X

Mikroszkópos vizsgálat Ziehl-Neelsen festéssel

Mikroszkópos vizsgálat Ziehl-Neelsen festéssel

Negatív Eredménykiadás: 1 munkanap


A vizsgálat neve: TBC vizsgálat (Mycobacterium tuberculosis azonosítása)

 Mycobacterium tenyésztés szilárd és folyékony táptalajon

Saválló pálcák azonosítása kenetben, Ziehl-Neelsen festéssel

 

A vizsgálat diagnosztikai jelentősége és indikációi

A Mycobacterium tuberculosis a TBC kórokozója. A betegség legismertebb formája a tüdő tuberkulózis, de a baktérium minden szervet képes megbetegíteni. A tuberkulózis Magyarországon a XX. század ötvenes évei előtt népbetegségnek számított; morbus Hungaricusnak is nevezték.

A gümőkór kórokozói fertőző váladékokkal, azaz köpettel, gennyel, vizelettel, széklettel, stb. kerülnek a környezetbe, ahol a külső behatásokkal szemben igen ellenállók. A magzat, születés előtt, illetve alatt a fertőzött magzatvíz lenyelésével, belégzésével ugyancsak megbetegedhet.

Tüdőtuberkulózis-fertőzésre lehet gyanakodni, ha tartós, esetleg elszíneződött vagy véres köpettel járó köhögés, tartós hőemelkedés, indokolatlan levertség, fáradtság, súly- és étvágyvesztés, éjszakai izzadás, fájdalmas légzés vagy köhögés, izom-, valamint gerincfájdalom lép fel.

 

Vizsgálati módszerek

  • A mycobacteriumok tenyésztése, szilárd és folyékony táptalajon 
  • Mikroszkópos vizsgálat: Ziehl-Neelsen festéssel készült kenet vizsgálata 
  • Molekuláris biológiai módszer: a mycobacteriumok DNS kimutatása a vizsgálati mintában, illetve a kitenyésztett törzsek azonosítása

 

A Mycobacteriumok nehezen festődő mikroorganizmusok, tekintettel a baktérium sejtfalában levő nagy számú hosszúláncú zsírsavra (mikolsav), melyek a bázikus festékek (Gram festés) sejtbe jutását megakadályozzák. Hő, vagy detergens hatására azonban, a festék képes behatolni a baktériumsejtbe, mely aztán, a szokványos színtelenítők, mint például a savak, hatására sem adja le a sejtbe jutott festéket.

A vizsgálati mintának a laboratóriumba érkezését követően, megtörténik a dekontamináció, azaz a kísérő baktériumflóra eltávolítása a mintából. Ezt követően Ziehl-Neelsen módszerrel festett, mikroszkópos kenetet készítünk, melyben a saválló pálcák jelenlétét vizsgáljuk. A kenettel párhuzamosan elindítjuk a tenyésztést szilárd és folyékony táptalajban.

 

 

Mintavétel és mintatárolási információk

A megbízható, pontos és gyors mikrobiológiai diagnosztika alapja, a megfelelő mennyiségű, minőségű és kellő számú minta továbbítása a laboratóriumba.

A vizsgálati anyagot, a mintavételt követően 24-48 óra múlva a laboratóriumba kell juttatni.

 

Mycobacteriológiai vizsgálatra alkalmas minta:

– reggeli ébredés utáni, felköhögött köpet

– bronchusmosó folyadék

– punktátumok (mellkas, izületi, ascites, stb.)

– liquor

– vizelet

– széklet

A ritkábban előforduló minták esetében a mintavétel előtt érdemes a laboratórium tanácsát kérni a tárolási és szállítási előírásokat illetően.

 

Vizsgálatra NEM ALKALMAS minta:

– nyál

– gyűjtött köpet

– tamponnal vett garatminta

– tamponnal vett sebváladék

 

A minta vételére legalkalmasabb a 30-50 ml térfogatú steril, csavaros fedelű műanyag tartály, melyet a mintavevő eszköz megrendelő lapon vagy a Laboratórium Kft. Fejér Megyei Mikrobiológiai Laboratóriumából lehet igényelni (8000 Székesfehérvár, Mátyás király krt. 13.).

A minta szobahőmérsékleten 1-2 órán át, 2-8⁰C fokon hűtőben 24-72 órán át tárolható. Minden mintához kísérő papírt kell mellékelni a beteg, illetve a beküldő adataival. Kérjük, hogy a kísérő papíron tüntessék fel, hogy a beteg első, vagy ismételt vizsgálata-e, és terápia esetén, az alkalmazott antituberkulotikum(ok) nevét.

 

A vizsgálat várható eredménykiadási ideje:

A festett kenet eredménye a minta laboratóriumba érkezését követően, 24 óra múlva elkészül.

A baktérium tenyésztése a megfelelő előkezelést követően, hosszabb ideig tart: folyékony tenyésztés esetében 2-6 hét, szilárd táptalajon való tenyésztés esetében 5-8 hét.

 

Eredménykiadás módja:

A vizsgálati eredmények kiadása papír alapú, illetve on-line formában történik, a beutalónak címezve.

Munkanapokon, illetve szombaton és az ünnepnapi ügyeletek idején, telefonon történő konzultációra is van lehetőség a mikrobiológus szakemberekkel, naponta 8-16 óra között.

 

Vizsgálatot végző laboratórium:

Laboratórium Kft. Fejér Megyei Mikrobiológiai Laboratóriuma