Magazin

Tovább

A leggyakoribb prosztataproblémák Nem érdemes kihagyni a szűrővizsgálatot

A prosztata vagy más néven dülmirigy gesztenyéhez hasonlító szerv, a húgyhólyag alatt található, kivezető csöve a húgycsőbe torkollik. Fontos szerepet játszik a vizeletürítésben, hiszen a húgycső ezen szakaszának szűkülése esetén nehézkessé válik a vizelés. Emellett részt vesz a szaporodásban is, hiszen váladéka az ondófolyadék része.

Tovább

„Anya, mit jelent az, hogy cukorbeteg vagyok?” Ilyen a diabétesz szülői szemmel

El lehet engedni a „jelenlegi tudásunk szerint ez gyógyíthatatlan” szakvéleményt? És mit lehet tenni egy kisgyerekkel, aki nem érti, miért kell naponta ötször ennie, akkor is, ha épp nem éhes? Erikával és Attilával beszélgettem, akiknek középső gyereke, a 13 éves Kati 1-es típusú diabétesszel él.

Tovább

HPV vírusfertőzés: férfiak is veszélyben!

Magyarországon az MSD Pharma Hungary felelős a HPV elleni oltóanyag elérhetőségéért. A vakcinával kapcsolatos kérdéseinkre a cég orvosigazgatója, dr. Dániel Andrea válaszolt.

Tovább

Terheléses vércukorvizsgálat - mikor indokolt elvégezni?

Bizonyos esetekben kifejezetten szükséges terheléses vércukorvizsgálatot kérni. Cikkünkben összegyűjtöttük, mikor indokolt elvégezni, és a vizsgálatra való felkészüléssel, a mérés menetével kapcsolatos fontos információkkal is foglalkozunk.

Tovább

Így derült ki, hogy cukorbeteg vagyok

Magyarországon átlagosan minden tizedik felnőtt diagnosztizált cukorbeteg, emellett pedig százezres nagyságrendben lehetnek, akiknél még nem ismerték fel a betegséget, de már érintettek. Lássuk tehát, mi figyelmeztethet a problémára.

Tovább

Az adiponektinszint meghatározása: mikor van rá szükség?

A terheléses vércukorvizsgálat helyett az anyagcserében fontos szerepet játszó egyik hormon, az adiponektin szintje is árulkodhat cukorbetegségről, illetve sok más anyagcsere-betegségről is. Miért lehet célszerűbb ezt a vizsgálatot elvégezni?

Tovább

Milyen a jó vércukorszintmérő?

Akkor sem kell kétségbeesned, ha kialakult a cukorbetegség a szervezetedben, de meg kell tanulnod együtt élni vele. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a vércukorszinted.

Tovább

Komoly veszélyekkel járhat, ha interneten keresgéljük a tüneteink okát

Az interneten található óriási információmennyiségnek hála gyorsan megtaláljuk kérdéseinkre a választ, azonban ha az egészségünkról van szó, nem árt a megszokottnál is körültekintőbbnek lenni.

Tovább

Nyomjon egy lájkot a győzelemért!

Gondolta volna, hogy a laborban dolgozók varázsolni is tudnak? Bizony ám, és ha Ön is segít, még nyerhetnek is!


Tovább

Rákmegelőző állapot után sterilnek nyilvánították, most öt hónapos terhes

A 33 éves Jozifek-Szűcs Gitta kétszer is elsiratta, hogy anya legyen. Egyszer akkor, amikor nőgyógyászati műtét várt rá, majd akkor, amikor orvosi papírjára ráírták: szövődmények miatt steril. Várandóssága ötödik hónapját tölti, amikor beszélgetünk.

Tovább

Pszichológus is foglalkozik a cukorbeteg gyerekek szüleivel

Magyarországon a cukorbetegség népbetegség, mégis alig tudunk róla tényeket. Mit jelentenek az egyes típusok? Igaz, hogy néhány évtized múlva a tudomány képes lehet minden beteget meggyógyítani? Honnan ismerhetem fel én mint szülő, ha baj van? Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsa válaszol.

Tovább

Nem vagy egyedül! 7 cukorbeteg híresség

Milliókat érint világszerte a cukorbetegség, miért pont a sztárok maradnának ki?

Tovább

Ismert emberek, akik cukorbetegek

A cukorbetegség mára népbetegségnek számít, amely a világon gyakorlatilag minden 11. embert érint. Nem csoda hát, hogy a hírességek között is jó néhányan élnek együtt ezzel a betegséggel. Lássuk, kik azok!

Tovább

„Egy kihívás az élettől, amit meg kell ugrani” – a magyar műugrónő súlyos betegsége után állt ki Kvandzsuban

Amikor sikerült felülkerekednie a HPV-n, Bali Roxana nem elégedett meg azzal, hogy újra egészséges: hosszú kihagyás után mű- és toronyugróként visszatért az élsporthoz is, és meg sem állt a dél-koreai vizes világbajnokságig.

Tovább

Linder Erzsébet műugró: „Én mindig nyerni akarok. A rákkal is ez van”

Nemrég Kvangdzsuban, a masters vizes vébén két magyar nő állt a műugró deszkán: Bali Roxána, aki nem sokkal korábban konizációs műtéten esett át HPV miatt, és Linder Erzsébet mellráktúlélő. Talán volt náluk jobb ugró a mezőnyben, de elszántabb nemigen. Most Erzsébetet mutatjuk be.


Tovább

HPV-oltás: "Ki kell használni a lehetőséget"

A HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus, amely súlyos esetekben méhnyakrákot vagy más daganatot is okozhat. A legveszélyesebb típusai ellen létezik védőoltás - nőgyógyásszal beszélgettünk arról, mikor és miért érdemes beadatni a vakcinát.