Yersinia antitestek (IgG, IgM, IgA)

12 980 Ft

Yersinia antitestek (IgG, IgM, IgA)

A vizsgálat diagnosztikai jelentősége és indikációi
A Yersinia enterocolitica Gram negatív, pálca alakú baktérium. Európában az O3 és az O9 szerotípus a humán patogén. Felszíni vizekben, számos vad- és háziállatban (pl. sertés, szarvasmarha, rágcsálók, szárnyasok) kimutatható. Emberre rendszerint fertőzött állati termékekkel, vízzel terjed. Főleg a gyerekek fogékonyak, de felnőttek is megbetegednek. Leggyakrabban gastroenteritist okoz, mely enyhe hasi panaszokkal és néhány lazább székletürítéssel járó esetektől a súlyosabb, lázas gyomor-bélhurutig terjed. Ritkább esetekben terminális ileitist, mesentherialis lymphadenitist okoz, mely utánozza az appendicitis tüneteit. A fertőzés lehetséges következményeként reaktív arhtritis, myocarditis, glomerulonephritis, uveitis vagy erythema nodosum is kialakulhat. Felnőtteknél a fertőzés influenzaszerű tüneteket (magas láz, végtagfájdalom, torokfájás, hasi érzékenység) is okozhat.

Vizsgálati módszer

  1. hasmenéses esetekben: A baktérium tenyésztése székletmintából, XLD és MacConkey táptalajon, normál atmoszférán, 22°C-on és 37°C-on párhuzamosan vizsgálva, 24 és 48 óra múlva leolvasva történik. Az identifikálás a biokémiai tulajdonságok vizsgálatát és az O antigének agglutinációs  módszerrel történő szerológiai azonosítását foglalja magába.
  2. reaktív kórképekben: A szervezetben a kórokozóval szemben termelt IgA, IgG és IgM típusú ellenanyagok kimutatása vérből szerológiai módszerrel, enzimhez kapcsolt immunassay (ELISA) segítségével.

Mintavételi és mintatárolási információk

1. hasmenéses esetekben:

  1. Vizsgálatkérő lap típusa: Mikrobiológiai vizsgálatkérő lap
  2. Mintatípus: A kereskedelmi forgalomban kapható széklettartályba 1-2 gramm székletminta vétele szükséges, lehetőleg a széklet nyákos, gennyes, véres részéből. Célszerű 2-3 mintát venni, 24 órás intervallumban a szakaszos kórokozó-ürítés miatt.
  3. Minta tárolási és szállítási feltételei: a mintavételt követően a székletmintát 2-4 órán belül a mikrobiológiai laboratóriumba kell juttatni, amennyiben ez nem lehetséges 4°C-on maximum 24 óráig tárolható. Postai szállítás esetén a minta lehetőleg 1-2 nap alatt kerüljön a feldolgozás helyére.

2. reaktív kórképekben:

  1. Vizsgálatkérő lap típusa: Mikrobiológiai vizsgálatkérő lap szerológiai vizsgálatokhoz
  2. Mintatípus: natív vérminta
  3. Minta tárolási és szállítási feltételei: a vérmintát mihamarabb a vizsgáló laboratóriumba kell juttatni. A natív vérminta feldolgozás előtt maximum 24 órán keresztül 4°C-on tárolható.

A vizsgálat várható eredménykiadási ideje:
székletminta: 3-4 nap
vérminta: 7 nap

Eredménykiadás módja: elektronikus leletküldés, kérésre postán is a beutalónak címezve. Munkanapokon, illetve szombaton és az ünnepnapi ügyeletek idején, telefonon történő konzultációra is van lehetőség a mikrobiológus szakemberekkel, naponta 8-16 óra között.

Vizsgálatot végző laboratórium:
Laboratórium Kft. Mikrobiológiai Laboratóriumai

A vizsgálat ára: 12 980 Ft

Eredmény kiadás: 5-8 munkanap