Személyi jövedelemadó kedvezmény glutén- és laktózérzékenyeknek

Személyi jövedelemadó kedvezmény glutén- és laktózérzékenyeknek

2016.07.01


A hasmenés és haspuffadás a két leggyakoribb ételérzékenység, vagyis a laktózintolerancia és a gluténérzékenység (cöliákia) jellemző tünetei. Míg az előbbi a lakosság 20-30%-ánál diagnosztizált probléma, addig a gluténérzékenység a népesség egy százalékát érinti a statisztikai adatok szerint.


A tünetek hosszútávú fennállása esetén nem érdemes ételkizárásos diétával kísérletezni, mivel szervezetünk számtalan élelmiszerre reagálhat hasonló tünetekkel. Ma már egy egyszerű vérvétel segítségével pár nap alatt megállapítható melyik élelmiszer az, amit a szervezet nem képes megfelelően feldolgozni.

A labordiagnosztikai vizsgálattal közel ötvenféle élelmiszer esetében mutatható ki a táplálékintolerancia, ami a feldolgozott élelmiszerek és gyorséttermi ételeket gyakran fogyasztó társadalom egyre inkább elterjedt problémája.

A leggyakrabban a laktóz- és a gluténérzékenység kialakulása figyelhető meg, amelyek a helyes diagnózist követően megfelelő étrend kialakítása mellett hatékonyan kezelhetők.

A laktózérzékenység a tejtermékek elhagyásával vagy laktózmentes termékek fogyasztásával megfelelően kordában tartható.

Cöliákia esetén szigorú gluténmentes diéta mellett az emésztőrendszer nagyjából 6 hónap alatt visszaáll a normális működésre. Fontos azonban, hogy a gluténmentes és laktózmentes diéta életre szól, nem szabad abbahagyni, mert a betegség újra káros folyamatokat indít el, akár látványos tünetek nélkül is.

Mivel a speciális ételek beszerzését igénylő diétás étrend kialakítása jelentős többletkiadással jár a beteg számára, ezért az állam személyi adókedvezmény biztosításával támogatja az érintetteket


Forrás: laktozerzekeny.hu

Vissza a hírekhez