HPV teszt – unisex

18 000 Ft

Önmintavételes teszt a magas kockázatú HPV fertőzés kimutatására vizeletmintából

icon
Vizeletminta önmintavételi eszközzel (Colli-Pee®)
icon
Magas kockázatú HPV típusokat vizsgáló teszt
icon
A minta elküldhető postán vagy leadható a kijelölt vérvételi helyeken
icon
Eredmény a laborba érkezést követő 3 munkanapon belül
icon
Gyors, diszkrét, fájdalommentes, megbízható eredményt ad

Mit vizsgál a teszt?

A teszt a HPV magas kockázatú típusainak jelenlétét vizsgálja vizeletben.

A HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó mindkét nemet érintően, a szexuálisan aktív felnőttek 80%-a átesik élete során a fertőzésen.

A HPV fertőzés legsúlyosabb következménye a vírus okozta különféle daganatos elváltozások – méhnyakrák, hüvelyi-, szájüregi-, torok-, hímvessző- és végbélrák - kialakulása, mely jellemzően hosszú, évekig tartó folyamat.

Rendszeres HPV szűrővizsgálattal időben kimutatható a rákkockázatot jelentő fertőzés, így lehetőség van a rákos elváltozás kialakulásának megelőzésére.

A teszt 14 magas kockázatú HPV típust azonosít, az alábbi módon:

  1. HPV16 kimutatás
  2. HPV18 kimutatás
  3. egyéb HR-HPV típusok (HPV31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 és 68) egyidejű azonosítás

A HPV fertőzés a legtöbb esetben mindkét nemnél észrevétlenül, tünetmentesen zajlik, majd magától elmúlik. A fertőzéses megbetegedések kis részében – mind nőknél, mind férfiaknál – a magas kockázatú HPV-típusok a nemi szervek, a végbél, valamint bizonyos szájüregi területeken jelentkező daganatos megbetegedések kialakulásához vezethetnek. A legfontosabb HPV típusok ellen védőoltásra van mód, illetve a világ egyre több országában szervezett HPV szűrési programok működnek jellemzően a HPV okozta méhnyakrák megelőzésének céljából.

Magyarországon a HPV szűrés nem általánosan elérhető, a rendszeres önkéntes szűrővizsgálat azonban kiemelten fontos, mivel a HPV fertőzés jellemzően tünetmentesen zajlik és a fertőzött páciens a rákkockázatot jelentő kórokozót észrevétlenül adja tovább partnerének. Fontos hangsúlyozni, hogy a HPV fertőzés okozta elváltozások kezelhetőek és megelőzhetőek, ehhez a fertőzés időben történő felismerése nélkülözhetetlen.

Kinek ajánljuk a teszt elvégzését?

Az STD kórokozókkal való fertőződés bármely aktív szexuális életet élő személyt érinthet.

Fokozott kockázatot jelent a gyakori partnerváltás, ha az együttlét során az esetleges fertőzéssel szembeni védekezés nem volt kielégítő vagy ha valaki egyidejűleg több partnerrel tart fenn szexuális kapcsolatot.

Mivel a fertőzés tünetmentesen is fennállhat, így a teszt elvégzése tünetek hiányában is javasolt, ezúton Ön megakadályozhatja, hogy jelenlegi vagy új partnerének észrevétlenül átadja a fertőzést.

Mikor érdemes elvégezni a tesztet?

Amennyiben a megfertőződés lehetőségét Ön konkrét eseményhez köti, a teszt elvégzése az adott aktust követően az ún. ablakperiódus idejének letelte után javasolt. Ennek oka, hogy az ablakperiódus időszakában az adott kórokozó jelenléte még nem igazolható diagnosztikai módszerekkel, így az ebben az időszakban elvégzett laboratóriumi vizsgálat tévesen negatív (álnegatív) eredményt adhat.

Ablakperiódus alatt végzett vizsgálat nem maximális megbízhatóságú, így ebben az esetben az ablakperiódus leteltét követően ismételt mintavétel javasolható.

A humán papillómavírus okozta fertőzés ablakperiódusa 2-3 hónap.

A HPV fertőzés a legtöbb esetben mindkét nemnél észrevétlenül, tünetmentesen zajlik, majd magától elmúlik. Ám mivel újra és újra elkapható a fertőzés, azt javasoljuk, hogy rendszeresen végezzen tesztet a HPV okozta szövődmények megelőzése céljából.

Hogyan történik az önmintavétel?

A vizsgálat elvégzéséhez vizeletminta szükséges. A teszthez tartozó Colli-Pee® önmintavevő a vizeletben található sejtek gyűjtésére kifejlesztett eszköz, mely speciálisan a vizelet első frakciójában, az ún. elsősugárvizeletben jelenlévő STD kórokozók kimutatására szolgál.

A mintavevő speciális kialakításának köszönhetően a mintavétel egyszerű, pontos, biztonságos és fájdalommentes - férfiak és nők számára is kényelmes. Az eszköz innovatív kialakításának köszönhetően a vizeletgyűjtés folyamatos, a vizelési folyamatot Önnek nem szükséges megszakítania, az elsősugár frakció automatikusan elkülönül a vizelet többi részétől. Összehasonlító vizsgálatokban a hagyományos vizeletgyűjtő eszközökkel szemben a páciensek döntő többsége a Colli-Pee® innovatív önmintavételi eljárást preferálja.

Fontos megemlíteni, hogy a nemi- és egyéb nyálkahártyaterületekről labordiagnosztikai célból vett önmintavétel világszerte elfogadott, szakmailag megbízható és javasolt módszer, ugyanakkor nem helyettesítheti teljes mértékben a személyes szakorvosi konzultációt.

A vizelet önmintavételi eszköz használatához a részletes útmutatót a letölthető dokumentumok között találja.

Hogyan történik a minta laboratóriumi értékelése?

A laboratóriumba beérkező mintát molekuláris diagnosztikai elemzésnek vetjük alá. A vizsgálat során alkalmazott PCR (polimerase chain reaction) alapú technológia arról ad tájékoztatást, hogy a vizsgált kórokozóból a mintavétel pillanatában melyik volt kimutatható mennyiségben jelen az adott mintavételi területen. A teszt eredménye labordiagnosztikai értékkel bír, kezelésre vonatkozó információt nem tartalmaz.

Mi a teendő az eredmény kézhezvételét követően?

Amennyiben az Ön eredménye pozitív – kerülje a további szexuális kontaktust és mielőbb keresse fel szakorvosát. A vizsgálat eredményét a teljes klinikai képpel együtt szükséges értékelni, melyhez a vizsgált mintavételi terület szerint bőr- és nemigyógyász, nőgyógyász vagy urológus szakorvos tanácsát kérheti.
Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, a vizsgálat az Ön esetében nem tudta igazolni a vizsgált kórokozók jelenlétét a mintavétel idején az adott mintavételi régióban.
Vegye figyelembe, hogy az ablakperiódus alatt végzett mintavétel szintén negatív eredményt adhat (ún. álnegativitás).
Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, azonban Ön vagy partnere STI fertőzésre jellemző tüneteket tapasztal, szintén kérje szakorvos segítségét.

Mivel a teszt által vizsgált STI fertőződések nem alakítanak ki tartós immunológiai védettséget a szervezetben, így egy korábbi pozitivitás estén Ön ismételten fertőződhet az adott vagy más STI kórokozóval.

1.
Vásárolja meg a tesztet a webshopban vagy a kijelölt magánvérvételi helyeinken.

2.
Végezze el a mintavételt.

3.
A mintát küldje el postán vagy adja le a vérvételi helyen.

4.
3 munkanap múlva e-mailben kapja meg a leletet.
  További információkért keresse ügyfélszolgálatunkat.
Letölthető dokumentumok

 Mintavételi útmutató

 Vizsgálatkérőlap

18 000 Ft
A fenti ár tartalmazza a visszaküldés díját.
Rendelje meg vizsgálatunkat most!