Leptin

11 700 Ft

Leptin

Az 1994-ben felfedezett leptin hormon fontos szerepet játszik a zsíranyagcsere ellenőrzésében, a glükóz-, lipid- és csontanyagcsere, valamint a jóllakottság és az éhségérzet szabályozásában. A leptin a zsírszövetben termelődik, és a központi idegrendszerre és a perifériás szövetekre gyakorolt hatása révén befolyásolja az energiatermelés állandóságát, a neuroendokrin funkciót, az anyagcserét és az immunfunkciókat. Számos szövetben megtalálható, beleértve a placentát, az emlőmirigyet, a petefészket, a vázizomzatot, a gyomrot és a nyirokszövetet. A keringő leptin szintje arányos a testzsír mennyiségével. Ingadozik a kalóriabevitel változásai szerint, éhezés során jelentős csökkenéssel jár. Pulzáló módon termelődik, napszaki ingadozást mutat, a legalacsonyabb szintje délután közepén van, a legmagasabb szintet éjfélkor éri el. A leptin termelődésének pulzálása hasonló az elhízott és sovány egyéneknél, de a pulzálás amplitúdója nagyobb az elhízottaknál. A nemi szteroidok mellett az inzulin, glükokortikoidok, katekolaminok és a citokinek is befolyásolják a leptin szintjét.

Az elhízott személyekben a leptin termelődése fokozott, és a keringő leptin szintjük megemelkedik. Ezek a magas leptin szintek nem képesek csökkenteni a túlzott zsírosságot, ami leptin rezisztenciára utal.


Leptin hatásai:

  • csökkenti az étvágyat
  • inzulintól függetlenül képes a cukor hasznosítására
  • ösztönzi a sejtek hőtermelését
  • elősegíti a makrofágok fagocitózisát
  • fertőzések elleni védelemben vesz részt
  • a magas leptin szint csökkenti a mozgásigényt
  • autoimmunitás kialakulásához vezethet


Leptin

Forrás: Módosítva: Physiology of leptin: energy homeostasis, neuroendocrine function and metabolism Hyeong-Kyu Park, Rexford S. Ahima. Metabolism. 2015 Jan; 64(1):24-34.


Vizsgálati módszer:

Szendvics-ELISA


Mintatípus és eltarthatóság:

Natív minta, sárga dugós géles csőben gyűjtött szérum. A minták hűtve, legfeljebb 1 napig tárolhatók +4 ⁰C-on. Az ezen időt meghaladó tároláshoz a mintákat (szérumot) -20 ⁰C hőmérsékleten fagyasztani kell. A vizsgálati szérum legyen tiszta és hemolízis-mentes.

A vizsgálatot célszerű reggel éhgyomorra elvégezni. A gyógyszereit a páciens beveheti, de erről tájékoztassa kezelőorvosát!


Referenciatartomány:

Nő: 3,7 – 11,1 ng/ml
Férfi: 2 – 5,6 ng/ml


A vizsgálat ára: 11 700 Ft

Eredmény kiadás: 21 munkanap. Az eredményt a leleten ng/ml mértékegységben közöljük.