Tudjuk, hogy mit locsolunk a termőföldre?
2022.06.29
Beindult a kertészeti szezon. Előkerültek az ásók, kapák, locsolócsövek. Tudta-e, hogy nagyon is számít milyen öntözővízzel locsoljuk kertünk növényeit? Milyenségét leginkább kémiai összetevőkben kell érteni, amit természetesen csak egy részletes laboratóriumi vizsgálat elvégzésével lehet felmérni.
A víz minőségét, vagyis azt, hogy milyen vegyületeket tartalmaz leginkább a talaj tulajdonságai határozzák meg, de szerepet játszhatnak benne emberi eredetű szennyezések is.
Melyek azok az ionok, amelyek gondot okozhatnak öntözésnél?
Előfordulhat, hogy öntözésre használt vizünk vas- vagy mangántartalma igen magas. Ez a növényekre nézve nem jelent károsító hatást, viszont ezek kicsapódása a locsoló csövek, csepegtető rendszerek eltömődéséhez vezethet, ami nem csupán fizikailag rongálhatja locsoló berendezéseinket, de a baktériumok megtelepedéséhez és elszaporodásához is megfelelő közeget biztosít.
Például a kloridion, amely túl nagy mennyiségben káros hatást gyakorol a növényzetre, mivel a gyökérzónában a sótartalmat túl magas szinten tartja. Általánosságban elmondható, hogy a vizek magas kloridion tartalma nem jellemző, de bizonyos szennyezések esetében előfordulhat. Jó tudni azt is, hogy kertünk zöldségei eltérő módon viselik a magas kloridion tartalmat. Például a spárga vagy a zeller kifejezetten szereti, de a paradicsom- és káposztafélék is egész jól tűrik, míg a tökfélék vagy a paprika érzékenyen reagál a megnövekedett klór mennyiségre.
Másik példa a nátrium-ion, ami természetes összetevője a vizeknek, talajoknak, azonban túl nagy mennyiségben a talaj szikesedését okozhatja, ez pedig nagy mértékben megváltoztatja a talaj jellemzőket, többek között a vízháztartást. A magas nátrium ion tartalom zavarhatja más ionok (kálium, kalcium, magnézium) felvételét is.
Kémiai összetevők mellett a vizek elektromos vezetőképességét és pH-ját is szokták vizsgálni, amelyet helyszíni mintavétel esetén tudnak elvégezni a szakképzett mintavevők. A vezetőképesség a vizek sótartalmát általánosságban jellemzi, míg a pH az ionok oldódását is befolyásolja, ezért a mintázott víz pontos jellemzése érdekében ezek ismerete elengedhetetlen.
Vissza a hírekhez