buSYNessLAB

Online

Kiváló a Keszthelyi Városi strand vízminősége Tovább

Kiváló a Keszthelyi Városi strand vízminősége

A szakemberek rendszeresen vizsgálják a természetes fürdőhelyeket a szezon előtt és közben is. Az eredményekről az üzemeltetőknek kötelező tájékoztatni a vendégeket. A strandok bejáratánál mindig kifüggesztik a legutóbbi vízvizsgálati eredményeket.

SYNLAB Kiválóság Program – fürdőknek és szállodáknak Tovább

SYNLAB Kiválóság Program – fürdőknek és szállodáknak

A biztonságos fürdőélmény növelése érdekében a SYNLAB Hungary Kft. és a Magyar Fürdőszövetség egy innovatív programot indított SYNLAB Kiválóság Program címen. A Program a járványhelyzetben felértékelődött higiéniai elvárásokat kívánja biztosítani mindenki számára érthető és átlátható módon

A víz mikrobiológiai szennyezői Tovább

A víz mikrobiológiai szennyezői

Cikksorozatunk legújabb részében a vizek mikrobiológiai vizsgálatait mutatjuk be részletesebben.

Vizsgálat és felhasználás szempontjából is különbséget teszünk egyes víz kategóriák között. Megkülönböztetjük az élelmiszer előállításhoz és emberi fogyasztásra szánt ivóvizet, a természetes vizektől, amelyen belül elkülönítjük még a felszíni és felszín alatti vizeket; valamint a mesterséges és természetes fürdővizek is külön csoportba sorolandók.

A vizeket adott követelményrendszer alapján vizsgálják mikrobiológiai és kémiai szempontból.

A 49/2015.(XI.6.) EMMI rendelet alapján kell a Legionella kórokozó vizsgálatát elvégezni a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekben. Erre az előző cikkünkben külön tértünk ki. Most a Legionellán felül vizsgált mikrobiológiai szennyezőkről teszünk említést.


Legionella mikroszkóp alatt Tovább

Legionella mikroszkóp alatt

A Legionella pneumophila baktériumot először 1977-ben azonosították az Egyesült Államokban, ahol tömeges megbetegedést tapasztaltak egy kongresszusi központban, az Amerikai Légiósok számára szervezett rendezvényen. Innen kapta a nevét a legionárius betegség és annak okozója a Legionella.

Ezután is okozott tömeges megbetegedéseket a baktérium, amelyet a nem megfelelően karbantartott mesterséges vízrendszerekkel hoztak összefüggésbe, mint például hűtőtornyok, légkondicionálók és ipari hűtővizek.


Indul a SYNLAB és a Magyar Fürdőszövetség programja újranyitó fürdők számára Tovább

Indul a SYNLAB és a Magyar Fürdőszövetség programja újranyitó fürdők számára

Innovatív programot dolgozott ki az újranyitó fürdők számára a Magyar Fürdőszövetség és a SYNLAB a hatékony és biztonságos működéshez.

Legyen résen, ha nyit a strand, teszteljen Tovább

Legyen résen, ha nyit a strand, teszteljen

Tizennégy pontból álló Fürdő Újraindítási Akciótervet állított össze a Magyar Fürdőszövetség, hogy a hazai fürdők fenntartható módon nyithassák meg kapuikat a látogatók előtt – adta hírül a turizmus.com. A biztonságos nyitást és megbízható üzemeltetést segíthetik a SYNLAB környezetanalitikai laboratóriumában végzett felület, víz és levegő minőségét ellenőrző tesztjei is.


Mit és hogy tesztel környezetanalitikai üzletágunk? Tovább

Mit és hogy tesztel környezetanalitikai üzletágunk?

A most útjára induló cikksorozatunk segítségével az érdeklődő betekintést nyerhet abba, hogy milyen tesztekkel dolgozik a SYNLAB Hungary Kft. környezetanalitikai üzletága. Az eligazodást, a legmegfelelőbb vizsgálat kiválasztását segítő első cikkünkben a napjainkban igencsak felértékelődött környezethigiéniai tesztekről olvashatnak bővebben.


