Totál T3 (TT3)

3 100 Ft

Totál T3 (TT3)

A pajzsmirigy betegségek diagnózisának felállításához nélkülözhetetlen a laboratóriumi vizsgálat, melynek kulcsfontosságú lépése a szérum Thyreoidea-Stimuláló Hormon (TSH) koncentrációjának meghatározása. Amennyiben az alacsony TSH koncentráció melletti szabad T4 (fT4) szint referencia tartományon belül van, vagy csak enyhén emelkedett, akkor a T3 szint (Totál T3 és fT3) meghatározása szükséges.

A totál T3 (TT3) vizsgálat a fehérjékhez kötött és szabad T3 koncentráció meghatározását foglalja magába. A keringésben a T3 99,7%-a transzportfehérjékhez kapcsolódik, szintje a kötőfehérjék szintjétől és a fehérjék kötődési képességétől is függ. A szabad formában előforduló, biológiailag aktív T3 (fT3) nagyságrendekkel alacsonyabb koncentrációban van jelen a keringésben, mint fehérjéhez kötött formában, ami a koncentrációjának meghatározása során nagyobb analitikai bizonytalanságot (általában fölülmérést) eredményez. Ezért a diagnózis további pontosítása érdekében az fT3 szint mérése mellett a TT3 szint meghatározását is el kell végezni bizonyos esetekben a hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés) biztonságos felismeréséhez.

A normál tartomány felső döntési határértékénél lévő fT3 eredmény esetén a TT3 vizsgálat elvégzése megbízhatóbban támasztja alá a diagnózist, ritkábban félrevezető, mint az fT3, ezért vizsgálatával elkerülhető a félrevezetően magas fT3 miatt kezdeményezett terápia.

Kinek ajánljuk?

A TT3 vizsgálat elvégzését azoknak a pácienseknek ajánljuk, akiknél a tüneteik és/vagy más pajzsmirigy funkciós laborvizsgálati eredményük (TSH, fT4 szint) alapján felmerült a hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés) gyanúja. A vizsgálat a már igazolt pajzsmirigybetegség által érintett páciensek állapotának és a kezelés hatékonyságának nyomonkövetésére is alkalmazható.

A hyperthyreosis (Pajzsmirigy túlműködés) laboratóriumi kivizsgálásának algoritmusa

Leletértelmezés

A lelet értelmezése szakorvosi kompetenciát igényel.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vizsgálatot reggel 7 és 9 óra között, éhgyomorra javasolt elvégeztetni. Bizonyos gyógyszerek (ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók, nagy dózisú aspirin, propanolol, béta-blokkoló) és állapotok (terhesség, tartós betegség, ismert és kezelt hypothyreosis) befolyásolhatják a vizsgálati eredményt.

További információ a laboratóriumi vizsgálatról

Mintavételi eszköz: A vérvétel natív (géles, sárga kupakos) csőbe történik.

A pajzsmirigy túlműködés kóroki tisztázáshoz és a betegség lefolyásának nyomonkövetésére a pajzsmirigy receptor elleni antitestek (TRAK) meghatározása mellett mostantól lehetőség nyílik egy újabb marker, a receptort stimuláló immunglobulinok (TSI) különálló mérésére is, melyről itt talál bővebb információt.

A vizsgálat ára: 3 100 Ft

Eredmény kiadás:

5 munkanap