Clostridioides (Clostridium) difficile vizsgálat

16 500 Ft

Clostridioides (Clostridium) difficile vizsgálat


Vizsgálat megnevezése

Clostridioides difficile vizsgálat (korábbi név: Clostridium difficile)


Élettani, kórélettani háttér

Elsősorban az idősebb korosztály és az immunkompromittáltak a veszélyeztetettek.

A betegség kialakulásának 2 leggyakoribb módja:

 1. Antibiotikum kúrát követően kipusztulhat a normál bélflóra, és elszaporodhat az ott normálisan is jelen lévő C. difficile. Ha „A” és/vagy „B” toxint termel, kialakulhatnak a hasmenéses tünetek.  
 2. Kórházi felvételt követő 48 órán túl jelentkeznek a hasmenéses tünetek: egészségügyi ellátással összefüggő C. difficile fertőzés.

A tünetek kialakulásáért az „A” és/vagy „B” toxin a felelős, ha a baktérium nem termel toxint, akkor nem okoz betegséget. C. difficile vagy toxinjainak kimutatását a laboratórium hasmenéses (nem formált) székletből végzi el, a tünetmentes egyén székletének vizsgálata nem szükséges.

Toxintermelő C. difficile fertőzés azonosítására mikrobiológiai vizsgálatot kell kérni minden olyan hasmenésben szenvedő beteg esetében (>3 hasmenéses széklet 24 órán belül – a „Bristol skála”  5-7 fokozata szerint), 

 • akinél egyéb, nem infekciós eredetű okkal nem magyarázható a hasmenés, 
 • akinél hasmenés jelentkezik antibiotikum kezelés alatt vagy után, 
 • akinél már korábban diagnosztizáltak C. difficile infekciót, 
 • > 65 év feletti, ápolási osztályon fekvő beteg esetében, vagy a háziorvosi gyakorlatban, ha a hasmenés egyéb okkal nem magyarázható.      

Ha a székletminta szilárd konzisztenciájú („Bristol skála” 1-4 fokozat), a C. difficile diagnosztikai vizsgálat nem indokolt, kivéve, ha a klinikus a kísérőiraton külön megindokolja a kérést (klinikai adatok vagy az alapbetegségek alapján a CDI megalapozott gyanúja áll fenn). Hasmenéssel nem járó ún. „silent CDI” eseteiben (pl. hasmenéssel nem járó ileus, toxikus megacolon, pseudomembranosus colitis) a diagnózis felállítása elsősorban kolonoszkópia, fehérvérsejtszám, szérum kreatinin és hasi CT alapján lehetséges.

           

Klinikai jelentőség

A C. difficile toxinjai a vastagbél hámsejtjeinek felszínéhez kötődnek, majd elpusztítják azokat. A klinikai kép az enyhe hasmenéstől a súlyos és akár életveszélyes pseudomembranosus colitisig (álhártyás vastagbélgyulladás) terjed.


Laboratóriumi módszer

A C. difficile baktérium vizsgálatának célja a toxintermelő baktérium kimutatása hasmenéses székletből. A vizsgálat többlépcsős algoritmus alapján történik. Amennyiben a mintából direkt vizsgálattal még kimutatható(k) a toxin(ok), a pozitív eredmény gyorsan megszülethet. A toxin kimutathatósága a mintavétel után egyre csökken, de a glutamát-dehidrogenáz (GDH) enzim jelzi a baktérium jelenlétét, így toxin negatív és GDH antigén pozitív esetben a laboratóriumunkban elindítjuk a baktérium tenyésztését is, majd a kitenyésző baktériumokon vizsgáljuk meg azok toxintermelő képességét.

A vizsgálat kivitelezése többlépcsős algoritmus alapján történik.

