Calprotectin (kvantitatív)

8 500 Ft

Calprotectin (kvantitatív)


Élettani, kórélettani háttér

A calprotectint a fehérvérsejtek egy csoportja termeli. Fertőzés esetén a neutrofil granulociták száma emelkedik, ezáltal az általuk termelt calprotectin mennyisége is nő. Akut gyulladásban értéke több tízszeresére emelkedhet. A neutrofil granulociták a gyulladásos bélbetegségek aktív szakaszában nagy mennyiségben megtalálhatók a bélfalban is, a belőlük felszabaduló calprotectin a bélbe kerül, melynek koncentrációja a székletben mérhető.


Klinikai jelentőség

Noninvazív, megbízható szűrőmódszer, mely alkalmas a funkcionális és szervi megbetegedések elkülönítésére. A vizsgálat elvégzése segítséget nyújt annak eldöntésére, hogy szükséges-e az endoszkópos vizsgálat elvégzése. A biomarker alkalmas a betegség aktivitásának monitorozására, illetve az alkalmazott terápia követésére.


Laboratóriumi módszer

ELISA


Eredmények értelmezése

A calprotectin értéke jó- és rosszindulatú elváltozások esetén is mutathat pozitív értéket. Emelkedett lehet gyulladásos bélbetegségekben, colitis ulcerosában, M.Chronban, fertőzésekben, cystás fibrosisban, vastagbél polyp vagy béldaganat esetén is. Pozitív eredmény esetén további kivizsgálások szükségesek. Negatív eredmény fennálló fizikai tünetekkel is szükségessé teszi a további vizsgálatokat. Funkcionális bélbetegségekben a calprotectin értéke nem emelkedik.


Preanalitikai információk

A mintavételhez speciális széklet mintavételi tartály szükséges, melyhez a mintavételi útmutatót is biztosítjuk.
Hasmenéses székletből a mintavétel nem végezhető el, mivel a minta hígulása álnegatív eredményekhez vezethet.
Nem-szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő terápia (NSAID) enteropathiát indukálhat, ilyenkor széklet calprotectin emelkedést tapasztalhatunk. Ezekben az esetekben NSAID elhagyása után a vizsgálat ismétlése javasolt.


Hivatkozások

Burri; Beglinger: “Faecal calprotectin – a useful tool in the management of inflammatory bowel disease”. Swiss Med Wkly. 2012; 142: w13557
Gisbert JP, McNicholl AG. Questions and answers on the role of faecal calprotectin as a biological marker in inflammatory bowel disease. Dig Liver Dis. 2009;41:56–66.


  Hogyan vegyünk mintát?

  A mintavevő helyes használataA vizsgálat ára: 8 500 Ft

Eredmény kiadás: 7-9 munkanap