség

A lupus anticoagulans kimutatása alvadási idő mérésén alapuló tesztek sorozata. Pozitivitás esetén az első vérvételtől számított több mint 12 hét múlva ismételt vérvétel szükséges, melyből, ha ismételten pozitivitás igazolható, az antifoszfolipid szindróma laboratóriumi feltétele teljesül. Ha a klinikai feltételek közül is valamelyik igazolható, az antifoszfolipid szindróma diagnózisa felállítható.


Laboratóriumi módszer

A lupus antikoagulans kimutatása alvadási idő mérésén alapuló automatizált módszer.


Eredmények értelmezése

A leleten a a lupus anticoagulans (LA) vizsgálattal kapcsolatban az alábbi elnevezések és rövidítések láthatók:

  • LA1 szűrő – Lupus anticoagulans szűrőteszt eredménye másodpercben
  • LA1 normalizált ráta – a Lupus anticoagulans szűrőteszt másodpercben kapott eredményének és a Lupus anticoagulans negatív kontroll szűrőteszt eredmények hányadosa
  • LA2 megerősítő – Lupus anticoagulans megerősítő teszt eredménye másodpercben (ez a vizsgálat csak akkor szerepel a leleten, amennyiben a szűrőteszt eredménye emelkedett értéket mutat)
  • LA2 norm.ráta – a Lupus anticoagulans megerősítő teszt másodpercben kapott eredményének és a Lupus anticoagulans negatív kontroll megerősítő teszt eredmények hányadosa (ez a vizsgálat csak akkor szerepel a leleten, amennyiben a szűrőteszt eredménye emelkedett értéket mutat)
  • LA1/LA2 ráta – a Lupus anticoagulans szűrőteszt és megerősítő teszt eredményének hányadosa (ez a vizsgálat csak akkor szerepel a leleten, amennyiben a szűrőteszt eredménye emelkedett értéket mutat)

Amennyiben a lupus anticoagulans szűrőteszt (LA1) eredménye emelkedett értéket mutat, szükséges a pozitív eredmény megerősítő vizsgálata (LA2). Lupus anticoagulans pozitivitás akkor mondható ki, ha a szűrőteszt eredménye emelkedett, ugyanakkor a megerősítő teszt eredménye normál.

A lupus anticoagulans vizsgálat értékelése egy bonyolult algoritmus alapján történik, melynek során a laboratóriumi szakember a lupus anticoagulans laboratóriumi eredményét összeveti bizonyos klinikai adatokkal, továbbá az esetlegesen alkalmazott gyógyszeres terápiával. Ehhez a vérvétel előtt bizonyos kérdésekre (szed-e alvadásgátló gyógyszert, volt-e valamilyen szülészeti/terhességgel kapcsolatos rendellenessége, volt-e Önnek vagy valamely közvetlen hozzátartozójának valamilyen thrombózisa stb.) válaszolnia szükséges.

Lupus anticoagulans vizsgálat eredményét mindenképpen szöveges értékeléssel együtt leletezzük.

A vizsgálat összetettségére tekintettel, kérjük a lupus anticoagulans vizsgálat értékelését feltétlenül bízza szakemberre!


Preanalitikai információk

A vizsgálatokhoz nátrium-citrát alvadásgátlót tartalmazó kék kupakos csőbe kell a vért levenni. A vizsgálatok az ilyen módon levett vérből centrifugálást követően nyert plazmából történnek.

 


Irodalmi hivatkozás

  1. F.R. Dembitzer, M.R. Ledford Kraemer, P. Meijer, E.I.B. Peerschke: Lupus Anticoagulant Testing. Am J Clin Pathol 134, 764-773 (2010)
  2. G.W. Moore: Commonalities and contrasts in recent guidelines for lupus anticoagulant detection. Int J Lab Hem 36, 364–373 (2014)
  3. G.W. Moore: Recent Guidelines and Recommendations for Laboratory Detection of Lupus Anticoagulants. Semin Thromb Hemost 40, 163–171 (2014)


Az ár nem tartalmazza az eredmény értékeléséhez szükséges alvadási alapvizsgálatok árát (protrombin idő, aktivált parciális tromboplasztin idő, thrombin idő).


A vizsgálat ára: 19 000 Ft

Eredmény kiadás: 15-17 munkanap