Őszi beta-karotin bomba

Ősszel a szervezet gyakran vitaminpótlásra szorul, ezért célszerű odafigyelni arra, mit fogyasztunk a hűvösebb napokon. Figyeljünk rá, hogy az A-vitamin se hiányozzon a palettáról!


Nem csak a szép bőr, élesebb látás, egészségesebb hajszerkezet és köröm érdekében érdemes ilyenkor A-vitaminban gazdag ételeket fogyasztani! Az A-vitamin hozzájárul szervezetünk elsődleges védelmi vonalának, a nyálkahártyáknak a védelméhez, így támogatja a légúti kórokozók elleni természetes védekezést is.

Ennek a zsírban oldódó vitaminnak a legaktívabb előanyaga az antioxidáns hatással bíró ß-karotin, amely nagy mennyiségben egyebek mellett a halban, májban, sütőtökben, sárga barackban és sárgarépában is megtalálható. A növényekből felszívódó Béta-karotin kis százalékban alakul A-vitaminná, így természetes módon nem valószínű a túladagolása. Mivel azonban itt is igaz a „jóból is megárt a sok” kitétel, érdemes felmérni a szervezet A-vitamin szintjét egy egyszerű laborvizsgálattal. Ezt követően már bátran fogyasztható az alábbi immunrendszererősítő smoothie is, amelyért még a hűvös levegőtől kiszáradt bőr és haj is hálás lesz!

A turmix jótékony hatásai

A narancs az új zöld! A fent említett turmix hozzávalói valóságos vitaminbombának számítanak, így kijelenthetjük, hogy nem csak a green smoothie-k támogatják az immunrendszerünket.

A sárgarépa béta-karotinban gazdag, amely a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Az A-vitamin látásunk és bőrünk egészségének megőrzése érdekében elengedhetetlen mikronutriens. A száraz bőr, haj és köröm, mind az A-vitamin hiányának tünete lehet.

A méz bővelkedik kalciumban, rézben, vasban, magnéziumban, mangánban, foszforban, káliumban, B-vitaminokban és C-vitaminban is. A méz továbbá segíti az emésztést, felveszi a harcot a baktériumokkal szemben és jó hatással van az izomzat működésére is.

A turmixban található citrom és méz fedezheti a napi C-vitamin szükséglet akár 25%-át, aminek bevitele az őszi időszakban kiemelt fontosságú.

A gyömbér erősen gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású vegyületeket, úgynevezett gingerolokat tartalmaz. Ezen tulajdonságainak köszönhetően enyhíti az izomfájdalmakat, így ez a turmix kiváló edzés utáni kisétkezés alternatíva is lehet.

A fahéj előnyös tulajdonságai közé tartozik erős antioxidáns hatása, amiben még a fokhagymát is megelőzi. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt is széles körben használják. Továbbá, a gyömbérhez hasonlóan az izomfájdalmak csökkentéséhez is hozzájárul.

Őszi beta-karotin bomba


Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz