Magazin

Tovább

Mit kockáztatsz orális és anális szexnél?

Idén elmaradtak a fesztiválok, és nem lehetetlen, hogy ezzel együtt a nagyobb roham is a nemibeteg-gondozókban. Kár volna tagadni: a nyár kiemelt szezonja a szexuális úton terjedő fertőzéseknek, amelyek szempontjából főként a 15-35 évesek veszélyeztetettek. Bár semmiképp nem szabad csak nyári problémaként gondolni az STI-re, hiszen szexuális életet egész évben élnek az emberek – figyelmeztet Dr. Tisza Tímea bőr- és nemigyógyász, a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, a Magyar STI társaság alelnöke.

Tovább

Vakok segítenek kitapintani a melldaganatot

A vak emberek egyik különleges adottsága, hogy tapintásuk annyira érzékeny és precíz, hogy egy alig pár milliméteres daganatot is képesek kiszűrni.

Tovább

10 híresség, aki megküzdött a mellrákkal

Valamennyiük nagy szerencséje az volt, hogy komolyan vették a szűrést, mellrákjukra korai stádiumban derült fény.

Tovább

Mellrák: tényleg gyakran öröklődik?

A genetikai tényezők a mellrákos esetek legfeljebb öt százalékáért felelősek, ám, ha tisztában vagyunk érintettségünkkel, fokozottabban ügyelhetünk a többi kockázati faktor mérséklésére is. A genetikai vizsgálatokon túl pedig számos olyan tényező van, amely utalhat arra, hogy öröklött hajlamunk van az emlőrák kialakulására. Mutatjuk, melyek ezek.

Tovább

Rövid- és hosszútávú diétás stratégiák

Ha az életmódváltás célja a fogyás, türelmesnek kell lennünk magunkhoz – Simon Sarolta dietetikus írása.

Tovább

Top 10 diéta hiba

Úgy érzed mindent megteszel, mégsem jön össze a számodra ideális alkat? Segítünk kideríteni mi hátráltathat célod elérésében!

Tovább

Mire vagyok allergiás?

Allergiásak sok mindenre lehetünk, de leggyakrabban különböző pollenek, élelmiszerek, kozmetikumok vagy rovarcsípések váltják ki a tüneteket. Érdemes komolyan venni, hiszen az allergia nem csak kellemetlen, hanem akár életveszélyes állapotot is okozhat.

Tovább

Így zajlik az allergiavizsgálat

Nemcsak a mindennapokat keseríthetik meg, de legsúlyosabb esetben akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek a különböző allergiák, amelyek kezelését éppen ezért nem szabad félvállról venni. Az első lépés azonban mindig a helyes diagnózis felállítása, amihez többféle vizsgálati módszer is hasznos támpontot nyújthat.

Tovább

Kiskamasz fiad van? Akkor itt egy hír, amiről tudnod kell

A HPV nemcsak lányokra veszélyes, és ha minden jól megy, ősztől a fiúk oltása is elkezdődhet.

Tovább

Keresztallergia: miért fontos utánajárni?

Sokan tapasztalhatják, hogy bármennyire is vigyáznak, igyekeznek kerülni az adott allergén(eke)t, amely(ek)re allergiásak, panaszaik váratlanul fellángolnak. Különösen gyakori ez nyáron, ami az allergia főszezonjának tekinthető. Ilyenkor általában a keresztallergia jelensége áll a háttérben.

Tovább

“Csak olyan helyekre mertem elmenni, ahonnan 20 perc alatt hazaérek” – az ételallergia útvesztői

"Láttam a pincéren, hogy fogalma sincsen, a testbeszédéből levettem, hogy teljesen bizonytalan, hogy kamuzik, és nem fogja fel, hogy számomra komoly következményei lehetnek annak, ha tejterméket fogyasztok." Sára és Eszter története is bizonyítja, hogy az ételallergia nem hiszti kérdése.

Tovább

Tejallergia vagy laktózérzékenység? Ez a különbség

A kiváltó okok és néhány tünet is egyezhet, mégis két teljesen eltérő betegségről van szó, amiket más-más vizsgálatokkal lehet kimutatni.

Tovább

Sperma, halszag, izzadság: 5 nagyon szokatlan allergia

Nagyon szerencsés az, aki elmondhatja magáról, hogy semmire nem allergiás, és nagyon nehéz annak, aki az allergia ritkább típusaitól szenved. Mutatunk néhányat ezek közül.

Tovább

Tombol az allergiaszezon, nincs menekvés?

Augusztus elejétől a parlagfű virágpora az egész országban jelen van, sok allergiásnak komolyabb vagy enyhébb kellemetlen tüneteket okozva. De mit érdemes tudni erről a betegségről?


Tovább

Segítség, ételallergiás vagyok!

Napjainkban az egyik legelterjedtebb betegségnek számít a kellemetlen, súlyosabb vagy enyhébb tünetekkel járó allergia, amely kezeléséhez a kiváltó allergén meghatározása az első lépés. Pollenallergia-szezon alatt azonban az erre szolgáló hagyományos provokációs bőrteszt (ún. Prick) sokszor nem végezhető, (mert például a betegek a tesztet befolyásoló gyógyszert szednek), azonban a vérből az év bármely szakában elvégezhető gyors és kíméletes légúti (inhalatív) vagy étel (nutritív) allergia vizsgálat igen.


Tovább

Mit érdemes tudnod a folyadékvesztésről?

Nincs elcsépeltebb, unalmasabb téma annál, mint amikor a szakemberek nyáron a megfelelő folyadék bevitelére hivják fel figyelmünket.