H3S teszt

26 000 Ft

Speciális kockázatú STD kórokozókkal való fennálló és korábbi fertőződés kimutatása vérvétellel

icon
Vérminta, nem éhgyomri vérvétel
icon
4 héttel az esetleges fertőzést követően, vagy a tünetek kialakulásakor javasolt elvégezni a tesztet
icon
4 speciális kórokozót vizsgáló teszt
icon
Eredmény a laborba érkezést követő 8 munkanapon belül

Mit vizsgál a teszt?

A vérvételes teszt 4 speciális kockázatú, döntően szexuális együttléttel terjedő kórokozókra vonatkozóan nyújt információt, mely kórokozók a véráramba kerülve súlyos, több szervrendszerre kiterjedő megbetegedést, változatos tüneteket és súlyos szövődményeket okozhatnak. A tesztelés során a kórokozók jelenlétét, illetve a korábbi fertőződésre utaló immunválaszt is vizsgáljuk.

A szűrőteszten túl, annak pozitivitása esetén a vizsgálat részét képezik az azokhoz tartozó további megerősítő, ún. reflex- és konfirmációs markerek vizsgálatai is.

+ HIV-1,2 antitest és HIV-1 antigén egyidejű kimutatása

A HIV vírus az immunrendszer egyes sejtjeinek (CD4+ T-lymphocyták) pusztulását okozza, ezáltal a szervezet képtelenné válik a szervezetet érő egyéb fertőzésekkel, kórokozókkal szembeni védekezésre. A vírus fertőzött vér, fertőzött vérrel szennyezett tűk és eszközök által, anyáról újszülöttre, valamint nemi úton terjed.

Az első tünetek a megfertőződést követő 2-6 héten belül jelentkeznek, melyek torokfájdalom, láz, nyirokcsomó megnagyobbodás, fáradékonyság, rossz közérzet, izom-és ízületi fájdalmak formájában nyilvánulnak meg. A tünetek 1-2 hét alatt elmúlnak, majd 3-12 évig tartó tünetmentes időszak veszi kezdetét. A tünetmentes periódust a legyengült immunrendszert jelző tünetek váltják fel: tartós láz, fogyás, fáradékonyság, visszatérő gombás hüvelygyulladás, speciális bőrtünetek, ez az időszak 2-3 évig tart. A HIV fertőzés késői szakaszában kialakulhat az AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome, szerzett immunhiányos tünetegyüttes), mely során olyan fertőzések jellemzőek, melyek egészséges immunrendszerű embereknél tünetmentesen vagy enyhe tüneteket okozva zajlanak le. A betegség kezelhető, de nem gyógyítható, a legfontosabb védekezési módszer a megelőzés.

A HIV-fertőzés és AIDS szövődményeinek tekinthető, hogy a betegek legyengült immunrendszerük következtében fokozott mértékben ki vannak kitéve úgynevezett opportunista kórokozókkal történő fertőzésnek és körükben a daganatos betegségek gyakorisága is növekszik. Egyéb szövődményként idegrendszeri problémák (zavartság, memóriazavar, szorongás, depresszió), vesebetegség, jelentős fogyás, májbetegség léphetnek fel.

 A HIV a megfertőződéstől számított 14 nap múlva mutatható ki.


+ hepatitis B vírus surface antigén (HBsAg) kimutatás
+ hepatitis B vírus anti-HBc kimutatás
+ hepatitis B virus anti-HBs kimutatás

A hepatitis B vírus okozta fertőző májgyulladásnak akut és krónikus formája ismert. Az esetek nagy részében, mintegy 90%-ban akut májgyulladás formájában zajlik le a fertőzés.

A vírus fertőzött vér és vérkészítmények, fertőzött vérrel szennyezett tűk és eszközök által, anyáról újszülöttre, valamint nemi úton terjed.

A betegség az esetek kb. 70%-ában tünetmentesen zajlik, tüneteket csak 30%-ban okoz. A hepatitis B okozta fertőző májgyulladás lappangási ideje 6 hét és 6 hónap között változik. Amennyiben tünetek jelentkeznek, azok fáradékonyság, gyengeség, émelygés, hányinger, láz, csalánkiütések, ízületi fájdalmak, jobb bordaív alatti nyomás, feszülés, szemfehérje és bőr sárgasága, sötét vizelet formájában fordulnak elő.

A hepatitis B surface antigén (HBsAg) a megfertőződést követő 4 héttel válik kimutathatóvá a vérben. Jelenléte fertőzöttségre és fertőzőképességre utal.

A hosszú ideje fennálló krónikus májgyulladás májzsugor kialakulásához vezethet. Tartós hepatitis B vírus hordozás százszorosára növeli a primer hepatocellularis carcinoma kialakulásának gyakoriságát az átlagos populációhoz képest.

 A Hepatitis B a megfertőződéstől számított 4 hét múlva mutatható ki.


+ hepatitis C vírus IgM és IgG antitestek egyidejű kimutatása

A hepatitis C vírus okozta fertőző májgyulladás lefolyás szerint szintén lehet akut vagy krónikus. A hepatitis C fertőzések 75%-ban alakulnak át krónikussá, jóval nagyobb arányban, mint a hepatitis B fertőzés esetén.

A vírus fertőzött vér és vérkészítmények, fertőzött vérrel szennyezett tűk és eszközök által, anyáról újszülöttre, valamint nemi úton terjed.

A fertőzés az esetek több, mint 80%-ában tünetmentesen zajlik. A tünetek megjelenéséig 2-25 hét telhet el. Az akut májgyulladás tünetei megegyeznek a hepatitis B okozta akut májgyulladás tüneteivel, étvágytalanság, levertség, bordaív alatti fájdalom, sárgaság, sötét színű vizelet, bőrviszketés jelentkezhetnek. A krónikus májgyulladás esetén a fentieken túl a bőr, a nyelv a körmök elváltozása, a nőknél a menstruáció elmaradása, férfiaknál impotencia, másodlagos nemi jellegek elvesztése is előfordulhat.

Hepatitis C vírus antitest a fertőződés után 8-12 héttel mutatható ki a vérben.

A hosszú ideje fennálló krónikus májgyulladás szövődményei között nemcsak a májzsugor, és a rosszindulatú májdaganat szerepel, hanem Hashimoto thyreoiditis, Sjögren-szindróma, csökkent vérlemezkeszám és egyéb fertőzések is kialakulhatnak.

 A Hepatitis C a megfertőződéstől számított 8-12 hét múlva mutatható ki.


+ Treponema pallidum IgG és IgM antitestek egyidejű kimutatása
+ Treponema pallidum RPR kimutatás

A szifilisz fertőzésért a Treponema pallidum baktérium felelős. Szinte kivétel nélkül nemi úton terjed.

Az elsődleges szifilisz tünetei a megfertőződés után 2-3 héttel jelentkeznek, a nemi szerveken és környékén egy vagy több fájdalmatlan fekély képződik, mely 4-6 hét után spontán meggyógyul. A másodlagos szifilisz 6 héttel-6 hónappal a fekély megjelenése után alakul ki, ha a fertőzés kezeletlenül maradt. Az egész testfelületen piros, egyenetlen kiütések jelennek meg (gyakran a tenyereken, talpakon), melyet láz, duzzadt nyirokcsomók, torokfájás, csont- és ízületi fájdalmak, levertség kísérhet. A harmadlagos szifiliszt tünetmentesség jellemzi, évekkel a fertőzést követően alakul ki. A szövődmények kialakulásának a kockázata jelentősen megnő, a szív, az idegrendszer, csontok és ízületek is károsodnak.

A szerológiai vizsgálat a megfertőződést követő 2-6 hét múlva képes igazolni a betegséget.

A szifilisz antibiotikumokkal sikeresen gyógyítható, de kezeletlenül súlyos szövődményeket okoz. A fertőzés anyáról a magzatra terjedhet, mely súlyos fejlődési rendellenességekhez, akár a magzat halálához is vezethet.

 A Treponema pallidum a megfertőződéstől számított 2-6 hét múlva mutatható ki.

Kinek ajánljuk a teszt elvégzését?

