Ha Ön férfi, felejtse el a borotvát és növesszen bajuszt novemberben!

Ha Ön férfi, felejtse el a borotvát és növesszen bajuszt novemberben!

Itt a movember, a férfi egészség hónapja

Évről évre egyre többen döntenek úgy, hogy az ősz utolsó hónapjában félretéve a borotvát, bajuszt növesztenek. Így igyekeznek felhívni a figyelmet a férfinemet leginkább fenyegető tumoros megbetegedés, a prosztatarák megelőzésnek és felimerésének fontosságára. Végeztessen Ön is szűrővizsgálatot, hogy megnyugodjon, vagy hogy a bajt időben felismerjék!


A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a világon minden 6. férfi prosztatarákban hal meg annak ellenére, hogy az idejében felismert betegség jól gyógyítható. A megelőzésben és a korai felismerésben jelentős szerepe van a szűrővizsgálatoknak.

A bajusz, mint a harc jelképe

A Movember Mozgalom Melbourne-ből indult még 2003-ban, amikor pár férfibarát a ’70-es évek bajuszdivatjáról nosztalgiázva eldöntötte, hogy felélesztik az akkori macsó vonulat fő jelképét. Fogadásból egy hónapon keresztül növesztették bajszukat. Kihívássá és elkötelezettséggé egy év múlva vált a bajuszborotválási tilalom. Felismerve, hogy a férfiak kevésbé törődnek a saját egészségükkel és hajlamosak elbagatellizálni a tüneteiket úgy döntöttek, a novemberben borotválkozásra költött pénzt adományokként felajánlják a prosztatarák gyógyítására. Így vált a nemes arcszőrzet a férfiakat érintő egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma elleni harc jelképévé. Azóta a kampányhoz csatlakozó férfiak novemberben a bajuszviseletükkel azt hirdetik, hogy fontos az egészség megőrzése, és erre a nyilvánosság erejével is igyekeznek férfitársaik figyelmét felhívni.

A jópofa ötletből mára nemzetközi kampány lett, amelyet a SYNLAB is támogat férfiaknak összeállított csomagjaival:

Prosztata csomag

Tumormarker csomag férfiaknak I.

Prostate Health Index (PHI) vizsgálat

Ráadásul ebben a hónapban Társaságunk a jó ügy melletti elköteleződés és felelősségvállalás jegyében egy jópofa bajuszkarkötővel is megajándékozza ügyfeleit.

Prevenció mindenekelőtt

Kétféle férfi van, akinek volt és akinek lesz prosztataproblémája, mivel a prosztatának az életkor előrehaladtával (általában 50 éves kor körül) megváltozik a működése, ami különböző problémákat – így például vizelési nehézséget – okoz.

A férfiakat érintő leggyakoribb prosztata-megbetegedések
  • prosztatagyulladás
  • jóindulatú prosztata-megnagyobbodás
  • a prosztata rákos megbetegedése

Ez utóbbi sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen megkülönböztethető a prosztata jóindulatú megnagyobbodásától. A baj mielőbbi felismerését segíti a prevenció, a vérből kimutatható PSA (prosztata specifikus antigén) vizsgálat. A PSA-szint mérése alkalmas a prosztatarák szűrésére, stádiumának megállapítására, kezelésének és a kiújulásának monitorozására. Minden 50 évnél idősebb férfi esetében évente ajánlott a PSA-érték ellenőrzése. Azoknál a férfiaknál, akiknek PSA-értéke 4-10 ug/l között van, és a rektális digitális vizsgálat (végbélen keresztül betapintással végzett prosztatavizsgálat) negatív, lehetőség van kiegészítő biomarkerek alkalmazására is. Ilyen a szabad PSA, illetve a PSA, fPSA és proPSA értékeiből számított Prostate Health Index (PHI), ami segít a daganat időben történő felismerésében.

Részletek

Forrás:

www.synlab.hu/lakossagi/vizsgalat/prosztata-spec-antigen-total-psa
www.urologiaikozpont.hu/prosztata
www.webbeteg.hu/cikkek/ferfiegeszseg/23626/prosztatarak-es-szures-fontossaga


Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz