Székletvizsgálatok

Székletvizsgálatok

Székletvizsgálatok


Az itt felsorolt vizsgálatok sok esetben speciális mintavételi eszközt és preanalitikát igényelnek, ezekről részletes tájékoztatást laboratóriumainktól kaphat.


Calprotectin (kvantitatív teszt)

A calprotectin egy biokémiai marker, mely alkalmas a szervi (pl.: krónikus gyulladásos bélbetegség, fertőzéses betegségek, polip, vastagbél daganat) és funkcionális (pl.: irritábilis bél szindróma) bélbetegségek elkülönítésére. Crohn betegségben és colitis ulcerosaban a széklet mennyiségi calprotectin vizsgálat ideális a betegség aktivitásának monitorozására, a terápia követésére. A vizsgálathoz speciális mintavevő eszköz szükséges, mely igényelhető laboratóriumainktól.

  Hogyan vegyünk mintát?

  A mintavevő helyes használata


M2-PK

Az M2-PK a colorectalis rák kimutatására irányuló új szűrővizsgálati eljárás, mely egy tumormarker enzim kimutatására irányul. A humán daganatok legnagyobb része nagy mennyiségben termeli a piruvát kináz (PK) dimer M2 izoenzimet. Ez a tumor M2-PK a tumor sejtekből származik és mennyiségileg meghatározható a testnedvekben. A széklet tumor M2-PK enzim szint tekintetében a 4 U/ml határérték feletti eredmények gasztrointesztinális adenomára, colorectális carcinomára vagy más gasztrointesztinális carcinomára utalhatnak. A gyártói adatok alapján a teszt szenzitivitása colorectális carcinomára az 50-89 éves korcsoportban 85 %-os, specificitása 83 %-os. A pozitív prediktív érték 62 % (adenomára és carcinomára együttesen). Emelkedett értékeket találhatunk akut vagy krónikus gyulladásos bélbetegségekben is. (Ez vonatkozik a szteroid vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek által indukált gasztrointesztinális nyálkahártya gyulladásokra is.)

Pozitív lelet esetében további vizsgálatok, colonoszkópia elvégzése ajánlott. Tévesen alacsony értéket adhat a teszt, ha híg széklet kerül vizsgálatra, erre a vizsgált személy figyelmét fel kell hívni. A vizsgálathoz speciális mintavevő eszköz szükséges, mely igényelhető laboratóriumainktól.


  További információ

  A mintavevő helyes használata


Egyéb székletvizsgálatok

Ezek a vizsgálatok a nemzetközi SYNLAB-hálózat központi laboratóriumaiban érhetők el, ahová a mintákat továbbítjuk vizsgálati igény esetén. A vizsgálatok megtalálhatók a "Nemzetközi SYNLAB-hálózat" igénylőlapon, és csak előzetes egyeztetést követően rendelhetők. Igény esetén kérjük, küldjön levelet az ugyfelszolgalat@synlab.com e-mail címre, elérhetőségei feltüntetésével.Vissza az ajánlott vizsgálatainkhoz