HPV teszt – nőknek

16 000 Ft

Önmintavételes teszt a magas kockázatú HPV fertőzés kimutatására hüvelyi mintából

icon
Hüvelyi minta önmintavételi eszközzel (Evalyn Brush®)
icon
Magas kockázatú HPV típusokat vizsgáló teszt
icon
A minta elküldhető postán vagy leadható a kijelölt vérvételi helyeken
icon
Eredmény a laborba érkezést követő 3 munkanapon belül
icon
Gyors, diszkrét, fájdalommentes, megbízható eredményt ad

Mit vizsgál a teszt?

A teszt a HPV magas kockázatú típusainak jelenlétét vizsgálja a hüvelyi nyálkahártya területén.

A HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó mindkét nemet érintően, a szexuálisan aktív felnőttek 80%-a átesik élete során a fertőzésen.

A HPV fertőzés legsúlyosabb következménye a vírus okozta különféle daganatos elváltozások – méhnyakrák, hüvelyi-, szájüregi-, torok-, hímvessző- és végbélrák - kialakulása, mely jellemzően hosszú, évekig tartó folyamat.

Rendszeres HPV szűrővizsgálattal időben kimutatható a rákkockázatot jelentő fertőzés, így lehetőség van a rákos elváltozás kialakulásának megelőzésére.

A teszt 14 magas kockázatú HPV típust azonosít, az alábbi módon:

  1. HPV16 kimutatás
  2. HPV18 kimutatás
  3. egyéb HR-HPV típusok (HPV31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 és 68) egyidejű azonosítás

A HPV fertőzés a legtöbb esetben mindkét nemnél észrevétlenül, tünetmentesen zajlik, majd magától elmúlik. A fertőzéses megbetegedések kis részében – mind nőknél, mind férfiaknál – a magas kockázatú HPV-típusok a nemi szervek, a végbél, valamint bizonyos szájüregi területeken jelentkező daganatos megbetegedések kialakulásához vezethetnek. A legfontosabb HPV típusok ellen védőoltásra van mód, illetve a világ egyre több országában szervezett HPV szűrési programok működnek jellemzően a HPV okozta méhnyakrák megelőzésének céljából.

Magyarországon a HPV szűrés nem általánosan elérhető, a rendszeres önkéntes szűrővizsgálat azonban kiemelten fontos, mivel a HPV fertőzés jellemzően tünetmentesen zajlik és a fertőzött páciens a rákkockázatot jelentő kórokozót észrevétlenül adja tovább partnerének. Fontos hangsúlyozni, hogy a HPV fertőzés okozta elváltozások kezelhetőek és megelőzhetőek, ehhez a fertőzés időben történő felismerése nélkülözhetetlen.

Kinek ajánljuk a teszt elvégzését?

Az STD kórokozókkal való fertőződés bármely aktív szexuális életet élő személyt érinthet.

Fokozott kockázatot jelent a gyakori partnerváltás, ha az együttlét során az esetleges fertőzéssel szembeni védekezés nem volt kielégítő vagy ha valaki egyidejűleg több partnerrel tart fenn szexuális kapcsolatot.

Mivel a fertőzés tünetmentesen is fennállhat, így a teszt elvégzése tünetek hiányában is javasolt, ezúton Ön megakadályozhatja, hogy jelenlegi vagy új partnerének észrevétlenül átadja a fertőzést.

Ne végezze el a tesztet terhesség alatt és a szülést követő 3 hónapban, menstruáció időtartama alatt, vagy hüvelyi termék használatával egyidőben.

Mikor érdemes elvégezni a tesztet?

Amennyiben a megfertőződés lehetőségét Ön konkrét eseményhez köti, a teszt elvégzése az adott aktust követően az ún. ablakperiódus idejének letelte után javasolt. Ennek oka, hogy az ablakperiódus időszakában az adott kórokozó jelenléte még nem igazolható diagnosztikai módszerekkel, így az ebben az időszakban elvégzett laboratóriumi vizsgálat tévesen negatív (álnegatív) eredményt adhat.

Ablakperiódus alatt végzett vizsgálat nem maximális megbízhatóságú, így ebben az esetben az ablakperiódus leteltét követően ismételt mintavétel javasolható.

A humán papillómavírus okozta fertőzés ablakperiódusa 2-3 hónap.

A HPV fertőzés a legtöbb esetben mindkét nemnél észrevétlenül, tünetmentesen zajlik, majd magától elmúlik. Ám mivel újra és újra elkapható a fertőzés, azt javasoljuk, hogy rendszeresen végezzen tesztet a HPV okozta szövődmények megelőzése céljából.

Hogyan történik az önmintavétel?

A vizsgálat elvégzéséhez hüvelyi minta szükséges. A mintát Ön egy speciálisan erre a célra kialakított, egyszerűen kezelhető önmintavevő eszközzel (Evalyn® Brush) veheti le.

Az Evalyn Brush®-t nők tervezték nőknek. A holland és dán méhnyakrák szűrőprogramokban a legjobb önmintavevő eszköznek választották. Használata biztonságos, kényelmes, és megbízható eredményt ad.

A nemi- és egyéb nyálkahártyaterületekről labordiagnosztikai célból vett önmintavétel világszerte elfogadott, szakmailag megbízható és javasolt módszer, ugyanakkor nem helyettesítheti teljes mértékben a személyes szakorvosi konzultációt.

A hüvelyi önmintavétel eszköz használatához a részletes útmutatót a letölthető dokumentumok között találja.

Hogyan történik a minta laboratóriumi értékelése?

A laboratóriumba beérkező mintát molekuláris diagnosztikai elemzésnek vetjük alá. A vizsgálat során alkalmazott PCR (polimerase chain reaction) alapú technológia arról ad tájékoztatást, hogy a vizsgált kórokozóból a mintavétel pillanatában melyik volt kimutatható mennyiségben jelen az adott mintavételi területen. A teszt eredménye labordiagnosztikai értékkel bír, kezelésre vonatkozó információt nem tartalmaz.

Mi a teendő az eredmény kézhezvételét követően?

Amennyiben az Ön eredménye pozitív – kerülje a további szexuális kontaktust és mielőbb keresse fel szakorvosát.

A vizsgálat eredményét a teljes klinikai képpel együtt szükséges értékelni, melyhez a vizsgált mintavételi terület szerint bőr- és nemigyógyász, nőgyógyász vagy urológus szakorvos tanácsát kérheti.
Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, a vizsgálat az Ön esetében nem tudta igazolni a vizsgált kórokozók jelenlétét a mintavétel idején az adott mintavételi régióban.
Vegye figyelembe, hogy az ablakperiódus alatt végzett mintavétel szintén negatív eredményt adhat (ún. álnegativitás).
Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, azonban Ön vagy partnere STI fertőzésre jellemző tüneteket tapasztal, szintén kérje szakorvos segítségét.
Mivel a teszt által vizsgált STI fertőződések nem alakítanak ki tartós immunológiai védettséget a szervezetben, így egy korábbi pozitivitás estén Ön ismételten fertőződhet az adott vagy más STI kórokozóval.


1.
Vásárolja meg a tesztet a webshopban vagy a kijelölt magánvérvételi helyeinken.

2.
Végezze el a mintavételt.

3.
A mintát küldje el postán vagy adja le a vérvételi helyen.

4.
3 munkanap múlva e-mailben kapja meg a leletet.
  További információkért keresse ügyfélszolgálatunkat.
Letölthető dokumentumok

 Mintavételi útmutató

 Vizsgálatkérőlap

16 000 Ft
A fenti ár tartalmazza a visszaküldés díját.
Rendelje meg vizsgálatunkat most!