X

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran Ismételt Kérdések

Ezen az oldalon az ügyfélszolgálatunkra beérkező leggyakoribb kérdéseinket találja meg válaszainkkal együtt. Érdemes átolvasnia, mielőtt hívna bennünket hátha választ kap az Önt foglalkoztató kérdésekre is.

Vérvételre szeretnék menni, mikor és hová mehetek?

Elérhetőségeinket, időpontfoglalásra vonatkozó információkat megtalálhatja a honlapunkon a laboratóriumok menüpontban. A térképes kereső segítségével a magánvérvételi helyeinkre leszűkítve megtalálhatja az Önhöz legközelebbi kirendeltségünket.

Az orvosomtól kaptam laboratóriumi beutalót TB-finanszírozott vizsgálatokhoz. Mehetek-e Önökhöz vérvételre?

A magánvérvételi helyeinken nincs mód NEAK által finanszírozott vizsgálatokhoz mintavételre és mintaleadásra.

Értesítést kaptam a laboratóriumuktól, hogy az Önökhöz beérkezett mintám vizsgálatai térítéskötelesek. Mit kell tennem, hogyan rendezhetem?

A vizsgálat díját kérjük utalja el számlaszámunkra: 12001008-00141035-00100007, vagy az értesítéshez mellékelt csekken fizesse be. Amennyiben a fizetés megtörtént, a befizetéséről szóló csekk vagy átutalási megbízás másolatát igazolás céljából küldje meg a SYNLAB Hungary Kft. részére az értesítést küldő telephely elérhetőségei valamelyikére.

Milyen vizsgálatokat kell kifizetnem, ha az orvosom „nagy rutint” vagy „kis rutint” kér?

A „nagy rutin” és „kis rutin” alá tartozó vizsgálati paletta klinikus orvosonként is eltérő lehet. Ezért kérjük, ezt szíveskedjen kezelőorvosával előre egyeztetni még a vérvétel előtt. Az ügyfélszolgálat csak a konkrét vizsgálatok megnevezése alapján tud tájékoztatást adni.

Munkaalkalmassági vizsgálathoz laboratóriumi vizsgálatokat kell elvégeztetnem. Mi a teendőm?

Ezen vizsgálatok minden esetben térítéskötelesek, a fizetendő térítési díjakat az érvényben lévő árlistáinkon találja meg. Ezt a vizsgálati minta leadásakor készpénzben, egyes telephelyeken bankkártyával és egészségpénztári kártyával vagy előzetesen csekken, illetve banki átutalással a SYNLAB Hungary Kft. Raiffeisen bankszámlaszámára: 12001008-00141035-00100007 fizetheti ki. A vizsgálat kérhető beutalóval vagy anélkül is. Az eredményt kizárólag a térítési díj befizetése vagy annak igazolása után tudjuk kiadni. A mintát leadhatja személyesen a lakóhelyéhez legközelebbi telephelyünkön. A leadási címekről és ügyfélfogadási időpontokról honlapukon a laboratóriumok listájából tájékozódhat.

Inzulinrezisztencia-vizsgálatot szeretnék elvégeztetni. Mi ennek a menete?

A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni, előzetes (minimum 10 órán keresztüli) koplalást követően. A terhelést megelőző 3 napon keresztül korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend tartása szükséges. A vizsgálatot megelőző napokban a terhelendő személynek átlagos fizikai tevékenységet kell végeznie. A vizsgálatot nyugalmi körülmények között, dohányzás és fizikai aktivitás mellőzésével kell lebonyolítani. A vizsgálat eredményét és értékelését esetleg befolyásoló tényezők (infekciók, gyógyszerhatások, stb.) fennállását figyelembe kell venni – egyes esetekben indokolt lehet a terheléses vizsgálat halasztása is.

A teszt elvégzéséhez 75 gramm glükózt kell 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt elfogyasztani (gyermekek számára 1,75 gramm/testtömeg kg, de maximum 75 gramm tesztdózis ajánlott). Javasoljuk, hogy hozzon magával egy fél citromot is, mert az oldat nagyon édes (ez nem befolyásolja az eredményt). Az éhgyomri vérvétel előtt vizet illetve cukrozatlan teát lehet fogyasztani.

A szénhidrát-anyagcsere kategorizálásához elégséges a terheléses vizsgálat 0. és 120. percében mért értéket figyelembe venni. Egyéb klinikai és experimentális célok további időpontokban történő vizsgálatot is indokolttá tehetnek. A vizsgálatot 2, 3 vagy 5 pontos terheléssel az Ön kérése szerint tudjuk elvégezni. Mindhárom esetben a terheléses vizsgálat egy ujjbegyes vércukorszint méréssel kezdődik, melynek eredményétől függően végezzük el a további vérvételeket. Amennyiben ez az érték >7.0 mmol/l-nél, a vizsgálat nem végezhető el.

