Új, korszerű AMH vizsgálati módszer a SYNLAB-nál AMH Plusz néven

Új, korszerű AMH vizsgálati módszer a SYNLAB-nál AMH Plusz néven

2020.06.09

Tájékoztatjuk tisztelt Partnereinket, hogy a SYNLAB Budapest Diagnosztikai Központ Klinikai Kémiai Laboratóriuma az Anti-Müllerian Hormon (AMH) vonatkozásában új vizsgálati módszert vezetett be 2020. június 8-tól AMH Plusz néven. A korábbi teszt kérhetősége ezzel egyidejűleg megszűnt.
A laboratórium a bevezetést megelőzően az új AMH-tesztet verifikálta, mely kiváló analitikai teljesítményt igazolt.
Az alábbiakban összefoglaltuk az új vizsgálattal kapcsolatos fontos információkat.

Élettani háttér

Az AMH egy béta transzformáló növekedési faktor (TGF béta) szupercsaládba tartozó glikoprotein, szabályozó szerepe van a szövetnövekedésben és differenciálódásban. Férfiaknál a herék Sertoli-sejtjei választják ki, szintje pubertásig emelkedik, majd csökken. Felelős a Müller-cső regressziójáért és a férfi nemzőszervek normális fejlődéséért.

Nőknél a petefészekben termelődik, és a follikulusok kifejlődésében játszik szerepet. A follikus-kifejlődés a petefészekben két szakaszból áll:

  1. A kezdeti kiépülés, melynek során megkezdődik az ősfollikulusok érése – ebben a szakaszban az AMH gátolja, hogy a primordiális tüszők érett állapotba kerüljenek.
  2. A ciklikus újratermelés, mely egy sor kis antrális follikulus növekedéséhez vezet, ezek közül választódik ki a domináns, ovuláló follikulus. A ciklikus újratermelést az FSH irányítja. Ebben a szakaszban az AMH gátolja a follikulusok szenzibilitását az FSH-ra, ezáltal fontos szerepe van a follikulus kiválasztási folyamatban.

Az AMH szintje nőknél születéskor alig mutatható ki, pubertáskor a legmagasabb, majd a korral fokozatosan csökken. A menstruációs ciklus alatt szintje viszonylag stabil, de fiatal nőknél megfigyelhető a fluktuáció, ha nem is olyan jelentős, mint az FSH esetében. Kombinált fogamzásgátlók szedése alatt az AMH-szint lecsökken.

Hagyományos AMH klinikai alkalmazási területei: 
  • petefészek rezerv kapacitás vizsgálata (AFC = antrális follikulusszám meghatározása, az AMH értékek korrelálnak a nők antrális follikulusszámával)
  • kontrollált petefészek stimulációra adott válasz előrejelzése
  • gyermekek nemi fejlődési rendellenességeinek diagnosztizálására
  • granulózasejt-tumorok monitorozására
  • menopauzáig hátralévő időtartam becslésére
Amiben az új teszt több

A vizsgálat nevében szereplő plusz megjelölés – AMH Plusz – arra utal, hogy az új teszt a plusz információtartalommal bír a Recovelle® terápia hatásosságának megítélésében, azaz:

  • az asszisztált reproduktív programban (ASR) részt vevő nőknél az AMH meghatározás a testsúly figyelembevételével a rekombináns FSH személyre szabott napi adagolásának megállapítására használható*
  • A fentiek által nagyobb biztonsággal megelőzhetők a petefészek túlstimuláció okozta súlyos mellékhatások.

* Az AMH alkalmazható a Ferring cég follitropin delta egyéni napi adagjának a meghatározásához. A Ferring a follitropin delta (Rekovelle) forgalmazási jogának birtokosa. A follitropin delta kezelést alkalmazni kívánó orvosoknak a szer alkalmazása előtt el kell olvasniuk és meg kell érteniük a follitropin delta felírására az országukban alkalmazható útmutatást (Ferring); ez a dokumentum részletesen ismerteti a szer adagolásával, klinikai hatékonyságával és biztonságos alkalmazásával kapcsolatos naprakész információkat.

Vizsgálati módszer

Módszer: ECLIA (Roche Cobas e411/6000)
Interakciók: A vizsgálati eljárást nem zavarja az ikterusz (bilirubin ≤ 1129 μmol/L), a hemolízis (Hb ≤ 1.0 g/dL), a lipémia (intralipid ≤ 1000 mg/dL), a biotin (≤ 123 nmol/L ill. ≤ 30 ng/mL), az IgG ≤ 2.5 g/dL, az IgA ≤ 1.8 g/dL és az IgM ≤ 0.5 g/dL. 1000 IU/mL koncentrációig nem észleltek interferenciát a reumafaktorral. Nagy dózisú (azaz > 5 mg/nap) biotin kezelésben részesülő betegtől a biotin legutóbbi beadását követően legalább 8 órán át nem szabad mintát levenni.
Méréstartomány: 0.07-164 pmol/L vagy 0.01 23 ng/mL

Mintatípus és eltarthatóság

Natív minta (sárga dugós cső): szabványos mintavételi csövekbe vagy elválasztógélt tartalmazó csövekbe gyűjtött szérum.
Tárolás (szérum): 20 25 °C-on 3 napig, 2 8 °C-on 5 napig, 20 °C-on (±5 °C) 6 hónapig tartható el. Csak egyszer szabad lefagyasztani.

Referenciatartományok

A leleten korcsoport-specifikusan jelennek meg.

Egészséges nők
Korcsoport (év) ng/mL pmol/L
20-24 1,220-11,7 8,71-83,6
25-29 0,890-9,85 6,35-70,3
30-34 0,576-8,13 4,11-58,0
35-39 0,147-7,49 1,05-53,5
40-44 0,027-5,47 0,193-39,1
45-50 0,010-2,71 0,071-19,3
Egészséges férfiak
  ng/mL pmol/L
  0,77-14,5 5,5-103
Eredményközlés

Az eredményt a leleten ng/mL mértékegységben közöljük az eddig megszokott módon.
A Rekovelle-terápiához az eredményt pmol/L-ben kell figyelembe venni!
Átszámítási tényezők: pmol/L x 0.14 = ng/mL és ng/mL x 7.14 = pmol/L, melyet a leleten az eredmény mellett szövegesen is közlünk. 
Az eredmény egy ideig a módszer és referenciatartomány változására felhívó szöveget is megjelenítünk. 


A leletátfordulási idő: 7-9 munkanap

A vizsgálat lakossági ára: 9 900 Ft

Vissza a hírekhez