TSI (Tireotropin Rec.Stim.Ig)

4 200 Ft

TSI (Tireotropin Rec.Stim.Ig)

Amennyiben a páciens tünetei és/vagy más pajzsmirigy funkciós laborvizsgálati eredményei (TSH, TT3, FT3, FT4) alapján felmerül valamilyen autoimmun pajzsmirigy betegség gyanúja, indokolttá válik különböző pajzsmirigy specifikus antitestek vizsgálata.

A TSH-receptor elleni antitestek (TRAK vagy TR-Ab) funkciójukat tekintve lehetnek stimulálók, gátlók és neutrálisak. A diagnosztikában gondot okoz, hogy mindegyik egyszerre lehet jelen egy betegben. A Tireotropin Receptor Stimuláló Immunglobulinok (TSI) olyan autoantitestek, melyek a TSH-receptorokhoz kötődnek és a Graves-Basedow kór kialakulásáért tehetők felelőssé, mely a pajzsmirigyhormonok fokozott termelődésében nyilvánul meg (pajzsmirigy túlműködés).

A TSI jelentősen emelkedett szintje Graves-Basedow kór jelenlétét jelezheti, de előfordul Hashimoto-thyreoditis esetén is. Ezért a TSI szint meghatározása a hyperthyreosis kivizsgálásának fontos részét képezi.

Kinek ajánljuk?

A TSI vizsgálat elvégzését azoknak a pácienseknek ajánljuk, akiknél a tüneteik és/vagy egyéb pajzsmirigy funkciós laborvizsgálati eredményük alapján felmerül az autoimmun pajzsmirigy betegség gyanúja. Differenciáldiagnosztikai jelentősége miatt, javasolt Graves-Basedow kór irányú kivizsgálás esetén, igazolt diagnózisban állapot-, és kezeléshatékonyság nyomon követésre is alkalmazható. A vizsgálat terhes, ismert autoimmun pajzsmirigy betegségben vagy egyéb olyan autoimmun betegségben szenvedő nők számára is javasolható, melyhez pajzsmirigy érintettség társul, hiszen az anya szervezetében jelen lévő antitestek növelhetik a hypo- vagy hyperthyreosis kockázatát a magzatnál. Érdemes a TSI vizsgálatot nemtől függetlenül azoknak a pácienseknek is elvégeztetni, akiknél egyéb ismert autoimmun betegség van jelen, de pajzsmirigy betegségre utaló tünetek vagy reproduktív funkciókat érintő problémák is jelentkeznek.

A terhes nők pajzsmirigy funkcióját kizárólag a gesztációs hetekre megadott referencia értékek ismeretében lehet csak meghatározni. A mellékelt dokumentumban a hyperthyreosisos terhes nők laboratóriumi vizsgálatának algoritmusa is megtalálható (2. Gravidákra vonatkozó ábra), amely nem ismert és ismert pajzsmirigy betegség esetén is érvényes.

A hyperthyreosis (Pajzsmirigy túlműködés) laboratóriumi kivizsgálásának algoritmusa

Leletértelmezés

A lelet értelmezése szakorvosi kompetenciát igényel.

Hogyan készüljön a páciens a vizsgálatra?

A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

További információ a laboratóriumi vizsgálatról

Mintavételi eszköz: A vérvétel natív (géles, sárga kupakos) csőbe történik.

A TSI vizsgálathoz szorosan kapcsolódik a Totál T3 (TT3) vizsgálat, melyről itt talál bővebb információt.

A vizsgálat ára: 4 200 Ft

Eredmény kiadás: 5 munkanap