Fókuszban környezetanalitikai üzletágunk Tovább

Fókuszban környezetanalitikai üzletágunk

A SYNLAB Hungary Kft. Környezetanalitikai Üzletága a jelenlegi helyzetben is fennakadások nélkül képes vizsgálatait végrehajtani és vizsgálati eredményeit késedelem nélkül kiadni. Alábbiakban megtudhatja, hogy milyen teszteket igényelhet cégünktől.


Az iskolai menzáknál is fókuszban a felülethigiénia a járvány miatt Tovább

Az iskolai menzáknál is fókuszban a felülethigiénia a járvány miatt

A koronavírus-járvány miatt az ajánlások betartása érdekében már több intézmény változtatott házirendjén. A változtatások nemcsak az étkezések idejét, hosszát, beosztását és az étkezést érintik, de a higiéniai szabályokat is – adta hírül 2020. szeptember 23-án az MTI.


Terjedhet-e az új típusú koronavírus élelmiszerekkel is? Tovább

Terjedhet-e az új típusú koronavírus élelmiszerekkel is?

Napjainkban egyre gyakrabban jelennek meg cikkek arra vonatkozóan, hogy élelmiszerek csomagolásán találtak koronavírus maradványokat.


A jóból is megárt a sok – mit is tud a kékalga? Tovább

A jóból is megárt a sok – mit is tud a kékalga?

A kékalgák a vízi táplálékhálózat legalapvetőbb egységei. Ugyanakkor ott, ahol nagymennyiségben jelennek meg, veszélyeztetik a vízminőséget, ám ennek a kockázatnak a kialakulása rendszeres vízminőségvizsgálattal megelőzhető.


VIBRIO: újabb veszély a strandon? Tovább

VIBRIO: újabb veszély a strandon?

A vizes közegben terjedő Vibrio baktérium nemzetségnek több mint 30 faja ismert. Néhányuk súlyos megbetegedéseket okoz emberekben, míg mások inkább állatokat fertőznek meg. A csoport leghírhedtebb képviselője a kolerát okozó Vibrio cholerae, de kevésbé ismert társai is képesek komolyabb egészségügyi problémákat okozni.


A COVID-19 után Legionella? Tovább

A COVID-19 után Legionella?

Hazánkban a járványügyi helyzet miatt a kormány 2020 márciusában elrendelte az iskolák, a vendéglátóhelyek, közfürdők és irodák ideiglenes bezárását. A korlátozás eltörlése, enyhítése után a közintézmények, közoktatási intézmények (óvodák, bölcsődék és iskolák), bevásárlóközpontok, kereskedelmi szálláshelyek és azok wellness-részlegei, szolgáltató- és munkahelyek újranyitása fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelenthet.


Az irodaházak és plázák újranyitásával elszabadulhat a hírhedt légiós betegség, a legionellózis Tovább

Az irodaházak és plázák újranyitásával elszabadulhat a hírhedt légiós betegség, a legionellózis

A világszerte egyre több országban beharangozott szigorításenyhítések, az iskolák, kormányzati intézmények és hivatalok, ipari üzemek, irodaházak, bevásárlóközpontok, szállodák, éttermek és sportlétesítmények újranyitása nem várt kockázatokkal járhat: a hosszú heteken át alig használt vízvezetékek potenciális melegágyai egy újabb, légúti megbetegedést okozó fertőzésnek. A csöveken átáramló klórozott víz hiánya, valamint a szabályozatlan hőmérsékleti változások ugyanis együttesen kiváló feltételeket teremtettek az épületgépészeti, a munka-egészségügyi és a járványtani szakirodalomban egyaránt kiemelten kezelt legionárius betegséget vagy legionellózist kiváltó kórokozók elszaporodásának.


Svájci tapasztalat, pontosság, humánus megközelítés – ez a Swiss Clinic Tovább

Svájci tapasztalat, pontosság, humánus megközelítés – ez a Swiss Clinic

Az ország egyik legnagyobb foglalkozás-egészségügyi szolgáltatója a Swiss Clinic, mely jelenleg közel 200 000 munkavállaló foglalkozás-egészségügyi ellátását végzi. Beszélgetőpartneremtől, dr. Deutsch Norberttől, a Swiss Clinic orvos igazgatójától elsőként az iránt érdeklődtem, hogy melyek a foglalkozás-egészségügy fő feladatai.