Magazin

Tovább

„Komolyan veszem a HPV-oltást, miután anyám méhnyakrákos lett.”

A HPV ellen ingyenes az oltás, a magyar lányok ötöde mégis lemarad róla, mert a szülők nem kérik nekik.


Tovább

40 évesen lettem allergiás. Ez normális?

A közhiedelemmel ellentétben nem csak gyermekkorban lehetünk allergiásak, a probléma akár a negyvenes éveinkben is kialakulhat. Mi váltja ki a kellemetlen tüneteket?


Tovább

Herpeszes vagyok: ez befolyásolhatja a terhességet?

A herpesz világszerte az egyik legelterjedtebb vírus, a felnőttek többsége - akár tudta nélkül is - hordozza a kórokozót. A kellemetlen hólyagocskák jó pár napig meg tudják keseríteni az életünket, de mi történik vajon akkor, ha terhesen leszünk herpeszesek?

Tovább

A családtervezés legfontosabb lépései

A családalapítás előtt állóknak nagyon fontos előre tervezni, hogy a magzat fejlődése és a kismama egészsége is kifogástalan lehessen. Mik a legfontosabb lépések?

Tovább

Van még esély szülni 43 évesen? A labor megmondja!

Mielőtt szerelmes lettem, nem gondoltam, hogy akarok még valaha gyereket. Nem sokkal utána már tudtam. Egy gond van csak: elmúltam negyven. Na, jó, negyvenkettő is.


Tovább

Ezek az értékek utalhatnak májbetegségre

Magyarországon majdnem minden harmadik ember valamilyen májbetegségben szenved, specifikus tünetek híján azonban ezeket kezdetben nem könnyű felismerni. A májfunkciókat legegyszerűbben vérvétellel vizsgálhatják, ami sokat elárulhat a szerv állapotáról.


Tovább

Milyen laborértékek jelezhetnek vesebajt?

Sok esetben felismerhető testi tünetek nélkül alakul ki komoly vesebetegség, a panaszok jelentkezésekor pedig már olyan előrehaladott lehet a károsodás, hogy csak mesterséges vesepótló kezelés vagy szervátültetés révén tudnak segíteni az érintetteken. A szakember szerint éppen ezért mindenképpen hasznos, ha évente legalább egyszer ellenőriztetjük a veseműködésünket néhány alapvető laborvizsgálat segítségével.

Tovább

Így tehető ártalmatlanná a kismamák réme

Hihetetlen, de minden harmadik-negyedik várandós hordozza ezt a fertőzési okot.


Tovább

Már tényleg szeretnél teherbe esni?

Egészségügyi szűrésekről szóló aloldalunkon idén kiemelten foglalkoztunk a meddőség problémájával. Mutatjuk a legérdekesebb cikkeket.


Tovább

Párjuk fehérneműjét küldik be féltékeny férjek

A genetika korunk talán legfontosabb tudománya. Segítségével megérthető az emberi működés, feltérképezhetők és kiszűrhetők betegségek, és persze a DNS felfedezése óta nem maradhat titok, hogy ki egy gyilkosság elkövetője, a párunk szeretője vagy épp egy gyermek apja.

Tovább

Innen tudhatod, hogy atkák költöztek a hajadba

Egyre több marad a fésűben a frizurából? Elszaporodtak a padlón, párnán, lefolyóban hagyott hajszálak vagy a ruhánkon integetnek kínosan? A hajhullás bizonyos szintig természetes dolog, de egy ponton túl érdemes orvoshoz fordulni vele.


Tovább

Fiatal nőként inzulinrezisztenciával

Az inzulinrezisztencia sokáig rejtve maradhat, mert vércukorszint-vizsgálat során általában nem mérik az inzulinszintet, pedig rengeteg embert érint ez a betegség.


Tovább

Cukorbetegség: el tudod kerülni egyáltalán?

Az esetek többségében nincs megírva a génjeinkben, hogy cukorbetegek leszünk. Ezért ne dőljünk hátra tehetetlenül, hagyva, hogy a sorsunk – vagyis inkább a rossz döntéseink következményei – utolérjenek bennünket!

Tovább

Pozitív lett a cöliákiateszted? Nincs vége a világnak!

Haspuffadás, folyamatos hasmenés vagy székrekedés esetén érdemes számba venni azt is, hogy akár cöliákia is okozhatja a tüneteket.

Tovább

Így működik a keresztallergia

„Amikor a kedvenc dinnyém ellenem fordult.” Hogyan válhat a legkedveltebb nyári gyümölcsből, a görögdinnyéből kellemetlen tüneteket okozó allergén? A parlagfű-túlérzékenyeknél fordulhat elő ez a keresztallergia. Violetta estében szintén ez történt, ráadásul nem is volt olyan könnyű rájönnie, mi a baja.

Tovább

Honnan tudhatjuk meg, hogy mire vagyunk allergiásak?

Ismert veszéllyel könnyebb szembeszállni – nincs ez másképp az allergia esetében sem. Ahhoz ugyanis, hogy kordában tudjuk tartani kellemetlen allergiás tüneteinket, tisztában kell lenniük azzal, hogy pontosan mire vagy mikre vagyunk allergiásak.