PCOS csomag

74 980 Ft 57 000 Ft -24%

A csomagról

A vizsgálat a policisztás ovárium szindróma (PCOS) feltárására irányul, mely kezeletlen esetben egy gyakran női meddőséghez vezető állapot. A betegség a petefészkek ultrahangvizsgálatával detektálható számos, felszíni cisztózus (hólyagos) képletről kapta az elnevezését.

Az érintett betegekre jellemző a komplex hormonális- és anyagcserezavar, amely a női nemi ciklus zavarával is jár és fogamzási nehézséghez, fogamzási képtelenséghez, infertilitáshoz vezethet. Gyakran társul inzulinrezisztenciával (IR) és pajzsmirigyproblémákkal is. Előfordulási gyakorisága a fogamzóképes korú nők között 7-15%.

A PCOS pontos oka ismeretlen, kialakulásához környezeti és genetikai faktorok egyaránt hozzájárulnak, de az alábbi feltüntetett tünetek mellett jellemzőek bizonyos laboratóriumi eltérések, melyeket a csomag vizsgál.

Kinek ajánljuk?

A PCOS csomag elvégzését azoknak ajánljuk, akik a következő tünetek tapasztalják magukon

  • akár több hónapig is kimaradó menstruációs ciklus (oligomenorrhoea) – amikor a ciklus átlagos hossza nagyobb, mint 35 nap
  • a menstruáció esetleges elmaradása (amenorrhoea) – amikor a ciklus hosszabb, mint 180 nap
  • a peteérés elmaradása, anovulációs ciklusok - leletben: LH/FSH aránya nagyobb, mint 2,5 és enyhén emelkedett a prolaktin szint
  • akár mindkét petefészek megnagyobbodása - nőgyógyászati vagy ultrahang lelettel kimutatható
  • a petefészkek felszínén apró, gyöngysorszerűen sorban elhelyezkedő ciszták - az esetek 90%-ában ultrahangvizsgálattal kimutathatóak
  • fokozott szőrösödés az arcon, a mellkason - leletben: emelkedett szabad tesztoszteron, DHEAS (férfias jelleget biztosító nemi hormon) és androsztendion (androgén hatású szteroidhormon) szintek, csökkent SHBG (a nemi hormon kötőfehérjéje) szint
  • elhízás (ugyanakkor a PCOS gyakran előfordul vékony testalkatúaknál is)
  • izulinrezisztencia, azaz a szénhidrát-anyagcsere zavara - leletben: cukorterhelésre kóros 3 pontos vércukor és inzulin görbe
  • lipidanyagcsere-zavar - leletben: magas összkoleszterin, LDL-C és TG szint, valamint alacsony HDL-C szint
  • társuló pajzsmirigy-alulműködés, Hashimoto-tireoditisz - leletben: TSH, fT4, fT3, anti-TPO eltérések
  • gyakori a társuló alacsony D-vitamin szint is

Miről tájékoztat a vizsgálat?

