Menni vagy nem menni, ez itt a kérdés!

Menni vagy nem menni, ez itt a kérdés!

Magyarországon hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások 2020. július 15-ével tudósított az MTI. Az a magyar állampolgár, aki piros vagy sárga besorolású országból érkezik haza, köteles hatósági házi karanténba vonulni. Ez alól a negatív PCR-teszt eredményt felmutató mentesülhet. A laborvizsgálat költségeit augusztus 1-jéig minden esetben a kormány vállalja ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét – írják a koronavirus.gov.hu oldalon. Ezért aki most tervez külföldi utazást, érdemes tisztában lennie a részletekkel.


A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló, szerdától hatályos kormányrendelet a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három - vörös, sárga és zöld - kategóriába sorolja az államokat, és ennek megfelelően rendelkezik az onnan érkezők határátlépésének korlátozásáról. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az intézkedést vasárnapi tájékoztatóján azzal indokolta: a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a fertőzöttségi adatokat az országhatárokon kívül is, és a környező országokból, valamint az egész világból aggasztó jeleket tapasztaltak. Gulyás Gergely hozzátette: Magyarországon az aktív fertőzöttek száma csökkent, és a további csökkenést szeretnék garantálni- olvasható a Magyar Távirati Iroda anyagában.

Melyek a beutazási korlátozások legfőbb tudnivalói

Az MTI tájékoztatása szerint, a koronavirus.gov.hu hétfőn térképpel együtt tette közzé a legfontosabb tudnivalókat. Azt írták: a besorolás komplex szempontok alapján, az uniós besoroláshoz igazodik, valamint az adott országok aktuális fertőzöttségi viszonyai, járványügyi tendenciái és a Magyarországra való kockázatát veszi figyelembe. Az országok besorolását hetente felülvizsgálják, a kormány, illetve az országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetnek megfelelően szükség esetén módosítja.

Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra. Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be; sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírustesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírustesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.

Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból történő belépésre viszont nincs lehetőség.

Vannak külön elbírálás alá esők

A beutazási korlátozásokról szóló részletes szabályozás vasárnap jelent meg. A Magyar Közlönyben található kormányrendelet szerint külön szabályok érvényesek a katonai konvojok belépésére, a kapcsolt vállalkozások közötti utazásra és a korlátozott sávban történő határátlépésre, az agrárágazat szomszédos államokból érkező dolgozóira, a Magyarországon átutazókra, a nemzetközi sporteseményekre, sportolókra, valamint sportszakemberekre. Vannak továbbá különös méltánylást érdemlő esetek is: például az egészségügyi intézmény beutalójával vagy más megfelelő igazolással egészségügyi ellátás igénybevétele esetén, de a családi eseményeken – házasságkötés, keresztelő, temetés – részvétel esetén is kapható felmentés az általános szabályok alól, adta hírül az MTI.

Felmentést adhat a házi karantén alól a negatív PCR-teszt

Az a magyar állampolgár, aki piros vagy sárga besorolású országból érkezik haza, az országba való belépéskor (a közúti határátkelőhelynél vagy a repülőtéren) hatósági házi karantén elrendeléséről szóló tájékoztatót kap, és piros cédulát, melyet köteles a lakása bejáratára kiragasztani. A tájékoztatás szerint, a hatósági házi karantén betartását ahogy eddig, ezután is a rendőrség ellenőrzi - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon. A tájékoztató felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben valaki szeretne a hatósági házi karantén alól felmentést kapni és PCR-vizsgálatot végeztetni, azt elvégezheti saját költségén vagy az állam költségén. A laborvizsgálat költségeit augusztus 1-jéig minden esetben a kormány vállalja ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét.

Az Operatív Törzs tájékoztató oldala szerint, 2020. augusztus 1. napjáig az utazáshoz kötött mintavételek iránti igényt telefonon keresztül kell a háziorvosnál – kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál – jelezni. A 48 órás különbséggel két alkalommal történő PCR-tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól. A mentők házhoz mennek garat- és torokváladék mintavételre. A teszt eredményéig az állampolgár köteles otthonában, karanténban maradni. A vizsgálat eredménye az EESZT-rendszerbe kerül feltöltésre, ahonnan a háziorvos és az ügyfél is letöltheti. Adott labor közvetlenül is megküldi az eredményt az ügyfél részére. A felmentés iránti kérelmet a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatal részére kell benyújtani. A járványügyi hatóság határozatban menti fel az érintett állampolgárt karantén alól és egyben kötelezi is a második PCR-teszt elvégzésére. Nem magyar állampolgár esetén a vizsgálatot rendelő háziorvostól kaphat eredményt.

Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, vagyis nem mutatható ki koronavírus-fertőzés, akkor a területileg illetékes járványügyi hatóságnál kell kérelmezni a hatósági házi karantén alóli mentesítést. Ezt határozat formájában kiadja a hatóság és kötelezi az állampolgárt a második teszt elvégzésére. Amennyiben a tesz pozitív, vagyis koronavírus-fertőzést mutat ki, akkor a hatósági házi karantén nem felfüggeszthető és az NNK által kiadott aktuális eljárásrendnek megfelelően járványügyi kivizsgálás és járványügyi intézkedések történnek – hívja fel a figyelmet a koronavirus, gov.hu.Forrás:

MTI
koronavirus.gov.huVissza az érdekességek, aktualitásokhoz