Anti-HBs antitest

5 280 Ft

Anti-HBs antitest


Élettani, kórélettani háttér

A hepatitisz B a máj fertőző megbetegedése, melyet a hepatitis B vírus okoz. A betegségnek akut vagy krónikus formája lehetséges. A tünetek megjelenéséig átlagosan 75 nap telik el, de ez az idő akár 30-180 nap is lehet. Az esetek egy részében krónikussá válhat a fertőzés, mely bizonyos esetekben májzsugort, májrákot eredményezhet. Globális egészségügyi probléma, mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint kb. 257 millió embert érint világszerte. A fertőzés következtében 2015-ben kb. 887 ezren haltak meg. A hepatitis B vírus 50-100-szor fertőzőbb, mint a HIV vírus, és a szervezeten kívül 7 napig is életképes maradhat. A HBV terjedhet emberi vérrel történő direkt kontaktus útján, szexuális úton, illetve anyáról újszülöttre is. A fertőzés történhet piercing behelyezésekor, tetováláskor, fertőzött tűvel történő beavatkozás során is, de nem terjed étellel, vízzel, köhögéssel, tüsszentéssel, kézfogással.

A fertőzés megelőzhető a kereskedelmi forgalomban kapható védőoltásokkal. A hepatitisz B elleni vakcinából két-három adag szükséges ahhoz, hogy hosszútávú védettség alakuljon ki. Magyarországon a hepatitisz B elleni oltás 1999 óta kötelező, 13-14 éves korban.


Klinikai jelentőség

A fertőzés gyakran tünetmentes, klinikailag nem lehet elkülöníteni a többi hepatitisz fertőzéstől.

Az akut hepatitisz B tünetei lehetnek a láz, sárgaság, sötét vizelet, fáradtság, levertség, hasi fájdalom, hányinger, hányás, étvágytalanság.

Krónikus hepatitisz B (> 6 hónapig kimutatható a HBsAg) következtében kialakulhat májcirrhosis vagy hepatocellularis carcinoma. A gyermekkorban bekövetkező fertőzés esetén nagyobb valószínűséggel alakul ki krónikus megbetegedés.


Vizsgálati indikációk
 • Hepatitisz tünetei esetén, májenzim-szintek kóros értéke esetén
 • Terhesség során a HBsAg kimutatása kötelező vizsgálat
 • Egészségügyi alkalmassági vizsgálatokhoz
 • Első vizsgálat alkalmával javasolt legalább 3 marker (HBsAg, anti-HBs és anti-HBc) vizsgálata, melyek alapján megállapítható a fertőzöttség, illetve a védettség ténye.
 • Védőoltás sikerességének ellenőrzésére: az oltási sor, illetve booster oltás után 4-6 héttel anti-HBs szint mérése a megfelelő immunitás kialakulásának ellenőrzéséhez.
 • Anti-HBs szint ellenőrzés javasolt az oltást követően a rizikócsoportokban, így az egészségügyi dolgozóknál, rizikós szexuális életet élőknél, hemodializáltaknál, immunsérülteknél stb. a WHO 2018-as ajánlása szerint
 • HBsAg pozitivitás esetén a többi HBV marker vizsgálat elvégzése javasolt a szerostátusz tisztázásához.


Laboratóriumi módszer

Laboratóriumunkban a vizsgálatok CMIA (kemilumineszcens immunoassay) módszerrel történnek.

Vizsgált markerek: HBsAg, anti-HBc, anti-HBs, anti-HBc IgM, anti-HBe, HBeAg. 

Korai akut fertőzés gyanúja esetén a virális nukleinsav kimutatása PCR módszerrel (polimeráz láncreakció) is szóba jöhet, mivel a vírus genetikai anyaga a akár 4-8 héttel tünetek megjelenése előtt detektálható. 

Ez a módszer krónikus fertőzés esetén a terápia sikerességének megítélésében is szerepet játszik, de jelenleg a SYNLAB-ban nem elérhető.


Eredmények értelmezése

HBsAg: a hepatitis B surface antigén megjelenése 2-4 héttel megelőzi az esetleges tüneteket. Jelenléte fertőzöttségre és fertőzőképességre utal.

anti-HBs: a hepatitis B fertőzés lezajlása, illetve sikeres védőoltás után jelenik meg az ellenanyag. Védőoltás után megfelelő védettség (> 10 mIU/ml) esetén csak az anti-HBs ellenanyag mutatható ki, a többi marker negatív. Az ellenanyag megjelenésének ellenőrzését az utolsó oltás után legalább 4-6 héttel kell végezni.

anti-HBc: a tünetekkel egyidőben (a HBsAg után 1-4 héttel) megjelenő ellenanyag, kimutatható akut, krónikus és gyógyult fertőzésekben is. A fertőzés után évekig (élethosszig) perzisztálhat.

anti-HBc-IgM: az akut fertőzés indikátora, a fertőzés után hónapokig is kimutatható.

HBeAg: pozitivitása akut és krónikus fertőzésben is aktív vírus-replikációra utal. 

anti-HBe: akut fertőzésben nem detektálható; gyógyult fertőzés után, illetve krónikus HBV fertőzésben mutatható ki. 


Preanalitikai információk
 • Minta típusa: vér (natív vér, savó vagy plazma)
 • Mintavétel módja: vénapunkció, nem szükséges éhgyomorra.
 • Mintavételi eszköz: natív vérvételi cső
 • Mintatárolás és szállítás: a natív vér hűtőszekrényben 4 °C-on 1-2 napig tárolható. Savó beküldése esetén a savó 3 napig 4 °C-on tárolható, hosszabb ideig -20 °C-on fagyasztva tárolandó. Irodalmi hivatkozások

www.cdc.gov

www.who.int

Manual of Clinical Microbiology, 11th Edition, 2015.

Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) Prevention of Hepatitis B Virus Infection in the United States: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices, Recommendation and Reports /January 12, 2018 /67(1);1-31


A vizsgálat ára: 5 280 Ft

Eredmény kiadás: 5-8 munkanap