Tombol az allergiaszezon, nincs menekvés?

Tombol az allergiaszezon, nincs menekvés?

Augusztus elejétől a parlagfű virágpora az egész országban jelen van, sok allergiásnak komolyabb vagy enyhébb kellemetlen tüneteket okozva. De mit érdemes tudni erről a betegségről?


Az allergia nem más, mint a szervezet túlzott reakciója egy, a szervezetre egyébként ártalmatlan anyagra. Az allergiás reakció során az idegenként azonosított anyagot megpróbálja a szervezet ellenanyag termelésével semlegesíteni. Az ellenanyag a véráram segítségével a test minden pontjára eljutva - egyebek mellett- hisztamint szabadít fel, ami különböző allergiás reakciókat okoz az érintett területeken. Az adott allergén elleni ellenanyag vizsgálata segít az allergiás reakció okának felderítésében.

Az allergia kialakulásának főbb okai

A mai napig rengeteg kutatás folyik allergia témában, ezek alapján elmondható, hogy az allergia ugyan nem örökölhető közvetlenül, ám az arra való hajlam igen. A hajlamosító tényező között a túlzásba vitt higiénia, az egészségtelen táplálkozás, az egyes élelmiszeripari adalékanyagok, a szmog és a kipufogógázok, a kemikáliák, az antibiotikumok, a mozgáshiány épp úgy szerepel, mint a fokozott stressz. Kimutatott tény az is, hogy allergiás reakcióra akkor kerül sor, amikor a szervezet érintkezésbe lép az allergénnel. Ha pedig egy allergénnel szemben egyszer kialakult az érzékenység és az allergiás tünetek is megjelennek, akkor annyiszor kerül sor allergiás reakcióra, ahányszor a szervezet érintkezik vele.

Az allergia főbb tünetei

Az allergiás panaszok változatos tüneteket okoznak. Vagy az étel fogyasztását követően vagy légúti allergének (például pollenek, por, állati szőr) belégzését vagy kemikáliák bőrrel való érintkezését követően jelennek meg. Ezek lehetnek:

  • bőrelváltozások (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ödéma, ekcéma)
  • emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás)
  • légúti panaszok (tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, fulladás, sípoló légzés, köhögés, asztmás nehézlégzés gégevizenyő)
  • szemtünetek (könnyezés, szemviszketés, szúró, piros szem)
  • anafilaxia: súlyos életveszélyes allergiás reakció

Az allergia kezelésében a legfőbb lépés a kiváltó allergén meghatározása. Erre szolgál a hagyományos provokációs bőrteszt, valamint a vérből az év bármely szakaszában elvégezhető gyors és kíméletes légúti (inhalatív) vagy étel (nutritív) allergiavizsgálat.

Társaságunk a növekvő ügyfélérdeklődésre tekintettel folyamatosan szélesíti légúti és étel molekuláris allergiavizsgálatait.

Részletek  

Az allergiás megbetegedések diagnosztikája komplex szemléletet és megközelítést igényel, ezért a kapott eredményeket mindig a kórelőzménnyel és a klinikai tünetekkel együtt, a beteget személyesen ismerő orvosnak szükséges értékelnie, mivel a teljes képhez hozzátartozik a részletes klinikai kórelőzmény felvétele, a fizikális vizsgálat és az egyéb diagnosztikus eredmények ismerete is.

Forrás:

www.synlab.hu/lakossagi/leiras/taplalekintolerancia-vagy-etelallergia
www.synlab.hu/lakossagi/leiras/allergiavizsgalatok
www.synlab.hu/lakossagi/leiras/multiplex-allergiavizsgalat
www.synlab.hu/lakossagi/hirek/uj-etelintolerancia-es-allergiavizsgalatok
www.synlab.hu/partnereink/vizsgalati-ajanlo/molekularis-allergia


Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz