Cöliákia (tTG IgA, tTG IgG)

9 300 Ft

Cöliákia (tTG IgA, tTG IgG)


Élettani, kórélettani háttér

A cöliakia a teljes szervezetet érintő, glutén tartalmú fehérjék fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a genetikailag arra hajlamos egyénekben alakul ki. A betegségben a glutén a vékonybélben nyálkahártya gyulladást, részleges vagy teljes boholy atrófiát okoz. Gluténmentes étrend bevezetésével a bélboholy regenerálódik.

A klasszikus tünetek – hasmenés, haspuffadás, felszívódási zavarok – mellett egyéb tünetek is felvethetik a cöliakia gyanúját: vashiányos anaemia, korai osteoporosis, egyéb társuló autoimmun betegségek, férfi és női meddőség, habitualis abortus, és neurológiai és a bőrt érintő tünetek is.

A betegség bármely életkorban megjelenhet.


Klinikai jelentőség

Az anti-transzglutamináz vizsgálat része a cöliakia diagnosztikájának. Diagnózis esetén alkalmas a terápia – mely autoimmun cöliakia esetén az élethosszig tartó gluténmentes diéta – követésére. Gluténmentes diéta esetén a nem csökkenő értékű, vagy ismételten megjelenő antitest diétahibára utalhat.


Laboratóriumi módszer

ELISA


Eredmények értelmezése

Amennyiben a szűrőteszt eredménye a referens tartományban van, a transzglutamináz IgA és IgG eredménye negatív. Ha a szűrőteszt értéke a referens tartomány felett van, a transzglutamináz IgA és IgG számszerű értéke kerül közlésre.

Amennyiben a transzglutamináz antitestek alapján cöliakia valószínűsíthető, javasoljuk az első fokú rokonok molekuláris genetikai / immunszerológiai vizsgálatát. A molekuláris genetikai vizsgálattal a cöliakiára hajlamosító genetikai változatok kimutathatók. Önmagában a genetikai vizsgálat nem alkalmas a cöliakia diagnózisának felállítására.


Preanalitikai információk

A vizsgálathoz natív szérum szükséges. Cöliakia gyanújának felmerülése esetén a vizsgálat előtt glutént tartalmazó étkezést kell folytatni. A gluténmentes diéta tévesen negatív leletet eredményezhet.

 


Hivatkozások:

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Coeliakiáról


 

A vizsgálat ára: 9 300 Ft

Eredmény kiadás: 7-9 munkanap