Koronavírus (SARS-CoV-2) IgG antitest vizsgálat vérmintából

9 000 Ft

Koronavírus (SARS-CoV-2) IgG antitest vizsgálat vérmintából

Teszt megnevezése

SARS-CoV-2 spike-specifikus IgG antitest vizsgálat

Élettani, kórélettani háttér

A SYNLAB Hungary Kft-ben használt teszt a SARS-CoV-2 új koronavírus spike receptor-kötő fehérje ellen termelt specifikus IgG antitestet mutatja ki.

Egy adott vírus ellen többféle ellenanyag termelődik egy fertőzés során, hiszen a vírusnak több eleme is immunreakciót válthat ki. Egyéni különbségek láthatók abban, melyik típusú antitest milyen mértékben és mennyi ideig mutatható ki egy infekció után. A kereskedelmi forgalomban lévő reagensekben különböző antigént használnak a gyártók az immunválasz kimutatására, ezért ennek megfelelően az így kapott eredmények is különbözőek lehetnek. Forgalomban vannak nukleokapszid és spike (tüske)antigénekkel működő tesztek is.

A COVID-19 megbetegedés megelőzésére használt oltások is különböznek abban, hogy milyen ellenanyag-választ képesek kiváltani. Ezt nagyban meghatározza az oltóanyag technológiája. Azon vakcinák esetén, melyek csak a tüskefehérje termelését, illetve bejutását biztosítják (pl. az mRNS, illetve a vektorvakcinák), kizárólag a tüskefehérje ellen termelődő antitestek vizsgálatára szolgáló tesztekkel mérhető az oltás után kialakuló immunválasz.

Az IgG antitestek megjelenése a fertőzés után 7-15 nappal várható.

Klinikai jelentőség

A SARS-CoV-2 IgG antitest vizsgálat indikációi:

 • COVID-19 megbetegedés utólagos igazolására
  • A pozitív eredmény igazolja, hogy a szervezetben az új koronavírus elleni ellenanyag jelen van
 • oltás után megjelentek-e a specifikus antitestek
  • ebben az esetben javasolt az oltási dokumentációban írtak alapján a teljes védettség kialakulásának várható ideje után mintát venni (pl. a PFIZER / BIONTECH Comirnaty esetén a 2. oltás után minimum 7 nappal)

A vizsgálat nem alkalmazható a következő esetek megválaszolására:

 • Aktuális fertőzőképesség meghatározása – ehhez légúti mintából vett PCR–vizsgálat szükséges!
 • Nem különíti el a korábban lezajlott infekciót az éppen aktívan zajló fertőzéstől!
Laboratóriumi módszer

Az ABBOTT ARCHITECT automatájára fejlesztett kvantitatív teszt neve: SARS-CoV-2 IgG II Quant

A módszer: chemiluminescent microparticle immunoassay (CMIA)

Alkalmazott antigén: a spike protein (tüskefehérje) S1 alegysége

Specificitás, szenzitivitás a tesztleírás alapján: specificitás 99,55%, érzékenység a tünetek megjelenése után 15 nappal 99,37%, a PCR–pozitivitás után 15 nappal 98,81%

Eredmények értelmezése

A SYNLAB Hungary Kft. szerológiai leletén mikrobiológusok szakmai interpretációja is szerepel, amennyiben ezt kérik és a kérőlapon megtalálhatók az ehhez szükséges információk (anamnézis, tünetek jellege, ideje, korábbi vizsgálati eredmények, oltás típusa és oltási időpontok).

A pozitivitás határértéke: 50,0 AU/ml

Negatív az eredmény, ha a mért érték < 50,0 AU/ml.

Pozitív az eredmény, ha a mért érték ≥ 50,0 AU/ml.

Mindenképpen figyelembe kell venni az eredmény értelmezésénél az egyéb vizsgálati eredményeket (pl. PCR), a klinikumot, anamnézist, immunológiai státuszt és a módszer korlátait!