 

Inzulin terhelés:

  • 2 pontos vizsgálat esetén, éhgyomri ujjbegyes vérvétellel, 75 gramm glükózzal, mintakezelési díjjal együtt: 7 900 Ft
  • 3 pontos vizsgálat esetén, éhgyomri ujjbegyes vérvétellel, 75 gramm glükózzal, mintakezelési díjjal együtt: 11 350 Ft
  • 5 pontos vizsgálat esetén, éhgyomri ujjbegyes vérvétellel, 75 gramm glükózzal, mintakezelési díjjal együtt: 17 250 Ft

Az elkészülési idő: 3 munkanap.

Terheléses vércukorvizsgálatot kért a kezelőorvosom. Hogyan történik a vizsgálat?

A terheléses vércukorvizsgálat első lépése az éhgyomri vércukorszint mérés, melynek eredményétől függően végezzük el a további vérvételeket. Amennyiben ez az érték >7.0 mmol/l-nél, a vizsgálat nem végezhető el.

Kérhető többpontos vizsgálat. 0, 30, 60, 90 és 120 perc elteltével szokás a vércukrot mérni, de diagnózis már a 0 és 120 perces értékből is felállítható. Referenciaérték csak ehhez a két ponthoz tartozik.

Terheléses vércukorvizsgálat indokolt lehet a cukorbetegséget megelőző állapotok diagnózisának felállításához (pl.  csökkent glükóztolerancia vagy emelkedett éhgyomri vércukorszint). A vércukorterhelést azonban nem szabad elkezdeni, ha előzetes eredményekből már egyértelműen felállítható a cukorbetegség diagnózisa. Terheléses vércukorvizsgálat előírás a terhesség 28-ik hetében a terhességi diabétesz kizárására.

A teszt elvégzéséhez 75 gramm glükózt kell 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt elfogyasztani (gyermekek számára 1,75 gramm/testtömeg kg, de maximum 75 gramm tesztdózis ajánlott). Javasoljuk, hogy hozzon magával egy fél citromot is, mert az oldat nagyon édes (ez nem befolyásolja az eredményt). Az éhgyomri vérvétel előtt vizet illetve cukrozatlan teát lehet fogyasztani.

A vizsgálatot 2, 3 vagy 5 pontos terheléssel az Ön kérése szerint tudjuk elvégezni.

 

Vércukor terhelés:

  • 2 pontos vizsgálat esetén, éhgyomri ujjbegyes vérvétellel, 75 gramm glükózzal, mintakezelési díjjal együtt: 3 300 Ft
  • 3 pontos vizsgálat esetén, éhgyomri ujjbegyes vérvétellel, 75 gramm glükózzal, mintakezelési díjjal együtt: 4 450 Ft
  • 5 pontos vizsgálat esetén, éhgyomri ujjbegyes vérvétellel, 75 gramm glükózzal, mintakezelési díjjal együtt: 5 750 Ft

Az elkészülési idő: 1 munkanap.

Betegség, tünetek esetén telefonon keresztül tudnak-e vizsgálatot ajánlani?

Erre nincs mód, szíveskedjen felkeresni egy szakorvost vagy kezelőorvosát, aki a tünetei, kórelőzményei és egyéb befolyásoló tényezők alapján tud segíteni Önnek a megfelelő vizsgálat kiválasztásában.

Tenyésztéses vizsgálatot szeretnék elvégeztetni. Mi a teendőm?

A tenyésztéses vizsgálatokhoz a mintavételt a klinikus szakorvosok végzik, kérjük, hogy a minta levételével kapcsolatban szíveskedjen kezelőorvosát felkeresni. A levett vizsgálati mintát a megfelelő transzportközegben tudja leadni telephelyeinken.

Háziorvosomtól kaptam beutalót Toxoplasma vizsgálatra 16 hetes terhesgondozás keretében. Ezekért a vizsgálatokért fizetnem kell?

A terhesgondozás keretében, a gondozást végző háziorvos által elrendelendő szűrővizsgálatok között a 26/2014. (IV. 08.) EMMI rendelet csak a HBsAg és szifilisz szerológiát tünteti fel. Ennek alapján tájékoztatjuk, hogy Toxoplasma gondii (és ún. egyéb „TORCH”-ba tartozó korokozók vizsgálata, mint Rubeolavírus, Cytomegalovírus, Herpes simplex vírus, stb.) szűrést a terhesgondozás keretén belül közfinanszírozottan nem áll módunkban elvégezni a háziorvosi beküldőkóddal. Magánfinanszírozott formában számos privát vérvételi helyünk szívesen áll a pácienseik rendelkezésére.