TORCH bővített csomag

54 000 Ft

A csomagról

A várandósság alatt a magzatot kárósító mikroorganizmusokra a TORCH betűszót használják. Az összefoglaló elnevezés a kórokozók kezdőbetűiből áll össze: Toxoplasma gondii, „Others” (egyéb mikrobák), Rubeolavírus, Cytomegalovírus, Herpes simplex vírusok. A TORCH bővített csomag tartalmazza az egyéb mikróbák/”others” (parvovírus, treponema pallidum, varicella zoster vírus) tesztjeit is.

Ezek a fertőzések különböző magzati rendellenességeket, a születendő gyermek maradandó károsodását (pl. süketség, vakság, idegrendszeri zavarok) egyes esetekben a magzat méhen belüli halálát és vetélést okozhatnak, amennyiben az anya a terhesség kezdetekor vagy a terhesség alatt fertőződik. Néhány esetben az újszülött fertőződése a természetes szülés során, a szülőcsatornán áthaladás közben történhet meg aktív anyai fertőzöttség mellett. Természetesen a várandós anya, a magzat vagy az újszülött fertőzése tünet-, és szövődménymentes is lehet, de azt, hogy egy adott páciens, terhesség esetében melyik kimenetel történik meg, jelenleg előre nem megjósolható.

A TORCH csomag az anyai fertőzések/védettség kimutatására szolgál (a vizsgálat nem alkalmas a magzati fertőzöttség kimutatására). Jelenleg a társadalombiztosítás keretein belül (azaz az OEP terhére) ezek a vizsgálatok tünetmentes személyek és tünetmentes várandósok számára nem elérhetők.

Kinek ajánljuk?

A TORCH szűrővizsgálatot érdemes még a tervezett terhesség előtt elvégezni a szerológiai státusz tisztázása érdekében, így azon hölgy pácienseinkenk ajánljuk, akik a közeljövőben várandósságot terveznek. A szűrés elvégezhető a várandósság alatt is, lehetőleg minél korábbi szakaszban. Ha csak később történnek az első szerológiai vizsgálatok, akkor nem mindig állapítható meg biztonsággal, hogy a fertőzés a terhesség előtt, vagy az alatt történt-e.

Miről tájékoztat a vizsgálat?

  • A szerológiai eredményekből kiderül, hogy mely kórokozók esetében nem kell friss fertőzéstől tartani a terhesség alatt, mert már átvészelte a páciens, és hosszan tartó védettség alakult ki.
  • A vizsgálatokból az is megtudható, hogy melyik az a fertőzés, amin a páciens már átesett, és bár a kórokozó reaktiválódhat, de ez esetben sokkal kisebb veszélyt jelent a magzatra, mintha a várandós első alkalommal fertőződne a terhesség alatt.
  • Az eredményekből az is látszik, hogy mely kórokozóval nem fertőződött még a terhessége előtt, tehát fogékony egy esetleges expozíció esetén. Fogékonyság fennállásakor két lehetőség kínálkozik: (1) bizonyos kórokozók esetében lehetőség van védőoltás beadására, ha még több hónappal a tervezett terhesség előtt áll a páciens; vagy (2) azoknál a mikrobáknál, melyek ellen nincs megfelelő oltóanyag, bizonyos időközönként folyamatos nyomonkövetés, az adott vizsgálat ismétlése ajánlott a várandósság alatt.

 A várandós anyai fertőzések nem minden esetben jelentik a magzat érintettségét, károsodását!

Vizsgálatok Várható elkészülés
Cytomegalovírus [CMV] (IgG, IgM; IgM pozitív esetben IgG aviditás) 5-8 munkanap
Herpes simplex vírusok [HSV1] [HSV2] (IgG, IgM antitestek) 5-8 munkanap
Parvovírus B19 (IgG, IgM antitestek) 5-8 munkanap
Rubeola vírus (IgG antitest) 8 munkanap
Toxoplasma gondii (IgG, IgM; IgM pozitív esetben IgA, IgG aviditás) 3-5 munkanap
Treponema pallidum [Lues] (RPR és specifikus IgG, IgM antitestek) 3-5 munkanap
Varicella zoster vírus [VZV] (IgG, IgM antitestek) 5-8 munkanap

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vizsgálatok elvégzéséhez nincs szükség semmilyen speciális előkészületre.

Javasoljuk, hogy a vizsgálat megrendelésekor tájékoztasson minket terhessége hiányáról vagy annak meglétéről, illetve hogy hányadik hetes a terhessége a vérvétel időpontjában.

Leletértelmezés

Amennyiben a vizsgálat eredményei a terhesség alatt friss, éppen zajló vagy korábbi fertőzés reaktivációjának a gyanúját vetik fel, úgy fokozott jelentősége lesz a további nőgyógyászati, magzati ultrahang és laboratóriumi vizsgálatoknak az esetlegesen szükséges kezelések meghatározásában. Mindenképpen forduljon nőgyógyászához!

Amennyiben nem rendelkezik kezelőorvossal, konzultálhat laborszakorvosainkkal, akik segítenek a leletek értelmezésében, és indokolt esetben javaslatot adnak újabb laborvizsgálatok elvégzésére, valamint szakorvos felkeresésére. Tudjon meg többet és kérjen laborszakorvosi konzultációt!

Foglaljon időpontot konzultációra

További javaslatok

Amennyiben a terhesség előtt az eredményei friss, éppen zajló fertőzésnek a gyanúját vetik fel, úgy a gyermekvállalás halasztása lehet javasolt a szükséges kezelések mellett.

54 000 Ft
A fenti ár tartalmazza a mintavétel díját.
Rendelje meg vizsgálatunkat most!