buSYNessLAB

Online

Tovább

A COVID-19 újabb terjedési útvonala, az aeroszol

A közelmúltban több olyan tudományos cikk jelent meg, amely alátámasztja a SARS-CoV-2 új fertőzési útvonalát, az aeroszol útján történő terjedést.


Tovább

Fókuszban környezetanalitikai üzletágunk

A SYNLAB Hungary Kft. Környezetanalitikai Üzletága a jelenlegi helyzetben is fennakadások nélkül képes vizsgálatait végrehajtani és vizsgálati eredményeit késedelem nélkül kiadni. Alábbiakban megtudhatja, hogy milyen teszteket igényelhet cégünktől.


Tovább

Az iskolai menzáknál is fókuszban a felülethigiénia a járvány miatt

A koronavírus-járvány miatt az ajánlások betartása érdekében már több intézmény változtatott házirendjén. A változtatások nemcsak az étkezések idejét, hosszát, beosztását és az étkezést érintik, de a higiéniai szabályokat is – adta hírül 2020. szeptember 23-án az MTI.


Tovább

Terjedhet-e az új típusú koronavírus élelmiszerekkel is?

Napjainkban egyre gyakrabban jelennek meg cikkek arra vonatkozóan, hogy élelmiszerek csomagolásán találtak koronavírus maradványokat.


Tovább

A jóból is megárt a sok – mit is tud a kékalga?

A kékalgák a vízi táplálékhálózat legalapvetőbb egységei. Ugyanakkor ott, ahol nagymennyiségben jelennek meg, veszélyeztetik a vízminőséget, ám ennek a kockázatnak a kialakulása rendszeres vízminőségvizsgálattal megelőzhető.


Tovább

Fókuszban a felülethigiénia

A felülethigiénia jelentősége napjainkban nagyobb, mint valaha. Az új típusú koronavírus-járvány miatt a minket körülvevő tárgyak tisztán tartása és fertőtlenítése kiemelt szerepet kap.


Tovább

VIBRIO: újabb veszély a strandon?

A vizes közegben terjedő Vibrio baktérium nemzetségnek több mint 30 faja ismert. Néhányuk súlyos megbetegedéseket okoz emberekben, míg mások inkább állatokat fertőznek meg. A csoport leghírhedtebb képviselője a kolerát okozó Vibrio cholerae, de kevésbé ismert társai is képesek komolyabb egészségügyi problémákat okozni.


Tovább

Fókuszban a vizek koronavírus vizsgálata

Kutatások bizonyítják, hogy a szennyvízben kimutatható az új koronavírus (angolul: severe acute respiratory syndrome coronavirus 2, a továbbiakban SARS-CoV-2) jelenléte, mivel az a széklettel is terjedhet és órákon át életképes maradhat a szennyvízben. Ez a „felfedezés” segítséget nyújthat a hatóságoknak a fertőzött területek feltérképezésében, ezért világszerte számos laboratóriumban végeznek kísérleteket erre vonatkozóan.


Tovább

A COVID-19 után Legionella?

Hazánkban a járványügyi helyzet miatt a kormány 2020 márciusában elrendelte az iskolák, a vendéglátóhelyek, közfürdők és irodák ideiglenes bezárását. A korlátozás eltörlése, enyhítése után a közintézmények, közoktatási intézmények (óvodák, bölcsődék és iskolák), bevásárlóközpontok, kereskedelmi szálláshelyek és azok wellness-részlegei, szolgáltató- és munkahelyek újranyitása fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelenthet.


Tovább

Az irodaházak és plázák újranyitásával elszabadulhat a hírhedt légiós betegség, a legionellózis

A világszerte egyre több országban beharangozott szigorításenyhítések, az iskolák, kormányzati intézmények és hivatalok, ipari üzemek, irodaházak, bevásárlóközpontok, szállodák, éttermek és sportlétesítmények újranyitása nem várt kockázatokkal járhat: a hosszú heteken át alig használt vízvezetékek potenciális melegágyai egy újabb, légúti megbetegedést okozó fertőzésnek. A csöveken átáramló klórozott víz hiánya, valamint a szabályozatlan hőmérsékleti változások ugyanis együttesen kiváló feltételeket teremtettek az épületgépészeti, a munka-egészségügyi és a járványtani szakirodalomban egyaránt kiemelten kezelt legionárius betegséget vagy legionellózist kiváltó kórokozók elszaporodásának.


Tovább

A légszennyezettség jelenti az egyik legfőbb egészségügyi kockázatot

A levegőszennyezés káros hatásai átlagosan csaknem három évvel rövidítik meg az emberek életét a világon – állítja egy a sciencedaily.hu-n közzétett tanulmány.


Tovább

Veszélyes arckrém? Ezekre vigyázzon, amikor szépítkezik!


Gondolta volna, hogy egyes kozmetikumokban található vegyi anyagok tartalmazhatnak olyan összetevőket is, amelyek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak? Most kiderül, milyen vegyületekkel érdemes vigyázni a tudósok szerint egy sminktermék kiválasztásakor.


Tovább

Milyen veszélyek fenyegetik az újszülöttet, ha az anyák szennyezett levegőben élnek?

Ha az anyák szennyezett levegőjű környezetben élnek, az befolyásolja az újszülöttek egészségét is – állapította meg a tavaly ősszel napvilágot látott Mount Sinai intézet kutatása, amelyet az Environmental Health Perspectives-ben tettek közzé. 


Tovább

Svájci tapasztalat, pontosság, humánus megközelítés – ez a Swiss Clinic

Az ország egyik legnagyobb foglalkozás-egészségügyi szolgáltatója a Swiss Clinic, mely jelenleg közel 200 000 munkavállaló foglalkozás-egészségügyi ellátását végzi. Beszélgetőpartneremtől, dr. Deutsch Norberttől, a Swiss Clinic orvos igazgatójától elsőként az iránt érdeklődtem, hogy melyek a foglalkozás-egészségügy fő feladatai.


Tovább

A Legionella-kockázat

Néhány éve „a csapból is” a Legionelláról szóló információhalom ömlött, ma viszonylag visszafogott cikkek születnek a témában. A felelős üzemeltetők és a törvényhozók egyaránt ügyelnek arra, hogy a megbetegedés hazánkban ne fordulhasson elő. A lecsendesült adatdömping vajon a jól behatárolt és folyamatosan ellenőrzött vízminőség miatt lehet?