Maxi biztonság – unisex

40 000 Ft

Önmintavételes teszt a leggyakoribb STD kórokozók és a magas kockázatú HPV fertőzés kimutatására hüvelyi mintából és speciális kockázatú STD kórokozókkal való fennálló és korábbi fertőződés kimutatása vérvétellel

icon
Vérminta + vizeletminta önmintavételi eszközzel (Colli-Pee®)
icon
2-3 hónappal az esetleges fertőzést követően, vagy a tünetek kialakulásakor javasolt elvégezni a tesztet
icon
9 kórokozót vizsgáló teszt
icon
Mintaleadás + vérvétel a kijelölt vérvételi helyeken
icon
Eredmény a laborba érkezést követő 8 munkanapon belül
icon
Gyors, diszkrét, fájdalommentes, megbízható eredményt ad

Mit vizsgál a teszt?

A Maxi biztonság unisex teszt egy kombinált termék, mely két tesztet foglal magában, a vizsgálat során két mintavétel történik. A teszt összesen 9 féle szexuális úton terjedő kórokozót vagy kórokozóhoz tartozó markert mutat ki vérből, valamint a vizeletben – önmintavétellel.

1. Vizeletmintából, önmintavétellel vizsgált kórokozók

A teszt a leggyakoribb, szexuális együttléttel terjedő kórokozók, valamint a magas kockázatú HPV típusainak jelenlétét vizsgálja a vizeletben.

Egy intracelluláris (sejten belüli) baktérium. Jellemzően nemi úton terjed, de anyától a gyermeknek is átadható.

A Chlamydia a férfiak 50 százalékánál, a nők 80 százalékánál tünetmentes. Amennyiben panaszok jelentkeznek, úgy a megfertőződést követő 1-3 héttel alakulnak ki. A tünetek magukba foglalják a húgycsőfolyást, fájdalmas vizeletürítést, nőknél a fehéres hüvelyfolyást.

Ahogy a nemi úton terjedő betegségekre jellemző, a tünetmentesség ellenére súlyos következményei lehetnek a betegségnek, nőknél méhnyakgyulladás, méhen kívüli terhesség, meddőség, illetve mindkét nem esetén ízületi gyulladás, végbélgyulladás, kötőhártya-gyulladás kialakulásban játszhat szerepet. Férfiaknál a húgycső gyulladását, mellékhere-, és prosztatagyulladást idézhet elő, és szintén akár meddőséghez vezethet.

 A Chlamydia a megfertőződéstől számított 7-21 nap múlva mutatható ki.


A gonorrhoea (tripper) kórokozója a Neisseria gonorrhoeae baktérium. Jellemzően nemi úton terjed, de anyától a gyermeknek is átadható.

A tripper tünetei a nőknél és a férfiaknál eltérő módon nyilvánulhatnak meg. A férfiaknál a tünetek a megfertőződést követő 2-4 nap múlva jelentkeznek. Férfiaknál a vezető tünetek a húgycsőfolyás és vizeletürítési fájdalom, de az esetek kis részében előfordul a tünetmentesség is.

A nőknél a tünetek a megfertőződést követő 7-10 nap elteltével jelennek meg, enyhébbek, mint a férfiaknál. Enyhe fájdalom, gyakori vizelési inger, húgycsőgyulladás, a méhnyak gyulladása, hüvelyi vérzés alakulhat ki. A nőknél az esetek 20%-ban nem okoz panaszokat.

Mindkét nem esetén előfordulhat mandulagyulladás, garatgyulladás és a végbél környéke és a szemek is érintettek lehetnek.

Kezelés nélkül a férfiaknál a tünetek 7-8 hét múlva mérséklődnek, a gyulladás ráterjedhet a többi szervre, ondóhólyag-gyulladást, mellékhere-gyulladást, prosztatagyulladást, vesemedence-gyulladást idézhet elő.

Nők esetében is igaz, hogy kezelés nélkül krónikussá válik a betegség, kismedencei gyulladást, méhnyakgyulladást, petevezetékek és a hashártya gyulladását, heges összenövéseket és a petevezeték elzáródását okozhatja, meddőséghez, vetéléshez, méhen kívüli terhességhez vezethet.

 A Gonorrhoeae a megfertőződéstől számított 5-14 nap múlva mutatható ki.


A Mycoplasma genitalium, a húgyutak és a nemiszervek gyulladását okozó baktérium. A betegség jellemzően nemi úton terjed.

A betegség gyakran tünetmentes lefolyású is lehet, de a megfertőződést követő 1-3 héttel tünetként mindkét nemnél gyakori vizelési inger, a nemiszervek környékén jelentkező viszketés jelenhet meg. A nőknél a fertőzés húgycsőgyulladást, hüvelygyulladást, méhnyakgyulladást, méhnyálkahártya-gyulladást idéz elő, de kismedencei gyulladás is kialakulhat. Férfiaknál a húgycsőgyulladás mellett prosztatagyulladás, here- és mellékhere gyulladás is előfordulhat.

A Mycoplasma fertőzés következtében a terhesség során vetélés és koraszülés is kialakulhat, szerepet játszanak a férfi és női meddőség létrejöttében.

 A Mycoplasma a megfertőződéstől számított 7 nap múlva mutatható ki.


A fertőzés kórokozója a Trichomonas vaginalis, egysejtű ostoros parazita. A betegség jellemzően nemi úton terjed.

A tünetek a megfertőződéstől számított 4 nap-3 héten belül jelentkeznek, de a többi nemi úton terjedő betegséghez hasonlóan nagyon gyakori a tünetmentesség, egyes becslések szerint a fertőzött nők 50%-ának nincsenek panaszai. Amennyiben tüneteket okoz, nőknél hüvelygyulladás, habos, zöldes hüvelyi folyás és a szeméremajkak viszketése jelentkezik. A gyulladás a húgycsőre is átterjedhet, fájdalmas vizeletürítést okozva. A fertőzés a férfiaknál a húgycső és a prosztata gyulladását vonhatja maga után.

A trichomonas fertőzés veszélyforrást jelent a terhesség során, a koraszülésben is szerepet játszhat.

 A Trichomonas a megfertőződéstől számított 7-28 nap múlva mutatható ki.


A HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó mindkét nemet érintően, a szexuálisan aktív felnőttek 80%-a átesik élete során a fertőzésen.

A HPV fertőzés legsúlyosabb következménye a vírus okozta különféle daganatos elváltozások – méhnyakrák, hüvelyi-, szájüregi-, torok-, hímvessző- és végbélrák - kialakulása, mely jellemzően hosszú, évekig tartó folyamat.

Rendszeres HPV szűrővizsgálattal időben kimutatható a rákkockázatot jelentő fertőzés, így lehetőség van a rákos elváltozás kialakulásának megelőzésére.

A teszt 14 magas kockázatú HPV típust azonosít, az alábbi módon:

  1. HPV16 kimutatás
  2. HPV18 kimutatás
  3. egyéb HR-HPV típusok (HPV31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 és 68) egyidejű azonosítás

A HPV fertőzés a legtöbb esetben mindkét nemnél észrevétlenül, tünetmentesen zajlik, majd magától elmúlik. A fertőzéses megbetegedések kis részében – mind nőknél, mind férfiaknál – a magas kockázatú HPV-típusok a nemi szervek, a végbél, valamint bizonyos szájüregi területeken jelentkező daganatos megbetegedések kialakulásához vezethetnek. A legfontosabb HPV típusok ellen védőoltásra van mód, illetve a világ egyre több országában szervezett HPV szűrési programok működnek jellemzően a HPV okozta méhnyakrák megelőzésének céljából.

Magyarországon a HPV szűrés nem általánosan elérhető, a rendszeres önkéntes szűrővizsgálat azonban kiemelten fontos, mivel a HPV fertőzés jellemzően tünetmentesen zajlik és a fertőzött páciens a rákkockázatot jelentő kórokozót észrevétlenül adja tovább partnerének. Fontos hangsúlyozni, hogy a HPV fertőzés okozta elváltozások kezelhetőek és megelőzhetőek, ehhez a fertőzés időben történő felismerése nélkülözhetetlen.

2. Vérmintából vizsgált kórokozók

A vérvételes teszt 4 speciális kockázatú, döntően szexuális együttléttel terjedő kórokozókra vonatkozóan nyújt információt, mely kórokozók a véráramba kerülve súlyos, több szervrendszerre kiterjedő megbetegedést, változatos tüneteket és súlyos szövődményeket okozhatnak. A tesztelés során a kórokozók jelenlétét, illetve a korábbi fertőződésre utaló immunválaszt is vizsgáljuk.

A szűrőteszten túl, annak pozitivitása esetén a vizsgálat részét képezik az azokhoz tartozó további megerősítő, ún. reflex- és konfirmációs markerek vizsgálatai is.

+ HIV-1,2 antitest és HIV-1 antigén egyidejű kimutatása

A HIV vírus az immunrendszer egyes sejtjeinek (CD4+ T-lymphocyták) pusztulását okozza, ezáltal a szervezet képtelenné válik a szervezetet érő egyéb fertőzésekkel, kórokozókkal szembeni védekezésre. A vírus fertőzött vér, fertőzött vérrel szennyezett tűk és eszközök által, anyáról újszülöttre, valamint nemi úton terjed.

Az első tünetek a megfertőződést követő 2-6- héten belül jelentkeznek, melyek torokfájdalom, láz, nyirokcsomó megnagyobbodás, fáradékonyság, rossz közérzet, izom-és ízületi fájdalmak formájában nyilvánulnak meg. A tünetek 1-2 hét alatt elmúlnak, majd 3-12 évig tartó tünetmentes időszak veszi kezdetét. A tünetmentes periódust a legyengült immunrendszert jelző tünetek váltják fel: tartós láz, fogyás, fáradékonyság, visszatérő gombás hüvelygyulladás, speciális bőrtünetek, ez az időszak 2-3 évig tart. A HIV fertőzés késői szakaszában kialakulhat az AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome, szerzett immunhiányos tünetegyüttes), mely során olyan fertőzések jellemzőek, melyek egészséges immunrendszerű embereknél tünetmentesen vagy enyhe tüneteket okozva zajlanak le. A betegség kezelhető, de nem gyógyítható, a legfontosabb védekezési módszer a megelőzés.

A HIV-fertőzés és AIDS szövődményeinek tekinthető, hogy a betegek legyengült immunrendszerük következtében fokozott mértékben ki vannak kitéve úgynevezett opportunista kórokozókkal történő fertőzésnek és körükben a daganatos betegségek gyakorisága is növekszik. Egyéb szövődményként idegrendszeri problémák (zavartság, memóriazavar, szorongás, depresszió), vesebetegség, jelentős fogyás, májbetegség léphetnek fel.


+ hepatitis B vírus surface antigén (HBsAg) kimutatás
+ hepatitis B vírus anti-HBc kimutatás
+ hepatitis B virus anti-HBs kimutatás

A hepatitis B vírus okozta fertőző májgyulladásnak akut és krónikus formája ismert. Az esetek nagy részében, mintegy 90%-ban akut májgyulladás formájában zajlik le a fertőzés.

A vírus fertőzött vér és vérkészítmények, fertőzött vérrel szennyezett tűk és eszközök által, anyáról újszülöttre, valamint nemi úton terjed.

A betegség az esetek kb. 70%-ában tünetmentesen zajlik, tüneteket csak 30%-ban okoz. A hepatitis B okozta fertőző májgyulladás lappangási ideje 6 hét és 6 hónap között változik. Amennyiben tünetek jelentkeznek, azok fáradékonyság, gyengeség, émelygés, hányinger, láz, csalánkiütések, ízületi fájdalmak, jobb bordaív alatti nyomás, feszülés, szemfehérje és bőr sárgasága, sötét vizelet formájában fordulnak elő.

A hepatitis B surface antigén (HBsAg) a megfertőződést követő 4 héttel válik kimutathatóvá a vérben. Jelenléte fertőzöttségre és fertőzőképességre utal.

A hosszú ideje fennálló krónikus májgyulladás májzsugor kialakulásához vezethet. Tartós hepatitis B vírus hordozás százszorosára növeli a primer hepatocellularis carcinoma kialakulásának gyakoriságát az átlagos populációhoz képest.


+ hepatitis C vírus IgM és IgG antitestek egyidejű kimutatása

A hepatitis C vírus okozta fertőző májgyulladás lefolyás szerint szintén lehet akut vagy krónikus. A hepatitis C fertőzések 75%-ban alakulnak át krónikussá, jóval nagyobb arányban, mint a hepatitis B fertőzés esetén.

A vírus fertőzött vér és vérkészítmények, fertőzött vérrel szennyezett tűk és eszközök által, anyáról újszülöttre, valamint nemi úton terjed.

A fertőzés az esetek több, mint 80%-ában tünetmentesen zajlik. A tünetek megjelenéséig 2-25 hét telhet el. Az akut májgyulladás tünetei megegyeznek a hepatitis B okozta akut májgyulladás tüneteivel, étvágytalanság, levertség, bordaív alatti fájdalom, sárgaság, sötét színű vizelet, bőrviszketés jelentkezhetnek. A krónikus májgyulladás esetén a fentieken túl a bőr, a nyelv a körmök elváltozása, a nőknél a menstruáció elmaradása, férfiaknál impotencia, másodlagos nemi jellegek elvesztése is előfordulhat.

Hepatitis C vírus antitest a fertőződés után 8-12 héttel mutatható ki a vérben.

A hosszú ideje fennálló krónikus májgyulladás szövődményei között nemcsak a májzsugor, és a rosszindulatú májdaganat szerepel, hanem Hashimoto thyreoiditis, Sjögren-szindróma, csökkent vérlemezkeszám és egyéb fertőzések is kialakulhatnak.


+ Treponema pallidum IgG és IgM antitestek egyidejű kimutatása
+ Treponema pallidum RPR kimutatás

A szifilisz fertőzésért a Treponema pallidum baktérium felelős. Szinte kivétel nélkül nemi úton terjed.

Az elsődleges szifilisz tünetei a megfertőződés után 2-3 héttel jelentkeznek, a nemi szerveken és környékén egy vagy több fájdalmatlan fekély képződik, mely 4-6 hét után spontán meggyógyul. A másodlagos szifilisz 6 héttel-6 hónappal a fekély megjelenése után alakul ki, ha a fertőzés kezeletlenül maradt. Az egész testfelületen piros, egyenetlen kiütések jelennek meg (gyakran a tenyereken, talpakon), melyet láz, duzzadt nyirokcsomók, torokfájás, csont- és ízületi fájdalmak, levertség kísérhet. A harmadlagos szifiliszt tünetmentesség jellemzi, évekkel a fertőzést követően alakul ki. A szövődmények kialakulásának a kockázata jelentősen megnő, a szív, az idegrendszer, csontok és ízületek is károsodnak.

A szerológiai vizsgálat a megfertőződést követő 2-6 hét múlva képes igazolni a betegséget.

A szifilisz antibiotikumokkal sikeresen gyógyítható, de kezeletlenül súlyos szövődményeket okoz. A fertőzés anyáról a magzatra terjedhet, mely súlyos fejlődési rendellenességekhez, akár a magzat halálához is vezethet.

Kinek ajánljuk a teszt elvégzését?

Az STD kórokozókkal való fertőződés bármely aktív szexuális életet élő személyt érinthet. A vizsgált kórokozók által okozott STD fertőzések spontán nem gyógyulnak, viszont eredményesen kezelhetőek, terjedésük megelőzhető. A hosszabb ideig fennálló, kezeletlen fertőzésnek súlyos szövődményei is lehetnek, ezért az időben történő felismerés alapvető fontosságú. Mivel a fertőzés tünetmentesen is fennállhat, így a teszt elvégzése tünetek hiányában is javasolt, ezúton megakadályozhatja, hogy partnerének észrevétlenül átadja a fertőzést.

Mikor érdemes elvégezni a tesztet?

Amennyiben a megfertőződés lehetőségét Ön konkrét eseményhez köti, a teszt elvégzése az adott aktust követően az ún. ablakperiódus idejének letelte után javasolt. Ennek oka, hogy az ablakperiódus időszakában az adott kórokozó jelenléte még nem igazolható diagnosztikai módszerekkel, így az ebben az időszakban elvégzett laboratóriumi vizsgálat tévesen negatív (álnegatív) eredményt adhat.

A teszt maximális megbízhatósága érdekében egy konkrét aktussal összefüggésben Önnek az önmintavétel időzítéséhez a teszt által vizsgált összes kórokozó ablakperiódusát célszerű figyelembe vennie, mely a Maxi biztonság unisex teszt esetében 2-3 hónap.
Ablakperiódus alatt végzett vizsgálat nem maximális megbízhatóságú, így ebben az esetben az ablakperiódus leteltét követően ismételt mintavétel javasolható.

ablakperiódus

Hogyan történik az önmintavétel?

A Maxi biztonság kombinált teszt, melyhez kétféle mintatípus szükséges:

  1. A szerológiai vizsgálathoz vénás vérminta szükséges. Mintavételre a SYNLAB kijelölt vérvételi helyeken jelentkezhet. Nem kell éhgyomorra érkeznie, így a mintavétel nyitvatartási időn belül bármikor elvégezhető.
  2. 2. A molekuláris vizsgálathoz önmintavételes vizeletminta szükséges. A mintát Ön egy speciálisan erre a célra kialakított, egyszerűen kezelhető önmintavevő eszközzel (Colli-Pee®) veheti le.

A teszthez tartozó Colli-Pee® önmintavevő a vizeletben található sejtek gyűjtésére kifejlesztett eszköz, mely speciálisan a vizelet első frakciójában, az ún. elsősugárvizeletben jelenlévő STD kórokozók kimutatására szolgál.

A mintavevő speciális kialakításának köszönhetően a mintavétel egyszerű, pontos, biztonságos és fájdalommentes - férfiak és nők számára is kényelmes. Az eszköz innovatív kialakításának köszönhetően a vizeletgyűjtés folyamatos, a vizelési folyamatot Önnek nem szükséges megszakítania, az elsősugár frakció automatikusan elkülönül a vizelet többi részétől. Összehasonlító vizsgálatokban a hagyományos vizeletgyűjtő eszközökkel szemben a páciensek döntő többsége a Colli-Pee® innovatív önmintavételi eljárást preferálja.

Fontos megemlíteni, hogy a nemi- és egyéb nyálkahártyaterületekről labordiagnosztikai célból vett önmintavétel világszerte elfogadott, szakmailag megbízható és javasolt módszer, ugyanakkor nem helyettesítheti teljes mértékben a személyes szakorvosi konzultációt.

A vizelet önmintavételi eszköz használatához a részletes útmutatót a letölthető dokumentumok között találja.

Hogyan történik a minta laboratóriumi értékelése?

Vérvételes teszt esetén a mintát szerológiai elemzésnek vetjük alá. A vizsgálat során alkalmazott modern szerológiai módszerekkel végzett vizsgálat arról ad tájékoztatást, hogy a vizsgált kórokozók esetén a mintavétel pillanatában melyik kórokozó esetén volt jelen a vérben fennálló vagy korábbi fertőződésre utaló immunmarker. A teszt eredménye labordiagnosztikai értékkel bír, kezelésre vonatkozó információt nem tartalmaz.

A vizsgálathoz tartozó laboratóriumi leletét az Ön által megadott e-mail címre küldjük ki a minta laboratóriumba való beérkezését követő 8 munkanapon belül.

Az önmintavételes teszt esetén a laboratóriumba beérkező mintát molekuláris diagnosztikai elemzésnek vetjük alá. A vizsgálat során alkalmazott PCR (polimerase chain reaction) alapú technológia arról ad tájékoztatást, hogy a vizsgált STD kórokozókból és a vizsgált magas kockázatú HPV típusok közül a mintavétel pillanatában melyik volt kimutatható mennyiségben jelen az adott mintavételi területen. A teszt eredménye labordiagnosztikai értékkel bír, kezelésre vonatkozó információt nem tartalmaz.

A vizsgálathoz tartozó laboratóriumi leletét az Ön által megadott e-mail címre küldjük ki a minta laboratóriumba való beérkezését követő 3 munkanapon belül.

Mi a teendő az eredmény kézhezvételét követően?

Amennyiben az Ön eredménye pozitív – kerülje a további szexuális kontaktust és mielőbb keresse fel szakorvosát. A vizsgálat eredményét a teljes klinikai képpel együtt szükséges értékelni, melyhez a vizsgált mintavételi terület szerint bőr- és nemigyógyász, nőgyógyász vagy urológus szakorvos tanácsát kérheti.
Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, a vizsgálat az Ön esetében nem tudta igazolni a vizsgált kórokozók jelenlétét a mintavétel idején az adott mintavételi régióban.
Vegye figyelembe, hogy az ablakperiódus alatt végzett mintavétel szintén negatív eredményt adhat (ún. álnegativitás).
Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, azonban Ön vagy partnere STI fertőzésre jellemző tüneteket tapasztal, szintén kérje szakorvos segítségét.

Mivel a teszt által vizsgált STI fertőződések nem alakítanak ki tartós immunológiai védettséget a szervezetben, így egy korábbi pozitivitás esetén Ön ismételten fertőződhet az adott vagy más STI kórokozóval.

1.
Vásárolja meg a tesztet a webshopban.

2.
Végezze el a mintavételt.

3.
Foglaljon időpontot bármely kijelölt magánvérvételi helyünkre.

4.
Az önmintavételes mintát adja le a vérvételi helyen, és végeztesse el a vérvételt.

5.
3, valamint 8 munkanap múlva e-mailben kapja meg a leletet.
  További információkért keresse ügyfélszolgálatunkat.
Letölthető dokumentumok

 Mintavételi útmutató

 Vizsgálatkérőlap

40 000 Ft
A fenti ár tartalmazza a visszaküldés díját.
Rendelje meg vizsgálatunkat most!