A TEJCUKOR-ÉRZÉKENYSÉG (LAKTÓZINTOLERANCIA) GENETIKAI VIZSGÁLATA

Laktózintolerancia

A tejcukrot (laktózt) a bélben a laktáz nevű enzim bontja le. Ez a csecsemők számára létfontosságú folyamat felnőttkorban normálisan lecsökken, de a törzsfejlődés során előnyei miatt elterjedt egy olyan genetikai változat, amely lehetővé tette a tej emésztését 10 éves kor felett is. Akiknél mégis megmaradt a felnőttkori tejcukor-érzékenység (Magyarországon 15-37%, az ázsiai és afrikai népességben 80-100%), a tej- és tejtermékfogyasztást követően hasi fájdalom, hasmenés, puffadás, hányinger alakul ki.

A diagnózis felállítására alkalmazott laktózterhelés utáni kilégzési teszt épp ezért kellemetlen, míg a genetikai eltérés vizsgálata a primer betegség esetén pontosabb, és kényelmetlenséggel nem jár. Az állapot elkülönítendő a veleszületett teljes laktázhiánytól, a szerzett (pl. gyulladásos bélbetegség, fertőzés, lisztérzékenység, antibiotikumszedés) átmeneti intoleranciától, illetve a tejfehérje-allergiától, amelynek vizsgálatára laboratóriumunkban szintén lehetőség van.



Vissza