Segítség, ételallergiás vagyok!

Segítség, ételallergiás vagyok!

Napjainkban az egyik legelterjedtebb betegségnek számít a kellemetlen, súlyosabb vagy enyhébb tünetekkel járó allergia, amely kezeléséhez a kiváltó allergén meghatározása az első lépés. Pollenallergia-szezon alatt azonban az erre szolgáló hagyományos provokációs bőrteszt (ún. Prick) sokszor nem végezhető, (mert például a betegek a tesztet befolyásoló gyógyszert szednek), azonban a vérből az év bármely szakában elvégezhető gyors és kíméletes légúti (inhalatív) vagy étel (nutritív) allergia vizsgálat igen.


Az allergia két fő típusa

A legismertebb és a legtöbb embert érintő allergiatípus a nutritív (étel), valamint az inhalatív (légúti) allergia. A légúti allergia az immunrendszernek a környezetben található allergén anyagokra (pl. poratka, parlagfű, állatszőr) adott téves, túlzott immunválasza. A légúti allergia vagy az orrnyálkahártya (allergiás rhinitis, más néven szénanátha), vagy az egész hörgőrendszer (allergiás asztma) gyulladásával jár. Az ételallergia esetében a szervezet védekező rendszere bizonyos táplálék anyagokra tekint károsként, és kezd ellenük védekezésképp ellenanyagtermelésbe.

Egy-egy allergiás reakció sokszor azonnali tünetekkel jár, a tünetek erőssége és az elfogyasztott allergén mennyisége között azonban nincs összefüggés. Az allergiás reakciót kísérő tünetek különbözőképpen és eltérő erősségben jelentkeznek, így lehetnek enyhék vagy súlyosak. A leggyakoribb ismert panaszok a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, ezt követik az emésztési zavarok, gyomorfájdalom, hányinger, hasmenés, bőrviszketés, csalánkiütés, köhögés, nehézlégzés.

Az allergiás reakció súlyos esetben akár anafilaxiás rohamot is okozhat. Ilyenkor az egész szervezetet érintő súlyos túlérzékenységi reakció akár életveszélyes keringés összeomláshoz is vezethez.

A megoldás kulcsa

Az első lépés a célzott kezeléshez az allergiás tüneteket okozó allergén kimutatása. Az értékelést árnyalja például, hogy olykor ételallergiát utánzó keresztallergiáról lehet szó. Ezekben az esetekben nem gyomor- vagy bélpanaszok jelentkeznek, hanem a meglévő szénanáthás tünetek (orrfolyás, tüsszögés, köhögés, könnyezés) fokozódnak, amiket bőrtünetek is kísérhetnek. Legjellemzőbb a száj körüli és belüli viszketés, ajak duzzanat, száj körüli kiütés, kipirulás (orális allergia szindróma).

Nagyon fontos elkülöníteni, hogy valódi ételallergiáról, vagy csak keresztallergiáról van-e szó, mert más és más szigorúságú diéta szükséges a kétfajta reakciónál. Erre nyújthat tökéletes megoldást az allergia vizsgálat új módszere, a molekuláris allergiavizsgálat. Ez az egész évben elvégezhető komponens alapú vizsgálat az allergének alkotóelemeit (komponenseit, molekuláit) elemzi. Alkalmazásával pontosabb allergiadiagnózis állítható fel, célzottabb kezelés, pontosabb diéta alkalmazható, és nagyobb hatékonysággal csökkenthetők, gyógyíthatók az allergia tünetei.

Megfelelve az igényeknek

A közelmúltban Társaságunk a már meglevő széles körű légúti és étel molekuláris allergiavizsgálatai mellett bevezette a Gyermek molekuláris ételallergia panelét. A tej-, tojás-, földimogyoró-allergia kimutatására szolgáló laboratóriumi eredményt allergológus véleményezi. Dr. Nagy Adrienne az új vizsgálati panel nagy előnyének tartja, hogy:

A SYNLAB-lelet az allergizáló anyag egyes komponenseiről általános információkat is tartalmaz (magas vagy alacsony rizikójú-e az adott allergén, milyen százalékban fordul elő az adott anyagban, mivel okozhat keresztallergiát), továbbá súlyossági fokokba is sorolja az értékeket szemben a más intézményekben készült csak számértéket közlő allergialeleteivel. A kérőlapon a klinikai tünetek és a vérvételkor tartott diéta típusának és hosszának feltüntetésére is van lehetőség, mely a véleményezést pontosabbá teheti.

Az allergológiai szakorvosi véleménnyel ellátott molekuláris allergialeletnek köszönhetően a beteg, illetve kezelőorvosa egy értelmezett leletet kap, amely támogatást nyújthat a terápiás döntésekhez is.

Részletek  

Az allergiás megbetegedések diagnosztikája komplex szemléletet és megközelítést igényel, ezért a kapott eredményeket mindig a kórelőzménnyel és a klinikai tünetekkel együtt, a beteget személyesen ismerő orvosnak szükséges értékelnie, mivel a teljes képhez hozzátartozik a részletes klinikai kórelőzmény felvétele, a fizikális vizsgálat és az egyéb diagnosztikus eredmények ismerete is.

Forrás:

www.synlab.hu/lakossagi/leiras/taplalekintolerancia-vagy-etelallergia
www.synlab.hu/lakossagi/leiras/multiplex-allergiavizsgalat
www.synlab.hu/partnereink/vizsgalati-ajanlo/molekularis-allergia


Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz