myBIOME – a bél mikrobiom működésének elemzése

160 000 Ft

A myBIOME teszt a bélrendszer mikrobiomjának teljeskörű és funkcionális vizsgálata, melynek során a bélben élő összes mikroorganizmust meghatározzuk (baktériumok, archeák, gombák, vírusok), ezen kívül megállapítjuk működésüket, és részletesen leírjuk milyen hatással vannak a szervezet egészségi állapotára.

A bélben élő mikroorganizmusok összességét és azok működését nevezzük együttesen bél mikrobiomnak. Egy egészséges emberi mikrobiom kb. 100 trillió mikroorganizmusból áll - jobbára baktériumból, de kisebb arányban archebaktériumokból, vírusokból, gombákból és egysejtű szervezetekből. A mikrobiom működését elsősorban étrendünk és életmódunk alakítja ki és befolyásolja, a mikroorganizmusok által termelt anyagok és anyagcseretermékek (metabolitok) pedig hatást gyakorolnak az emberi szervezetre.

A bél mikrobiom alapvető módon befolyásolja az egészségi állapotot: orvosi vélemények szerint a betegségek mintegy 90%-a hozható összefüggésbe a bél mikrobiom megváltozásával, egyensúlyának felborulásával.

Egyre több tudományos bizonyítékunk van arra, hogy számos betegség és kórkép hátterében a bél mikrobiom megváltozása, és olyan baktériumok elszaporodása áll, melyek az egészségre ártalmas metabolitokat termelnek. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy az egészség szempontjából jó, hasznos baktériumok számaránya csökken, mely ugyanúgy betegségek, negatív folyamatok kiváltója lehet. A beteg személyek mikrobiom profilja jelentősen eltérhet az egészséges személyekben megfigyelt mikrobiomtól.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az összefüggések általában korreláción alapulnak – az egyes betegségek tüneteit mutató páciensek mikrobiomját tanulmányozzák, és hasonlítják össze az egészséges személyek mikrobiomjával. Milyen betegségek kapcsolhatók a mikrobiom megváltozásához és rendellenességéhez, milyen esetekben ajánlott különösen a myBIOME-teszt?

  • Irritábilis bélszindróma (IBS) és gyulladásos bélbetegségek (IBD)
  • Különböző anyagcsere zavarok (elhízás, diabétesz stb.)
  • Szív- és érrendszeri betegségek, magasvérnyomás
  • Neurodegeneratív betegségek
  • Mentális betegségek, neuropszichiátriai tünetek
  • Emésztőrendszeri panaszok: nem szűnő hasmenés, székrekedés, puffadás és túlzott flatulencia

myBIOME

Fontos hangsúlyozni, hogy bár kiterjedt kutatások folynak a mikrobiom megváltozása és a betegségek közötti kapcsolatok feltárására, a tapasztalatok szerint az egészséges mikrobiom működés együtt jár az egészséges szervezeti állapottal.

A myBIOME teszt által alkalmazott technika a metagenom szekvenálás, amit szokás teljes genom vagy "shotgun" DNS-szekvenálásnak is nevezni. Az eljárás során a bélben élő összes baktérium és sejt teljes DNS-állományát elemezzük, ami alapján nemcsak a mikrobiom összetétele állapítható meg (vagyis, hogy milyen baktériumok alkotják), hanem a kimutatott baktériumok működése is, azaz a mikrobiom hatása és befolyása az emberi szervezet egészének egészségi állapotára.

A myBIOME leletben többek között – és nem kizárólag – a következő jellemzőket értékeljük.

MIKROBIÁLIS DIVERZITÁS: a mikrobiom változatossága. Egészség indikátor, mely a bélben élő mikrobiom változatosságát és mennyiségét jellemzi. Nagyobb diverzitási érték általában jó egészségi állapottal jár együtt. Általában elmondható, hogy a változatos növényi alapú élelmiszerekben gazdag étrend - gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabona, diófélék - növeli a mikrobiom sokszínűségét, ezért a baktériumfajok diverzitása egyúttal az egészség fokmérője is.

LEGFONTOSABB FAJOK: az egészség szempontjából legfontosabb potenciálisan előnyös illetve ártalmas baktérium fajok külön kiemelése és leírása, működésük jellemzése.

MINTAÖSSZETÉTEL: a székletben található DNS nagy részét (kb. 99%) a mikroorganizmusok saját örökítőanyaga teszi ki, és általában csak elenyésző hányada (kb. 1%) az emberi DNS. Magasabb emberi DNS arány közvetett módon valamilyen gyomor-bélrendszeri betegségre utalhat.

MIKROBIÁLIS FUNKCIÓK ÉS ANYAGCSERETERMÉKEK: a bél mikrobiom működésének genomi analízise, mely megállapítja, hogy milyen anyagcseretermékeket állítanak elő illetve fogyasztanak a bél baktériumai. Jelenleg 25 ilyen alap funkciót elemez a myBIOME-teszt, mely mindegyike fontos paraméter az egészség szempontjából.

MIKROBIOM EMÉSZTŐKÉPESSÉGE: milyen intenzitással és hatékonysággal bontja le a mikrobiom a különböző táplálék- és bélkomponenseket (növényi rostok, fehérjék, bél nyálkahártya).

SZEMÉLYRE SZABOTT TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÁS: mindenkinek segít a megfelelő étrend összeállításában a személyes mikrobiom optimális beállítása és egészséges működése érdekében.

SZAKÉRTŐI KONZULTÁCIÓ: a vizsgálat után 30 perces szakértői konzultációval segítünk pácienseinknek a leletek megértésében és értelmezésében, melyre időpontot foglalni itt lehetséges.

A vizsgálati eredményeket részletes leírással, magyarázattal, ábrákkal és táblázatokkal együtt mutatjuk be egy online elérhető interaktív lelet formájában az összefüggések könnyebb megértése és átláthatósága érdekében. Az interaktív leletben a páciens orvosával együtt tudja elemezni a megállapított értékeket. A részletes interaktív lelet kivonata egy 70-80 oldalas PDF formájában is letölthető.

A myBIOME teszt önmagában nem diagnosztikai eljárás, hanem részletes információt ad a bél mikrobiom állapotáról. Ezért ha bármilyen lehetséges betegséget jelez, azt mindig meg kell erősíteni arra a célra elfogadott szakorvosi vizsgálattal. A myBIOME-teszt nem ad információt a különböző táplálék intoleranciákról, az emésztőrendszer általános működéséről, az immunrendszer állapotáról és annak a mikrobiommal való kapcsolatáról, vagy az autoimmun és daganatos megbetegedésekről. Minden információ és adat, amit a myBIOME-lelet tartalmaz (ideértve a letölthető információkat is) csupán megismerési és információs célt szolgál. A közölt ismeretek, adatok és információk nem orvosi tanácsok, és nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi vagy egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Nem feladata a diagnózis felállítása, és nem ad terápiára, gyógyszeres kezelésre, vagy életmódra javaslatot tenni. Az Ön egészségével összefüggő minden kezelésre csak szakorvos vagy megfelelő egészségügyi szakember tehet javaslatot.


Fontos tudnivalók

Vizsgálathoz szükséges minta
Önmintavételes székletminta. A kit szerint levett önmintavételes székletminta a SYNLAB mintavételi helyeken adható le.

Eredménykiadás
A mintaleadástól számított 6 hét.
Az eredményhez saját bejelentkezési azonosítót biztosítunk, mellyel honlapunkon belépve megtekintheti interaktív leletét, valamint letöltheti PDF formátumban.

A mintavételhez biztosítjuk a myBIOME™ mintavételi csomagot, melyet a teszt webshopos megvásárlását követően postai úton küldünk meg Önnek a rendeléskor megadott szállítási címre.

Személyes megrendelés esetén lehetősége van a tesztet kérni ezeken a kijelölt magánvérvételi helyeken.

160 000 Ft
A fenti ár a mintavételi csomag és visszaküldés díját tartalmazza.
Rendelje meg vizsgálatunkat most!