CA 15-3

5 900 Ft

CA 15-3

CA 15-3 (Cancer Antigen 15-3)

Élettani, kórélettani háttér:

A CA 15-3 az emlő sejtjei által termelt fehérje. Az egészséges sejtek is termelik a CA 15-3-t, a daganatsejtekben viszont fokozott mértékben képződik.

Klinikai jelentőség:

A CA 15-3 mérése – más klinikai és diagnosztikai eljárásokkal együtt alkalmazva – hasznos eszköz az áttétes emlőrákban szenvedő betegeknél a betegség nyomon követése és a betegek terápiája során.

Laboratóriumi módszer:

Immunkémia. (A különböző mérési eljárásokkal meghatározott CA 15‑3 értékeket nem lehet egymással közvetlenül összehasonlítani, és esetleges összevetésük téves orvosi megítélésre vezethet!)

Eredmények értelmezése:

Ismert áttétekkel rendelkező betegekben a CA 15-3 koncentrációjának csökkenése a kezelésre adott jó választ, míg a koncentráció emelkedése a kezeléssel szemben mutatott rezisztenciát és a betegség súlyosbodását jelzi, és további klinikai kivizsgálást, valamint rendszeres megfigyelést tesz indokolttá.
Az enyhe vagy közepes mértékű CA 15-3 emelkedés más kórképekben is előfordulhat: máj- és hasnyálmirigyrákban, cirrhosisban, vagy az emlő jóindulatú rendellenességeiben. A CA 15-3 értékének emelkedése előfordul az egészséges egyének bizonyos százalékában is.
A fentiek miatt a teszt rákszűrésre nem alkalmazható.

Preanalitikai információk:

A vizsgálathoz vénás vérvétel szükséges.

 

Irodalom:
www.labtestonline .hu
www.centrumlab.hu
ADVIA Centaur® XPT Immunoassay Systems Ca15-3

A vizsgálat ára: 5 900 Ft

Eredmény kiadás: 1-3 munkanap