Quantiferon

33 900 Ft

Quantiferon

Élettani, kórélettani háttér

Szenzitizált egyének friss heparinizált teljes vér mintájában tuberkulózis antigének hatására T sejtekből gamma interferon szabadul fel. A teszt érzékeny a Mycobacterium tuberculosis, bovis, caprae és africanum törzsekre. A M. bovis BCG a teszttel nem interferál.
Akut fertőzést követően a teszt 2-8 hét múlva lesz pozitív.


Klinikai jelentőség

Látens tuberkulózis diagnózisára.
A tuberkulózis cseppfertőzéssel terjed. A fertőzöttek lehetnek teljesen tünetmentesek (látens tuberkulózis), de lehet hőemelkedéssel, köhögéssel járó állapoton át akár halálos kimenetelű betegségük is.
Biológiai terápiák kezdete előtt a látens tuberkulózis fertőzést ki kell zárni.
Bizonyos munkakörök betöltéséhez, külföldi munkavállalás esetén igazolni kell, hogy a munkavállalónak nincs látens TBC fertőzése.


Laboratóriumi módszer

ELISA


Eredmények értelmezése

A megadott kórelőzmény és a mért laboratóriumi értékek alapján a lelet szöveges véleménnyel kerül kiadásra. Álnegatív eredményt adhat, ha a vérvétel a sejtes immunválasz kialakulása előtt történt.


Preanalitikai információk

Speciális mintavevő szett, csak előjegyzés alapján kérhető vizsgálat.

  A vizsgálat csak előjegyzéssel, kizárólag a következő magánvérvételi helyeken vehető igénybe: Budapest Podmaniczky utca, Győr, Székesfehérvár, Békéscsaba

Forrás:
www.qiagen.com
Egészségügyi közlöny LXI. évfolyam 18. szám – A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja a tuberkulózis diagnosztikájáról és terápiájáról (1. módosított változat)

A vizsgálat ára: 33 900 Ft

Eredmény kiadás: 21 munkanap