Teljes vitamin csomag

192 340 Ft 52 500 Ft -73%

A vitaminokról

A civilizált étrendnek, a kimerült termőtalajoknak, és a gyakran egyoldalú táplálkozásnak köszönhetően egyes vitaminok ellátottsága nem kellően kiegyensúlyozott. A dúsított élelmiszereknek és a nem kellően változatos étrendnek köszönhetően sokszor egyszerre fordul elő egyes vitaminok túladagolása, más vitaminok elégtelen bevitele. A kiegyensúlyozott vitamin ellátottság alapvető feltétele az anyagcsere megfelelő működésének, így az energia termelésnek, a protein szintézisnek, a regenerációnak, az idegrendszeri és immunrendszeri működésnek, stb.

A Teljes vitamin csomag vizsgálat segítségével megismerhetjük szervezetünk vitaminellátottságát, így megtudhatjuk, hogy van-e szükségünk vitamin kiegészítésre, illetve az aktuálisan szedett vitamin készítmény megfelel-e igényeinknek.

A Teljes vitamin csomag tartalma

Zsírban oldódó vitaminok: A-vitamin, aktív D-vitamin (1,25-dihidroxi D3-vitamin), E-vitamin, K-vitamin, koenzim Q10

Vízben oldódó vitaminok: B1-vitamin, B2-vitamin, B3-vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin, C-vitamin, folsav, H-vitamin

Elkészülési idő: 21 munkanap

Az eredmény értelmezése

A lelet tartalmazza az adott vitamin vérben mért koncentrációját, valamint a referencia tartományt. A jobb oldalon található skála segítségével az eredmény vizuálisan is jól értelmezhető.

Koenzim Q10

A sejtek energiatermelő anyagcseréjének utolsó, sebességmeghatározó lépését katalizáló elektronszállító molekula. A koenzim Q10 termelésére saját szervezetünk is képes, azonban az életkor előrehaladtával termelése csökken. Az intenzív fizikai megterhelés és sporttevékenység csökkentheti a koenzim Q10 ellátottságot. A magasabb koenzim Q10 státusz esetén megfigyeltek jobb terhelhetőséget, nagyobb fizikai teljesítményt.

A-vitamin

Az A-vitamin részt vesz a látás folyamatában, de képes szabályozni génjeink aktivitását. Az A-vitaminellátottságnak kulcsszerepe van a magzat megfelelő fejlődésében, az immunrendszer működésében, és a nyálkahártyák védelmében.

C-vitamin

A kollagén szintézisét végző enzim C-vitamin hiányában működésképtelen, így a C-vitamin-ellátottság nagyban hozzájárul a kötőszövetek, csontok és ízületek és bőrünk regenerációjához, terhelhetőségéhez. A C-vitamin emellett szerepet kap az izmok összehúzódásában, egyes hormonok szintézisében, és az immunrendszer működésében.

E-vitamin

Az antioxidáns védelmünk legfontosabb vitaminjaként fontos szerepet kap a szabadgyökök elleni védekezésben. A városi életmód, vegyszerek-, tartósítószerek-, szmog és egyes gyógyszerek hatására a szervezetünket érő szabadgyök terhelés jelentősen megemelkedett, így antioxidáns igényünket feltétlenülk fedeznünk kell.
Az E-vitaminnak ezenfelül kardioprotektív hatása is kiemelkedő.

K-vitamin

A véralvadásban betöltött szerepe évtizedek óta jól ismert, azt azonban kevesebben tudják, hogy a K-vitamin milyen fontos szerepet játszik a kálcium anyagcsere szabályozásában. K-vitamin szükséges a csontok mineralizációjához, azaz a kalcium beépüléséhez. Ezzel egyidejűleg a megfelelő K-vitamin-ellátottság csökkenti az érfalak kalcifikációját, és segít megőrizni a vénák és artériák rugalmasságát. Emellett fontos szerepet kap a vesefunkció támogatásában, az idegsejtjeink védelmében, de még a 2-es típusú diabétesz rizikójának csökketésében is.

Aktív D-vitamin (1,25-dihidroxy D3 vitamin)

A D-vitamin a bőrben UV-sugárzás hatására keletkezik. Az ott megtermelt vitamin még nem képes ellátni biológiai feladatait. Az aktív D-vitamin kialakulásához májunkban és veséinkben található enzimjeink segítségével alakul ki.
Ennek az immáron hormonszerű anyagnak rendkívül sok funkciója van, így csökkenti a szív- és érrendszeri rizikót, több daganatos betegség kockázatát, és segít fenntartani a megfelelő inzulin érzékenységet. A megfelelő aktív D-vitamin szint szükséges az immunrendszer működéséhez, így képes csökkenteni a légúti fertőzések kockázatát. Sportolók számára fontos tény, hogy a D-vitamin részt vesz több izomfejlődésért felelős gén szabályozásában, így a megfelelő D-vitamin-ellátottság – különösen fiatal korban – esszenciális.