Fontos információk:

 • Az antitest kimutatása az immunizáltság vizsgálatára szolgál, akut fertőzés detektálására önmagában nem alkalmas! A fertőzőképesség megítélése specifikus PCR–vizsgálat nélkül nem lehetséges.
 • Immunszupprimált páciens esetén az antitestválasz nem minden esetben mutatható ki.
 • Az ellenanyagszint a fertőzés lezajlása után idővel a kimutathatósági szint alá csökkenhet, ami nem feltétlenül jelenti a védettség eltűnését is.

Negatív eredmény (SARS-CoV-2–ellenes specifikus immunválasz nem detektálható) értelmezése esetén figyelembe kell venni az alábbiakat:

 • A szeronegativitás fogékonyságot jelenthet az új koronavírussal szemben.
 • A negatív szerológiai eredmény nem zárja ki a korábbi fertőzés lehetőségét, mert egyénenként különböző lehet az antitestek megjelenése.
 • A negatív szerológiai eredmény nem zárja ki a friss fertőzés lehetőségét, hiszen az antitestek csak 7-15 nap elteltével lesznek kimutathatók.

Pozitív eredmény (SARS-CoV-2 ellenes IgG immunválasz detektálható) értelmezése esetén figyelembe kell venni az alábbiakat:

 • A szeropozitivitás lehet korábbi fertőzés vagy vakcináció eredménye is.
 • Természetes immunitás (megbetegedés) esetén az infekció a mintavételt megelőzően valószínűleg több, mint 2 héttel történhetett. A fertőzés után a vírus még hetekig ürülhet a légutakon keresztül, így szeropozitivitás esetén a fertőzőképesség kizárásához PCR vizsgálat szükséges!
 • Szeropozitivitás esetén fennállhat akut fertőzés is, ezért ilyen esetben szükséges légúti mintából PCR–vizsgálatot végezni. Az IgG–pozitivitás és a PCR negativitása csak együttesen igazolja a korábban lezajlott fertőzést.
 • Tüskefehérje-alapú vagy teljes vírust tartalmazó oltóanyagok esetén a szeropozitivitás jelezheti a védőoltás következtében kialakuló mesterséges immunitást.
Preanalitikai információk

Minta típusa: savó, natív vér

Mintavétel módja: vénapunkció, nem szükséges éhgyomorra

Minta tárolása: savó tárolható 2-8 °C-on maximum 7 napig, hosszabb tárolás esetén -20 °C-on

Irodalmi hivatkozások
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19-serology
https://www.corelaboratory.abbott/int/en/offerings/segments/infectious-disease/sars-cov-2

  A vizsgálat ára a 2000 Ft-os mintavételi díjat nem tartalmazza. A mintakezelési díj vérvételi helyenként eltérő lehet.

  A SYNLAB Hungary Kft. leleteinek angolra fordítási díja 15.000 Ft. A COVID-19 pandémia miatt kialakult helyzetben megnőtt az igény a SARS-CoV-2 vizsgálatok angol nyelvű leleteinek kiadására. Emiatt az igényekhez alkalmazkodva fejlesztettünk egy gyorsabb leletkiadási metodikát csak a COVID-19 vizsgálatokra, melynek segítségével egy egyszerűsített módon tudunk gyorsan, olcsón (1.000 Ft) kétnyelvű leletet adni. Ezek a leletek nem tükörfordításai a magyar leleteknek, nem tartalmazzák a magyar nyelvű véleményezést. A SARS-CoV-2 PCR és IgG vizsgálatokról kérhető egyszerűsített angol nyelvű lelet tartalmaz minden jogszabályi követelmény miatt szükséges adatot angol nyelven. Szerepel rajta az eredmény és annak minősítése is magyarul és angolul. Ez a tartalom és forma minden nemzetközi igazoláshoz is megfelelő.
Amennyiben a szakmai véleményezést is szeretné a megrendelő az angol nyelvű leleten látni, annak elkészítési módja a régi és az ára a teljes angol leletfordítás ára 15.000 Ft.

A vizsgálat megrendelhető online, webshopunkon keresztül.

  Megrendelés

A vizsgálat ára: 9 000 Ft

Eredmény kiadás: 3-5 munkanap (a minta központi laboratóriumba érkezésétől számítva)