Siklósi Gergely útja az olimpiai ezüstéremig

Siklósi Gergely útja az olimpiai ezüstéremig

„Mint egy igazi robot: odamentem, megnyertem az olimpiai érmet és hazajöttem”

A tudatosság és a lazaság megfelelő egyensúlya meghozta a gyümölcsét: Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmesként tért haza a tokiói olimpiáról. A 23 éves párbajtőrözőnek hosszú út vezetett az ötkarikás játékok dobogójáig, melyen a SYNLAB is elkísérte.


Mennyire volt fontos része a felkészülésednek a tudatos étkezés?

2016-ban itthonról néztem az olimpiát,elhatároztam, hogy ott szeretnék lenni a következőn, azaz Tokióban. Elkezdtem nagyon komolyan edzeni és étkezni. A 2019-es világbajnokság előtt három hónapig még vega is voltam, mindössze egy héttel a verseny előtt tértem vissza a húsfogyasztáshoz. Be is jött, világbajnok lettem. Azóta is ezt a sémát alkalmazom: kicsit megvonom a testemtől a dolgokat, aztán újra megadom neki, amire szüksége van. Ettől energikusabb, jobb kedvű és sikeresebb leszek.

Milyen változásokat éreztél magadon a dietetikussal közös munka során?

Virággal, a dietetikusommal rengeteget egyeztettünk. Pontosabban én sokat kérdeztem, ő pedig mindenre válaszolt. Nekem nagyon fontos, hogy tisztában legyek vele, mit miért csinálok. Fontos, hogy tudjam, hogy a rukkolát miért kell megennem, miként segít a jobb teljesítményben. Az én sportágamból adódóan kicsit nagyobb a mozgástér, mint mondjuk egy kajakosnál, nem kell grammokban mérnem az ebédem. Viszont állandóan figyeltem magam, Virággal egyeztettünk és megoldásokat kerestünk. Jól is működött minden, jöttek a pozitív változások folyamatosan: energikusabb lettem, többet bírtam és a testösszetételem is javult.

Az étrenden túl mivel készültetek még közösen az olimpiára?

Virág írt nekem egy utazási protokollt, amivel odafelé és visszafelé is gond nélkül, egy nap alatt sikerült az átállás, mindenféle jetlag nélkül. Előírta, hogy mikor aludjak a repülőúton, pontosan melyik szakaszában és mennyit. Azt is megmondta, hogy mikor és mit egyek vagy éppen egyáltalán ne egyek. Megérkezéskor pedig „napfürdőznöm” kellett, hogy a bioritmusom a fény hatására álljon át. Ezt igazán magaménak éreztem, mert a természetesség híve vagyok. Éppen ezért sem akartam gyógyszereket és táplálékkiegészítőket használni az akklimatizációhoz.

Az olimpiai faluban adottak az ételek, nagy a választék ugyan, de mennyire tudtad követni az előírt étrendet?

Az olimpiá előtt azért már lazítottunk, a dietetikusom is tudta, hogy nekem ez a járható út. Számomra ez egy taktika is volt. Ha jóllakom és jól érzem magam, akkor kevésbé stresszelek rá az olimpiára. Ráadásul a faluban elég ízetlenek voltak az ételek, úgyhogy napokig pizzát ettem, mert az volt a legfinomabb. Szerencsére a verseny időszaka már a szénhidrát visszatöltésről szól, úgyhogy ez teljesen belefért.

Mi volt a menü a verseny előtt?

Virágnak is elmondtam már az elején: én minden verseny előtt margherita pizzát fogok enni paradicsomlevessel. Nem a magyaros, betűtésztás paradicsomlevest, hanem az olaszt. Nekem ez bevált és ezt szeretem, ez a rituálém. Ezt ettem Tokióban is.

És mi volt az első, amit hazaérkezés után elfogyasztottál?

Eléggé édesszájú vagyok, úgyhogy kakaóscsigát és aranygaluskát. Most mindent megadok a testemnek, amit kíván, a pihenésé a főszerep.

Van is mit kipihenni az ötéves ciklus után. Ez volt az első olimpiád, milyen élményekkel gazdagodtál?

Én feladatot láttam magam előtt és nem vitt el az olimpiai fesztivál hangulat. Mint egy igazi robot: odamentem, megnyertem az olimpiai érmet és hazajöttem. Ez volt az első olimpiám, itt volt egy feladatom, lesz majd a második, ott is lesz egy feladatom. Ott majd talán tovább tudok maradni a verseny után és megnézni, hogy milyen is egy olimpia hangulata.

Párizsra célzol. Ott mi lesz a feladat?

Csapatban aranyérmet szerezni, ez a célunk.

Hogyan tovább az odáig vezető úton?

A következő ciklus rövidebb lesz, de mégsem állok vissza azonnal, mert hamar kiégnék. Lesz egy lazább fél évem, aztán jöhet a kemény munka és az étrend. A jövő évi világbajnokságra már csúcsformában szeretnék érkezni, hogy ott egy nagyot tudjunk húzni a srácokkal.

Siklósi Gergely
Siklósi Gergely

Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz