Magazin

Tovább

A prosztata leggyakoribb betegségei

A prosztata megbetegedései nemcsak az idős embereket érintik, de szinte bármely életkorban előfordulhatnak. Érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni a panaszokkal, kezeletlenül ugyanis komoly szövődményeket okozhatnak. Lássuk, mely betegségek érinthetik a prosztatát, illetve milyen tünetek jelezhetik a bajt!

Tovább

„Tudom, hogy kéne, de utálok orvoshoz járni” – férfiak és a szűrővizsgálatok

Ha szűrővizsgálatokról van szó, a nők sokkal aktívabbak a férfiaknál. Pedig egy rutinvizsgálat adott esetben életet is menthet. Negyvenes férfiakat kérdeztünk az egészségügyi szűrővizsgálatokról. A kép elég lesújtó.

Tovább

Válaszd az egészséget!

Válaszd az egészséget elnevezéssel indult útjára a Nagy Sportágválasztó weboldal új rovata egy a SYNLAB Hungary Kft.-vel kötött együttműködésnek köszönhetően. A rovat rengeteg hasznos információval, tudnivalóval, tanáccsal szolgál majd az érdeklődők számára, főként a sportdiagnosztika és a sportdietetika terén.


Tovább

Lájkoljon - Újra itt az Agar art, a múlandó műalkotások versenye

Az idei American Society for Microbiology - Agar Art 2020 (People’s Choice) versenyen egy-egy kilenc petri csészés kompozícióval méreti meg magát Seres Anikó és Szíjj Orsolya kollégánk.


Tovább

Étrendkiegészítőkkel az erős immunrendszerért

A hírek szerint Magyarországon exponenciálisan nő a koronavírus-fertőzöttek száma. Minden eddiginél fontosabb tehát a betegség elleni harc egyik bástyájának, szervezetünk immunrendszerének támogatása. Milyen vitaminokkal előzhető meg a betegség, rövidülhet a lábadozási idő, vagy csökkenthető a szövődmények esélye? Kiderül sportdiagnosztikai üzletágunk csapatának összeállításából.


Tovább

A gyógyszerek egy része nincs ránk hatással, egy részük pedig akár mérgező is lehet – mindez a génjeinkbe van kódolva

Minden ember egyedi és mindenki egy kicsit máshogy dolgozza fel az egyes gyógyszereket. A farmakogenetika egy új tudományág, mely segít megtalálni mindenkinek a megfelelő orvosságot.

Tovább

Ha Ön férfi, felejtse el a borotvát és növesszen bajuszt novemberben!

Itt a movember, a férfi egészség hónapja

Évről évre egyre többen döntenek úgy, hogy az ősz utolsó hónapjában félretéve a borotvát, bajuszt növesztenek. Így igyekeznek felhívni a figyelmet a férfinemet leginkább fenyegető tumoros megbetegedés, a prosztatarák megelőzésnek és felimerésének fontosságára. Végeztessen Ön is szűrővizsgálatot, hogy megnyugodjon, vagy hogy a bajt időben felismerjék!


Tovább

Miért hatnak ránk különböző módon a gyógyszerek?

Az orvosok sokszor hónapokig próbálgatnak bizonyos gyógyszereket a betegeknél, mire sikerül meghatározni a megfelelő hatóanyagot és ideális dózist. Ennek oka, hogy a készítmények nem egyformán hatásosak minden embernél - ami egyeseken segít, az másoknál komoly mellékhatásokat is kiválthat. Egy új genetikai vizsgálat azonban segíthet, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb gyógyszert.

Tovább

3 közönségkedvenc édesség cukor nélkül

Amikor az ember megkapja a cukorbetegség diagnózisát, általában attól ijed meg a leginkább, hogy ez az állapot már örökre elkíséri. Vagyis teljesen át kell alakítania az életmódját – benne pedig az étkezését. Az első kérdések között van, hogy mi lesz az édességekkel. Nos, nem kell lemondani róluk! Legfeljebb másként kell elkészíteni ezeket.

Tovább

Kiderült, mi az az élsportolók titka

Vívók, vízilabdások, labdarúgók és atléták sportteljesítményének titka nem rejtély többé, a sportdiagnosztikának köszönhetően ma már bárki biztonsággal ki tudja hozni magából a maximumot.

Tovább

Jessica Simpson ezzel a trükkel fogyott 45 kilót

Jessica Simpson látványos átalakuláson ment keresztül egy év alatt, sikeres fogyástörténete kapcsán pedig valami fontosra figyelmeztetett: a változás nemcsak a testben, de a fejben is történik.

Tovább

Ilyen egy inzulinrezisztens ember étrendje

Egy egészséges embernek legtöbbször fogalma sincs arról, milyen napirendet követel az, ha valaki inzulinrezisztenciával küzd: a mozgás mellett folyamatos odafigyelést igény az étkezés, a mi, a mennyi, a mikor. Egy érintett 3 napos menüjén keresztül mutatjuk be, mennyire nehéz helyzetben vannak azok, akik nem ehetnek meg bármit.

Tovább

Őszi beta-karotin bomba

Ősszel a szervezet gyakran vitaminpótlásra szorul, ezért célszerű odafigyelni arra, mit fogyasztunk a hűvösebb napokon. Figyeljünk rá, hogy az A-vitamin se hiányozzon a palettáról!


Tovább

„Bár a testemet átfaragta a rák, a lelkemben béke van”

A mellrák és a gyógyuláshoz vezető út nemcsak az ember testét, de a lelkét is átformálja. Erzsébet, Kinga és Katalin élete leckéjét tanulta meg a betegségtől. Az ő történeteiket jegyeztük le.

Tovább

Ma van a rózsaszín szalag napja

Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja. E napon csaknem 30 éve viseltek először rózsaszín szalagot a mellrák túlélői Amerikában, ám azóta az egész világ megismerte a mellrák elleni küzdelem szimbólumát. A reményt szimbolizáló rózsaszín szalagot viselők hitet tesznek a kór elleni küzdelem mellett.


Tovább

Mit kockáztatsz orális és anális szexnél?

Idén elmaradtak a fesztiválok, és nem lehetetlen, hogy ezzel együtt a nagyobb roham is a nemibeteg-gondozókban. Kár volna tagadni: a nyár kiemelt szezonja a szexuális úton terjedő fertőzéseknek, amelyek szempontjából főként a 15-35 évesek veszélyeztetettek. Bár semmiképp nem szabad csak nyári problémaként gondolni az STI-re, hiszen szexuális életet egész évben élnek az emberek – figyelmeztet Dr. Tisza Tímea bőr- és nemigyógyász, a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, a Magyar STI társaság alelnöke.