Prosztata csomag

13 600 Ft

A Prosztata csomagban a prosztata egészségéről árulkodó PSA (prosztata specifikus antigén) mellett egyéb, az általános egészségi állapot jellemzésére alkalmas laboratóriumi vizsgálatok is megtalálhatók.

Mit kell tudni a prosztatáról?

A prosztata a belső nemi szervekhez tartozó gesztenye nagyságú mirigy, mely a húgyhólyag alatt helyezkedik el.

Milyen tüneteket okozhatnak a prosztata betegségei?

A prosztata megbetegedései közé sorolhatóak az akut és krónikus prosztatagyulladás, a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás és a prosztata rosszindulatú daganatos megbetegedése. Ezeknek a betegségeknek a tünetei más betegségekhez (pl. hólyaghurut, nemi úton terjedő betegségek) társuló panaszokkal és tünetekkel is hasonlóságot mutathatnak, mint pl. gyakori vizelési inger, vizeletürítési nehézség, véres vizelet, fájdalmas vizeletürítés. Fontos hangsúlyozni, hogy a prosztata rosszindulatú daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz tüneteket, ezért az időben történő kivizsgálás alapvető jelentőségű. Javasoljuk, hogy ha a felsorolt tüneteket tapasztalja, feltétlenül forduljon szakorvoshoz, aki elrendelheti a szükséges laborvizsgálatokat.

Miről árulkodik a PSA szintje?

A PSA egy fehérje, melyet a prosztatamirigy hámsejtjei termelnek. Egészséges prosztata is termeli, a vérben csak kis mennyiségben található meg. A prosztata betegségei (prosztatagyulladás, jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, prosztatarák) és egyéb állapotok (húgyúti fertőzés, bizonyos mozgásformák) esetén is megemelkedhet a szintje. Értékét befolyásoló tényező az életkor is.

Önmagában nem elegendő egy PSA-tesztre támaszkodni a prosztatarák diagnosztizálásban, mivel a szintje megemelkedhet jóindulatú prosztatarendellenességek és egyéb állapotok során is. Ugyanakkor, a PSA-vizsgálat negatív eredménye sem zárja ki minden esetben a prosztatarák jelenlétét, a diagnózis felállításához további vizsgálatok szükségesek (klinikai anamnézis, fizikális vizsgálat, biopszia).

Kinek ajánljuk?

A prosztatarák a férfiak körében a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Az életkor előrehaladtával nő az előfordulási gyakorisága és jellemző rá a családi halmozódás is. Korai, tünetmentes stádiumban felismerve jól gyógyítható, ezért a szűrővizsgálatok kiemelt jelentőséggel bírnak. A szűrővizsgálat elvégzése (szakorvosi vizsgálat és PSA-teszt) 45 éves kor felett évente javasolt.

A Prosztata csomagot a szűrővizsgálati jelentősége miatt 45 éves kor feletti tünetmentes, illetve a felsorolt tüneteket tapasztaló férfiak számára ajánljuk, illetve javasoljuk azok számára, akiknek a családjában már előfordult hasonló megbetegedés.

A Prosztata csomag korra való tekintet nélkül azoknak a férfiaknak is információval szolgál, akik a fent leírt tüneteket tapasztalják magukon, és szeretnének pontos képet kapni a tünetek hátterében álló problémákról.

Kinek ajánljuk?

A vizsgálat tájékoztat az általános egészségi állapotról, anyagcsere folyamatokról, máj- és vesefunkciós paraméterekről, ionháztartásról, a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokról, a vizeletelvezető rendszer és a prosztata állapotáról.

Vizsgálatok Várható elkészülés
Alanin-aminotranszferáz (ALAT, GPT) 1 munkanap
Albumin 1 munkanap
Alkalikus foszfatáz (ALP) 1 munkanap
Általános vizeletvizsgálat üledékkel 1 munkanap
Aszpartát-aminotranszferáz (ASAT, GOT) 1 munkanap
C reaktív protein (CRP) 1 munkanap
Gamma-glutamiltranszferáz (GGT) 1 munkanap
Glükóz (vércukor) 1 munkanap
HDL-koleszterin 1 munkanap
Húgysav 1 munkanap
Kálium (K) 1 munkanap
Karbamid 1 munkanap
Koleszterin 1 munkanap
Kreatinin 1 munkanap
Nátrium (Na) 1 munkanap
Összes bilirubin 1 munkanap
PSA (prosztata specifikus antigén) 1-3 munkanap
Összfehérje 1 munkanap
Transzferrin 1 munkanap
Triglicerid 1 munkanap
Vas (Fe) 1 munkanap
Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel) 1 munkanap

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vizsgálat elvégzéséhez éhgyomri mintavétel javasolt (12 órás koplalás, szilárd étel nem, víz fogyasztása javasolt). A vérminta levételére az urológiai vizsgálatok (rektális prosztatavizsgálat, biopszia) előtt vagy hetekkel a biopszia (mintavétel a prosztata szövetéből) után kell sort keríteni, mert ezek a vizsgálatok befolyásolják a PSA értékét. A PSA-szint alakulására gyakorolt hatása miatt a mintavételt megelőző 24 órában ne történjen ejakuláció. Kérjük a vizeletvizsgálathoz a megfelelő mintavételi tartályban hozzon magával mintát (reggeli első, középsugaras vizeletminta). A mintavétel menetéről bővebb tájékoztatást itt kaphat.

Leletértelmezés

Amennyiben az eredményeiben eltérés mutatkozik, javasoljuk, hogy ezekkel keresse fel kezelőorvosát.
Az eredmények értelmezése a klinikai tünetekkel együtt történik a helyes diagnózis felállítása érdekében.

Amennyiben nem rendelkezik kezelőorvossal, konzultálhat laborszakorvosainkkal, akik segítenek a leletek értelmezésében, és indokolt esetben javaslatot adnak újabb laborvizsgálatok elvégzésére, valamint szakorvos felkeresésére.

Tudjon meg többet és kérjen laborszakorvosi konzultációt  
Kérjük, amennyiben erre a csomagra szeretne időpontot foglalni, reggel 7.00 – 9.00 közötti időpontot válasszon.
Köszönjük!
Amennyiben a csomagot kiegészíti székletvér vizsgálattal, úgy még teljesebb képet kap egészségi állapotáról. Kérjük, ebben az esetben a megfelelő mintavételi tartályban hozzon magával mintát a vizsgálathoz!


13 600 Ft
A fenti ár tartalmazza a mintavétel díját.
Rendelje meg vizsgálatunkat most!