Az STD kórokozókkal való fertőződés bármely aktív szexuális életet élő személyt érinthet. A vizsgált kórokozók által okozott STD fertőzések spontán nem gyógyulnak, viszont eredményesen kezelhetőek, terjedésük megelőzhető. A hosszabb ideig fennálló, kezeletlen fertőzésnek súlyos szövődményei is lehetnek, ezért az időben történő felismerés alapvető fontosságú. Mivel a fertőzés tünetmentesen is fennállhat, így a teszt elvégzése tünetek hiányában is javasolt, ezúton megakadályozhatja, hogy partnerének észrevétlenül átadja a fertőzést.

Ne végezze el a tesztet terhesség alatt és a szülést követő 3 hónapban, menstruáció időtartama alatt, vagy hüvelyi termék használatával egyidőben.

Mikor érdemes elvégezni a tesztet?

Amennyiben a megfertőződés lehetőségét Ön konkrét eseményhez köti, a teszt elvégzése az adott aktust követően az ún. ablakperiódus idejének letelte után javasolt. Ennek oka, hogy az ablakperiódus időszakában az adott kórokozó jelenléte még nem igazolható diagnosztikai módszerekkel, így az ebben az időszakban elvégzett laboratóriumi vizsgálat tévesen negatív (álnegatív) eredményt adhat.

A teszt maximális megbízhatósága érdekében egy konkrét aktussal összefüggésben Önnek az önmintavétel időzítéséhez a teszt által vizsgált összes kórokozó ablakperiódusát célszerű figyelembe vennie, mely a H3S teszt esetében 8 hét.
Ablakperiódus alatt végzett vizsgálat nem maximális megbízhatóságú, így ebben az esetben az ablakperiódus leteltét követően ismételt mintavétel javasolható.

Hogyan történik a mintavétel?

Vérvételre foglaljon időpontot egy SYNLAB saját magánvérvételi helyre, melyek listáját itt találja. A vérvétel nem éhgyomri, bármely napszakban elvégezhető.

Hogyan történik a minta laboratóriumi értékelése?

A mintát szerológiai elemzésnek vetjük alá. A teszt eredménye labordiagnosztikai értékkel bír, kezelésre vonatkozó információt nem tartalmaz.

A vizsgálathoz tartozó laboratóriumi leletét az Ön által megadott e-mail címre küldjük ki a minta laboratóriumba való beérkezését követő 8 munkanapon belül.

Mi a teendő az eredmény kézhezvételét követően?

Amennyiben az Ön eredménye pozitív – kerülje a további szexuális kontaktust és mielőbb keresse fel szakorvosát. A vizsgálat eredményét a teljes klinikai képpel együtt szükséges értékelni, melyhez a vizsgált mintavételi terület szerint bőr- és nemigyógyász, nőgyógyász vagy urológus szakorvos tanácsát kérheti.
Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, a vizsgálat az Ön esetében nem tudta igazolni a vizsgált kórokozók jelenlétét a mintavétel idején az adott mintavételi régióban.
Vegye figyelembe, hogy az ablakperiódus alatt végzett mintavétel szintén negatív eredményt adhat (ún. álnegativitás).
Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, azonban Ön vagy partnere STI fertőzésre jellemző tüneteket tapasztal, szintén kérje szakorvos segítségét.

Mivel a teszt a vérben előforduló STI kórokozók csak egy részét vizsgálja, illetve nem vizsgálja a lokálisan előforduló STD kórokozók jelenlétét, így amennyiben Ön aktív nemi életet él, az STI kórokozók a későbbiekben is kockázatot jelenthetnek az Ön számára. Korábbi vérből kimutatható pozitivitás részben védettséget jelenthet a későbbi megfertőződéssel szemben, melyről konzultáljon szakorvosával.

1.
Vásárolja meg a tesztet a webshopban, vagy kérje kijelölt magánvérvételi helyeinken.

2.
Foglaljon időpontot mintavételre.

3.
8 munkanap múlva e-mailben kapja meg a leletet.
  További információkért keresse ügyfélszolgálatunkat.
26 000 Ft
A fenti ár a mintavétel díját tartalmazza.
Rendelje meg vizsgálatunkat most!