Nem sikerül teherbe esni? Sikertelenül diétázik?

Nem sikerül teherbe esni? Sikertelenül diétázik?

2019.02.20


PCOS és IR, azaz a policisztás ovárium szindróma és az inzulinrezisztencia


Mindkét probléma számtalan hölgyet sújt, de jellemzően addig nem derül fény rá, míg a meddőség okaként nem diagnosztizálják. A PCOS a szülőképes női korosztály jellemző hormonális betegsége, a meddőséggel küzdő nők több, mint 15%-ánál kimutatható. Ehhez társul az inzulinrezisztencia, ami a PCOS-betegek több, mint 50%-nál jellemzően fennáll.

A két betegség együttese az egyik vezető női meddőségi ok.

Mi a PCOS?

A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészek elváltozására utal, valójában igen összetett, több szervet érintő kórképről van szó, mely számos egyéb panasz vagy tünet hátterében állhat! A PCOS a nőket érintő egyik leggyakoribb hormonális betegség.


A PCOS tünetei

A tünetek közé tartoznak a menstruációs problémák, fokozott férfias típusú szőrnövekedés, pattanások, arcbőr zsírosodása, hasi típusú elhízás és eredménytelen fogyókúra, de a leggyakrabban a gyermekvállalás kapcsán, annak sikertelensége okán diagnosztizálják. A betegség során döntően inzulinrezisztencia is kialakul, ami önmagában is külön szót érdemel.

A petefészkekben a havi ciklusonként általában nem érik tüsző, hanem kis, 10 mm-nél kisebb ciszta formájában visszamarad, ami évek során eltelíti és megnöveli a petefészkeket: ez adja az ultrahang-vizsgálattal felfedezhető jellegzetes policisztás ováriumképet (PCO).

A PCOS tünetei a kor előrehaladtával romlanak, elhízást, cukorbetegséget okozhatnak, egyre gyakoribb a magas vérnyomás, melyek szív- és érrendszeri betegségekhez vezetnek. PCOS jelenlétével nagyobb a valószínűsége a méh- és petefészekrák kialakulásának is.


Mit jelent az inzulinrezisztencia?

Az érintettek által csak IR-nek nevezett betegség a cukorbetegséghez hasonló arányban fordul elő, viszont a túlsúlyos felnőttek minimum negyedét érinti, a gyermekre vágyó hölgyek körében a sikertelen teherbeesés egyik vezető okaként tartják nyilván. Gyakran nevezik a cukorbetegség előszobájának, ugyanis megfelelő kezelés nélkül könnyen diabéteszbe fordulhat át.

IR esetén a hasnyálmirigy a kelleténél több inzulint termel, mert az ún. inzulinérzékeny szövetek a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni, ez pedig azt eredményezi, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei idővel kimerülnek.


VÉGEZTESSE EL A PCOS - ÉS INZULINREZISZTENCIA SZŰRŐVIZSGÁLATOT!


Késlekedő gyermekáldás? Sikertelen fogyókúra? 

Az inzulinrezisztencia oka leginkább genetikai, de önmagában az öröklött hajlam nem elegendő a betegség kialakulásához. Az inzulinrezisztencia megjelenésében 4 fontos területet szokás megnevezni:

  • helytelen táplálkozás – rendszertelen, ritka étkezések, túlzott kalóriabevitel, a rostszegény, zsírdús, telített zsírsavakban gazdag ételek
  • túlsúly, hasi elhízás
  • mozgásszegény életmód
  • stressz



Vissza a hírekhez