Tájékoztatás augusztus 1-től végzett, utazáshoz kötött SARS-CoV-2 PCR vizsgálatokkal kapcsolatos tudnivalókról

Tájékoztatás augusztus 1-től végzett, utazáshoz kötött SARS-CoV-2 PCR vizsgálatokkal kapcsolatos tudnivalókról

2020.07.30

Tájékoztatjuk tisztelt Partnereinket, hogy a beutazáshoz kapcsolódó, karantén megszüntetése céljából végzett SARS-CoV-2 PCR vizsgálatok 2020. augusztus 1-től nem kérhetők hatósági finanszírozással.

Ebben az esetben előzetes egyeztetést követően szerződéskötés esetén rendelkezésre bocsátott "Vizsgálatkérő lap koronavírus (SARS-CoV-2) vizsgálathoz privát – fizetős – megrendelés esetén" elnevezésű formanyomtatvány használandó!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által küldött 34 546-4/2020/EÜIG iktatószámú levél alapján minden utazáshoz kötött PCR mintavétel esetén a kérőlapon kötelezően fel kell tüntetni:

  • a vizsgálat célját (pl. utazáshoz kötött mintavétel)
  • a páciens nevét
  • a páciens születési dátumát
  • az utazási országot
  • a páciens aktuális tartózkodási címét

A szerződés nélkül befizetendő összeg lakossági mikrobiológiai árlistánkon található.

Kérjük tisztelt Partnereinket, hogy az operatív ügyintézéshez az alábbiakat szíveskedjenek megadni:

  • kontakt személyt elérhetőséggel,
  • a kritikus eredmények közé sorolt pozitív PCR eredmény közléséhez 24 órában elérhető orvos kontaktot, aki a szükséges szakmai és járványügyi teendőket intézi.

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a megfelelő kérőlappal kérjék a vizsgálatokat:

  • A hatósági kérőlap kizárólag állami finanszírozás esetén alkalmas, augusztus 1-től beutazással kapcsolatos karantén megszüntetése céljából nem használható!
  • A privát, fizetős kérőlappal kért PCR-vizsgálat minden esetben térítésköteles. Amennyiben a befizetés nem rendezett vagy nincs érvényes COVID-szerződés a mintát küldő intézménnyel, a vizsgálatot nem indítjuk el.
  • SARS-CoV-2 IgG antitest vizsgálat hatósági vagy közfinanszírozott formában nem kérhető jelenleg, kizárólag térítéssel.

A PCR-vizsgálat vállalási ideje a laboratóriumba érkezéstől számított 48-72 óra (a hétvégi érkezésű a hosszabb átfutású). Kérjük, ezt feltétlenül kalkulálják bele a páciens felé vállalt leletközlési határidőbe, figyelembe véve azt az időt, ami alatt a minta beszállításra kerül.

Az Országos Tisztifőorvos levelében elrendelteknek megfelelően laboratóriumunknak hétfőnként jelentési kötelezettsége van, melyhez elengedhetetlen a fentiekben részletezett adatszolgáltatás a vizsgálatot beküldő intézmény részéről.

Kérjük szíves együttműködésüket a fentiek biztosításában, hogy a SYNLAB eleget tehessen ezen jelentési kötelezettségének is.

Vissza a hírekhez