  • a női menstruációs ciklust és termékenységi állapotot befolyásoló értékekről (ösztradiol, FSH, LH, prolaktin, AMH plusz, androsztendion, DHEA-S, SHBG, totál tesztoszteron)
  • a pajzsmirigy hormonális alapfunkcióiról (TSH, fT3, fT4, anti-TPO)
  • a szervezet fontosabb enzimeinek (GOT, GPT, GGT, ALP) működéséről
  • a lebontási termékekből kiszűrhető elváltozásokról (karbamid, húgysav, kreatinin)
  • tartalmaz egy hárompontos vércukor és inzulingörbe meghatározást cukorterheléssel (0, 60 és 120 perc)
  • tájékoztatást nyújt a szív- és érrendszeri rizikófaktorokról (triglicerid, koleszterin, HDL-C, vércukor, inzulin)
  • vizsgálja a vérképző rendszert (vérkép, vas, transzferrin)
  • az ionháztartás állapotáról (Na, K)
  • jelzi a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat (vérkép, CRP)
  • vizsgálja a D-vitamin szintjét
Vizsgálatok Várható elkészülés
Alanin-aminotranszferáz (ALAT, GPT) 1 munkanap
Albumin 1 munkanap
Alkalikus foszfatáz (ALP) 1 munkanap
AMH Plusz 1-3 munkanap
Androsztendion 10-12 munkanap
Anti-TPO (Tireoidea-Peroxidáz elleni AT) 1-3 munkanap
Aszpartát-aminotranszferáz (ASAT, GOT) 1 munkanap
C reaktív protein (CRP) 1 munkanap
DHEA-S (DHEA-Szulfát) 1-3 munkanap
D-vitamin (Total 25-OH D-vitamin) 1-3 munkanap
FSH (Follikulus Stimuláló Hormon) 1-3 munkanap
fT3 (T3 szabad frakció) 1-3 munkanap
fT4 (T4 szabad frakció) 1-3 munkanap
Gamma-glutamiltranszferáz (GGT) 1 munkanap
Glükóz (3 pontos, 0-60-120 perces) 1 munkanap
HDL-koleszterin 1 munkanap
LDL-koleszterin 1 munkanap
Húgysav 1 munkanap
Inzulin (3 pontos, 0-60-120 perces) 1-3 munkanap
Kálium (K) 1 munkanap
Karbamid 1 munkanap
Koleszterin 1 munkanap
Kreatinin 1 munkanap
Luteinizáló Hormon (LH) 1-3 munkanap
Nátrium (Na) 1 munkanap
Összfehérje 1 munkanap
Ösztradiol 1-3 munkanap
POCT vércukor (ujjbegyes) 1 munkanap
Prolaktin 1-3 munkanap
SHBG (Sex Hormone Binding Globulin) 1-3 munkanap
Totál tesztoszteron 1-3 munkanap
Transzferrin 1 munkanap
Triglicerid 1 munkanap
TSH (Tireoidea-Stimuláló Hormon) 1-3 munkanap
Vas (Fe) 1 munkanap
Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel) 1 munkanap

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A csomag terheléses vércukor és inzulin vizsgálatot tartalmaz. A vizsgálatra éhgyomorral jelenjen meg, ami 12 órás koplalást jelent (víz fogyasztása javasolt). Továbbá a vérvételt megelőző 3 napban a napi szénhidrátbevitel mennyisége ne haladja meg a 250 grammot. A vizsgálathoz szükséges glükózt a vérvételi helyen kapja, nem szükséges semmit magával hoznia.

 A csomag terheléses vizsgálatot tartalmaz, ezért időpontfoglalás mintavételre kizárólag az ügyfélszolgálat +36 1 588 8500-as telefonszámán lehetséges.

Információ terheléses vizsgálatra való felkészülésről  

Leletértelmezés

Leletével minden esetben forduljon nőgyógyászhoz és endokrinológus szakorvoshoz a PCOS-diagnózis és kezelése érdekében!

A csomag összetettségének köszönhetően alkalmas a PCOS-en kívül más kórfolyamatok felderítésére is. Ha ilyen eltérések jelentkeznek, forduljon háziorvosához a további kivizsgálások irányának meghatározása érdekében.

Amennyiben nem rendelkezik kezelőorvossal, konzultálhat laborszakorvosainkkal, akik segítenek a leletek értelmezésében, és indokolt esetben javaslatot adnak újabb laborvizsgálatok elvégzésére, valamint szakorvos felkeresésére. Tudjon meg többet és kérjen laborszakorvosi konzultációt!

Foglaljon időpontot konzultációra

További javaslatok

A csomagot a ciklus elején, a 3-5. napon érdemes igénybe venni azon női pácienseink részére, ahol felmerül a tünetek vagy nőgyógyászati adatok alapján a PCOS gyanúja.

74 980 Ft 57 000 Ft
A fenti ár tartalmazza a mintavétel díját.
Rendelje meg vizsgálatunkat most!