Az alkalmazott teszttől függően kétféle algoritmust használ a SYNLAB mikrobiológiai hálózata:


Új algoritmus

GDH előszűrés után toxin vizsgálat, szükség esetén tenyésztés, majd toxin kimutatás

C. difficile új algoritmus


Korábbi algoritmus

Kombinált GDH és toxin vizsgálat után szükség esetén tenyésztés, majd toxin kimutatás

C. difficile korábbi algoritmus

GDH: glutamát dehidrogenáz, CDI: C.difficile infekció


Diagnosztikai lépések
 1. Kombinált szűrőteszt végzése a széklet mintából több módszerrel történhet. A SYNLAB laboratóriumaiban használt módszerek a következők. Az alkalmazott módszer a leleten látható.
 2. a. Liaison automatával, chemiluminescent immunoassay (CLIA) módszerrrel GDH antigén és külön toxin A/B vizsgálat az új algoritmus alapján.

  b. Immunkromatográfiás (RidaQuick) módszerrel GDH antigén és külön toxin A/B vizsgálat az új algoritmus alapján.

  c. Immunkromatográfiás (Techlab) módszerrel kombinált GDH antigén és toxin A/B vizsgálat egy lépésben a korábbi algoritmus alapján.

 3. A szűrőtesztek eredménye alapján:
 4. a. >GDH antigén negatív esetben negatív a végeredmény, CDI (C. difficile infekció) nem igazolt. Ilyenkor sem toxin vizsgálat, sem tenyésztés nem szükséges.

  b. GDH antigén pozitív, A/B toxin pozitív esetben: pozitív eredmény, CDI igazolt, a leletet kiadjuk. Majd a baktériumot kitenyésztjük, hogy a szükséges járványügyi kivizsgálásra továbbíthassuk.

  c. GDH antigén pozitív, A/B toxin negatív: toxin ugyan nem mutatható ki, de a GDH enzim pozitivitása jelzi a C. difficile baktérium jelenlétét, így annak tenyésztését elindítjuk. 

 5. A baktérium tenyésztése minimum 2 napot vesz igénybe. Lehetséges eredmények:
 6. a. A kitenyésztett baktérium tenyészetéből elvégezzük az A/B toxin tesztet

  i. ha ez pozitív, az eredmény pozitív, CDI igazolt.

  ii. amennyiben a baktérium tenyészetből végzett A/B toxin teszt negatív, a végeredmény negatív, CDI nem igazolt, mert a kitenyésztett C. difficile baktérium nem toxintermelő.

  b. Ha a baktérium nem tenyészik ki, akkor CDI nem igazolt, tünetek esetén ismétlés javasolt.


Eredmények értelmezése
 • Amennyiben nem mutatható ki C. difficile a mintából vagy a kitenyészett törzs nem termel A/B toxint, az eredmény negatív, CDI nem igazolt.
 • Pozitív eredménynek az A/B toxintermelő C. difficile izolátum számít: CDI igazolt.
 • Kezelést csak akkor igényel, amennyiben pozitív laboratóriumi eredmény mellett fennállnak a hasmenéses tünetek. Ekkor a szakmai protokollok által meghatározott komplex kezelést kell alkalmazni. Ennek egyik legfontosabb eleme a normál bélflóra helyreállítása. Ha a kezelés befejezését követően a tünetek megszűnnek, a beteg gyógyultnak tekinthető, felszabadító, illetve kontroll vizsgálatra nincs szükség. A betegség kiújulhat, ebben az esetben újabb laboratóriumi vizsgálat és a szakmai protokollok által meghatározott kezelés folytatása szükséges. 


Preanalitikai információk    

A vizsgálathoz friss, a mintavételt követően 1-2 órán belül a laboratóriumba juttatott székletminta szükséges. A vizsgálat elvégzésének csak hasmenéses székletminta esetén van indokoltsága, formált (szilárd) mintából nem javasolt. 


Megjegyzés

Az új nevezéktan alapján a kórokozó neve már Clostridioides difficile, ami a dokumentumainkban már meg is jelenik az orvosi használatban rögzült Clostridium elnevezés mellett.


Irodalmi hivatkozás

Nemzeti Népegészségügyi Központ Mikrobiológiai Körlevél 2018.XVIII.évfolyam 4.szám

Az Országos Epidemiológiai Központ MÓDSZERTANI LEVELE a Clostridium difficile fertőzések diagnosztikájáról, terápiájáról és megelőzéséről (2. átdolgozott kiadás) 2016. július 8.

Nagy Erzsébet: Aktualitások a Clostridium difficile okozta infekciók epidemiológiájában, diagnosztikájában és terápiájában – európai kitekintés, 2013. december 9.


A vizsgálat ára: 16 500 Ft

Eredmény kiadás: 1-4 munkanap