A jóból is megárt a sok – mit is tud a kékalga?

A jóból is megárt a sok – mit is tud a kékalga?

A kékalgák a vízi táplálékhálózat legalapvetőbb egységei. Ugyanakkor ott, ahol nagymennyiségben jelennek meg, veszélyeztetik a vízminőséget, ám ennek a kockázatnak a kialakulása rendszeres vízminőségvizsgálattal megelőzhető.


A cianobaktériumok, más néven kékalgák természetes vizekben előforduló mikroszkopikus élőlények. A számukra megfelelő körülmények között algavirágzást okoznak, vagyis nagyon nagy tömegben jelennek meg a víz felszínén. Ezek az ártalmatlannak tűnő szervezetek azonban képesek igen nagy bajt is okozni.


Valós veszély vagy nyugtalanító hír?

Hazai vizeinkben is előforduló jelenség az algavirágzás. Ez leggyakrabban a nyári időszakban és ősz elején alakul ki, mivel ekkor a legmegfelelőbbek a hőmérsékleti körülmények. A hazai kutatók szerint a tavalyihoz hasonló algainvázió idén is előfordulhat a Balatonnál. Ezt támasztja alá az is, hogy a legfrissebb vízminőség-vizsgálati eredmények alapján a cianobaktériumok száma helyenként és időszakosan meghaladta az egészségügyi határértéket.

Az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete szerint a vízben lebegő algák fontos szerepet játszanak a víz élővilágában azonban, ha elszaporodnak akkor problémát okozhatnak a fürdőzőknek. A megfelelő hőmérséklet és az elegendő mennyiségű növényi tápelem – főként foszfor és nitrogén – az algák elszaporodásához vezet. A kékalgák pedig tömegben olyan toxinokat termelnek, amelyek más élő szervezetekbe jutva megbetegedéseket okozhatnak. Ezek a kémiai anyagok emberi bőrre kerülve kiütést, szembe jutva irritációt okoznak. Ám a tünetek elkerülhetők a fürdőzést követő alapos zuhanyozással. A szennyezett víz lenyelése esetén viszont akár még hasmenés is kialakulhat. Emellett pedig az algák kellemetlen fürdőzés-élményt okoznak. Mert ki szeretne csobbanni zöldes, nyálkás, habos réteggel borított vízben?


Elsődleges a megelőzés!

A kék- és más algák túlzott jelenlétének megállapításához rendszeres vízminőség vizsgálatok elvégzése szükséges. A jelenlegi helyzetben a Balaton-menti települések hivatalból havonta egyszer mérik a víz minőségét a fürdőhelyeken. Ez azonban nem biztos, hogy elegendő. A témával foglalkozó hazai szakemberek szerint gyakrabban, akár hetente is szükségszerű lenne a vizsgálatok elvégzése a kritikus helyeken.Források:

https://hvg.hu/zhvg/20200723_allergias_reakcio_hasmenes_balaton_kekalga

https://qubit.hu/2020/07/15/algasodik-a-balaton-de-ez-meg-nem-invazio

https://bli.okologia.mta.hu/

https://ncceh.ca/environmental-health-in-canada/health-agency-projects/cyanobacteria-freshwater

http://www.waterencyclopedia.com/A-Bi/Algal-Blooms-in-Fresh-Water.htmlVissza az érdekességek, aktualitásokhoz