B1-vitamin

A B-vitaminok többsége valamilyen anyagcsere-enzim aktív komponenseként (kofaktor) látja el biológiai funkcióját. A B1-vitamin (thiamin) aktív formája részt vesz a szénhidrátok, egyes aminosavak (BCAA) és zsírsavak metabolizmusában. A megfelelő B1-vitamin ellátottság csökkenti a sportolók savasodását, és növeli teljesítményüket. A B1-vitamint idegrendszeri vitaminként is említik, mivel fontos szerepet kap az idegsejteket szigetelő myelin hüvely kialakításában, így az ingerület vezetés gyorsításában.

B2-vitamin

A riboflavin (B2-vitamin) sejtjeinkben FAD-koenzimmé alakulva részt vesz az energiatermelő folyamatokban, a zsírsavak oxidációjában és az ATP termelésben. A vas felszívódás fokozásán és a vasraktárak mobilizációján keresztül támogatja a vérképzést, illetve egyes esetekben hatással van az edogén értágító folyamatokra, így képes csökkenteni a vérnyomást is.

B3-vitamin

A niacin (B3-vitamin, nikotinsav) az energia termelő anyagcsere egyik nélkülözhetetlen közreműködője. Aktív formája a NAD közel 400 biokémiai reakcióban játszik szerepet, köztük a glikogén és az alkohol metabolizmusában.

B5-vitamin

A pantoténsav (B5-vitamin) részt vesz a szteroidok, koleszterin és a zsírsavak szintézisében, és az energiatermelő anyagcserében. Sport szempontból kiemelkedő jelentőségű vitamin, hiszen nélkülözhetetlen a hemoglobin szintéziséhez, és az izmok összehúzódásáért felelős ingerületátvivő anyag, az acetil-kolin szintéziséhez.
Az USA-ban végzett étrendi felmérés szerint a női lakosság 49%-a, a férfiak 15%-a elégtelen mennyiségű B5-vitamint visz be. Egy nagyszámú elit sportolón végzett felmérés szerint a vérben mért B5-vitamin-szint a sportolók 30%-ánál nem érte el a szükséges küszöbértéket.

B6-vitamin

A piridoxin (B6-vitamin) aktív formája rendkívül elterjedt alkotóeleme az anyagcsere-enzimeknek, így becslések szerint a szervezetünkben zajló összes biokémiai folyamat mintegy 4%-a piridoxin-függő.
Szerepet játszik az aminosavak anyagcseréjében, a hemoglobin szintézisben, a glikogén hasznosításában és a vércukor szint stabilizálásában, valamint számos idegrendszeri funkcióban.
A B6-vitamin túladagolása és hiánya ugyanazon tünetekhez vezet, ezért a B6-vitamin kiegészítést kontrolláltan, a szervezet vitamin szintjének ismeretében célszerű végezni.

H-vitamin

A biotin (H-vitamin) az aminosav anyagcsere egyik kulcsvitaminja. Szükség van rá a regeneráció és izomzat számára esszenciális BCAA aminosavak metabolizmusához, valamint a zsírsavak szintéziséhez, és a vércukorszint stabilizálásához. A biotin kofaktorként együttműködik öt mitokondriális enzimmel, így fontos szerepet kap a megfelelő mitokondriális funkció és növekedés fenntartásában.

B12-vitamin

A B12-vitamint a csontvelő vörösvértest termelő sejtjei önmagában nem képesek felvenni és hasznosítani. Ehhez a B12-vitaminnak egy speciális szállító fehérjéhez, az apo-transzkobalaminhoz kell kötődnie. Az így kialakult, működőképes holo-transzkobalamin komplexet a csontvelő már képes hasznosítani, így az részt vehet a hemoglobin szintézisben.
A vér aktív-B12-szintjének mérésével hatékonyabban diagnosztizálható a korai B12-vitamin-hiány, és pontosabb képet kaphatunk a funkcionális B12 vitamin ellátottságunkról.

Folsav

A folsav részt vesz a B12-vitamin aktivációjában, így a két vitamin funkciója nehezen szétválasztható. A folsavhiány vérszegénységhez és csökkent fehérvérsejt számhoz vezethet. Nem megfelelő ellátottság esetén a vörösvértesek élettartama lecsökken, így csökken az oxigén szállító kapacitásunk is. A legfontosabb étrendi folsav források a nyers zöldleveles zöldségek és egyes gyümölcsök. Egy friss felmérés szerint Németország lakosségénak közel 16%-a rendelkezik valamilyen fokú folsav hiánnyal.

192 340 Ft 52 500 Ft
A fenti ár tartalmazza a mintavétel díját.
Rendelje meg vizsgálatunkat most!