Hazatérési protokoll – Módosultak a beutazási korlátozások

Hazatérési protokoll – Módosultak a beutazási korlátozások

2020.09.21


Az egyes kormányrendeleteknek a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseivel kapcsolatos módosításáról szóló 432/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet értelmében enyhültek a járványügyi készültség miatt korábban elrendelt beutazási korlátozások 2020. szeptember 21-től. A módosított kormányrendelet értelmében az eddigi 14 nap helyett 10 nap hatósági házi karantén vár a külföldről hazatérő magyar állampolgárokra, melyet csak 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton elvégzett (SARS-CoV-2 PCR teszt) negatív teszttel lehet az illetékes járványügyi hatóság jóváhagyásával elhagyni

Mi vár rám a határ átlépése után?
  1. Egészségügyi vizsgálat – testhőmérséklet-mérést végeznek és egy kérdőívet kell kitölteni.
  2. A hatóság házi karantént rendel el – így mindenki, aki külföldről érkezik, köteles a hatóság által kijelölt járványügyi vagy házi karanténban maradni 10 napig.
  3. A hatósági házi karantén betartását a rendőrség ellenőrzi szúrópróbaszerűen. Ezt azt jelenti, hogy bizonyos időközönként meglátogatják az érintett otthonát és ellenőrzik, hogy ott tartózkodik-e. Ezt azért tudják megtenni, mert a járványügyi hatóság minden egyes házi karantén elrendelését automatikusan elküldi a rendőrségnek, így a rendőrök tisztában vannak azzal, hogy kinek, hol és mennyi időre kell karanténban lennie.
  4. A mentesség iránti kérelmet az Ügyfélkapun vagy kézbesítőn (pl. családtag) keresztül lehet beadni a lakóhely, tartózkodási hely, szálláshely szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatalához.
HOGYAN MENTESÜLHETEK A KARANTÉN ALÓL?

Amennyiben valaki magyar állampolgárként mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor két lehetősége van:

  1. Nem szükséges karanténba vonulni, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.
  2. Amennyiben a fentiekre nincs lehetőség, de valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor Magyarországon is elvégeztetheti a PCR-tesztet, melyből 2 db negatív eredmény szükséges a karantén feloldásához. Ilyen tesztet a SYNLAB kijelölt vérvételi helyein érhetünk el, ahol a mintavételt követő 5 munkanapon belül kézhez kaphatjuk az eredményt.
Külföldről ÉRKEZEM, MI A TEENDŐM?

Külföldi országból érkező magyar állampolgárok számára a SYNLAB a következőket javasolja:

FOGLALJUNK ELŐRE IDŐPONTOT!

A SYNLAB országszerte rendelkezik olyan saját és kiemelt vérvételi partnerek által üzemeltetett vérvételi helyekkel, ahol lehetőségünk van SARS-CoV-2 (koronavírus) PCR vizsgálatra, mintavételre. Ha szeretnénk a karanténban töltött időt a lehető legrövidebb intervallumra szűkíteni, érdemes már a hazatérésünk előtt 5-7 nappal időpontot foglalni egy erre kijelölt SYNLAB mintavételi helyen!

Figyelem!
A mintavételre időpont csak telefonon foglalható (kivéve Győrben)!
PCR-vizsgálati helyszínek és elérhetőségek bővebben itt.

ÉRKEZZÜNK FELKÉSZÜLTEN A TESZTRE!

A PCR-vizsgálathoz orrból és garatból történő mintavételre van szükség, amely akkor mutatja a legpontosabb eredményt, ha az elvégzése előtt betartjuk az ehhez szükséges szabályokat:

  • A mintavételre érkezzünk éhgyomorral, vagyis az azt megelőző 4-5 órában:
  • Ne együnk!
  • Ne igyunk semmit (vizet sem)!
  • Ne dohányozzunk!
  • Ne mossunk fogat!
  • Ne öblítsünk szájat (vízzel sem)!
  • Ne használjunk semmilyen szájfrissítőt – cukorkát, rágógumit!

A fenti szabályok be nem tartása miatt a mintába a reakciót gátló anyag kerülhet, amitől értékelhetetlen lesz a végeredmény az invaliditás miatt.

FOGLALJUNK A HELYSZÍNEN ÚJ IDŐPONTOT!

Külföldről hazatérők esetében két negatív teszt eredményére van szükség, hogy a karantén feloldható legyen, ezért érdemes vagy eleve két időpontot foglalnunk, vagy a helyszínen új időpontot kérnünk egy következő mintavételre. Fontos, hogy a két teszt között minimum 48 óra különbségnek kell lennie, valamint, hogy a két alkalom között eltelt időintervallumban mindenképpen maradjunk a hatóság által kijelölt házi karanténban!

AZ EREDMÉNYEKRŐL ÉRTESÍTSÜK A HATÓSÁGOKAT!

A teszteket 2020. augusztus 1-től mindenki saját maga kell, hogy finanszírozza, melyen felül 3000 forint eljárási illetéket kell megfizetni a karantén alóli mentesítési eljárásért. Külföldről hazatérés esetén két negatív PCR-teszt eredményével kérelmezhetjük a karantén feloldását. Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, vagyis nem mutatható ki koronavírus-fertőzés, akkor a mintavétel eredményét küldjük el a lakóhely, tartózkodási hely, szálláshely szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztálya felé.



Vissza a hírekhez