Extra biztonság – unisex

28 000 Ft

Önmintavételes teszt a leggyakoribb STD kórokozók és a magas kockázatú HPV fertőzés kimutatására vizeletmintából 

icon
Vizeletminta önmintavételi eszközzel (Colli-Pee®)
icon
4 héttel az esetleges fertőzést követően, vagy a tünetek kialakulásakor javasolt elvégezni a tesztet
icon
5 kórokozót vizsgáló teszt
icon
A minta elküldhető postán vagy leadható a kijelölt vérvételi helyeken
icon
Eredmény a laborba érkezést követő 3 munkanapon belül
icon
Gyors, diszkrét, fájdalommentes, megbízható eredményt ad

Mit vizsgál a teszt?

A teszt a leggyakoribb, szexuális együttléttel terjedő kórokozók, valamint a magas kockázatú HPV típusainak jelenlétét vizsgálja a vizeletben.

Egy intracelluláris (sejten belüli) baktérium. Jellemzően nemi úton terjed, de anyától a gyermeknek is átadható.

A Chlamydia a férfiak 50 százalékánál, a nők 80 százalékánál tünetmentes. Amennyiben panaszok jelentkeznek, úgy a megfertőződést követő 1-3 héttel alakulnak ki. A tünetek magukba foglalják a húgycsőfolyást, fájdalmas vizeletürítést, nőknél a fehéres hüvelyfolyást.

Ahogy a nemi úton terjedő betegségekre jellemző, a tünetmentesség ellenére súlyos következményei lehetnek a betegségnek, nőknél méhnyakgyulladás, méhen kívüli terhesség, meddőség, illetve mindkét nem esetén ízületi gyulladás, végbélgyulladás, kötőhártya-gyulladás kialakulásban játszhat szerepet. Férfiaknál a húgycső gyulladását, mellékhere-, és prosztatagyulladást idézhet elő, és szintén akár meddőséghez vezethet.

 A Chlamydia a megfertőződéstől számított 7-21 nap múlva mutatható ki.


A gonorrhoea (tripper) kórokozója a Neisseria gonorrhoeae baktérium. Jellemzően nemi úton terjed, de anyától a gyermeknek is átadható.

A tripper tünetei a nőknél és a férfiaknál eltérő módon nyilvánulhatnak meg. A férfiaknál a tünetek a megfertőződést követő 2-4 nap múlva jelentkeznek. Férfiaknál a vezető tünetek a húgycsőfolyás és vizeletürítési fájdalom, de az esetek kis részében előfordul a tünetmentesség is.

A nőknél a tünetek a megfertőződést követő 7-10 nap elteltével jelennek meg, enyhébbek, mint a férfiaknál. Enyhe fájdalom, gyakori vizelési inger, húgycsőgyulladás, a méhnyak gyulladása, hüvelyi vérzés alakulhat ki. A nőknél az esetek 20%-ban nem okoz panaszokat.

Mindkét nem esetén előfordulhat mandulagyulladás, garatgyulladás és a végbél környéke és a szemek is érintettek lehetnek.

Kezelés nélkül a férfiaknál a tünetek 7-8 hét múlva mérséklődnek, a gyulladás ráterjedhet a többi szervre, ondóhólyag-gyulladást, mellékhere-gyulladást, prosztatagyulladást, vesemedence-gyulladást idézhet elő.

Nők esetében is igaz, hogy kezelés nélkül krónikussá válik a betegség, kismedencei gyulladást, méhnyakgyulladást, petevezetékek és a hashártya gyulladását, heges összenövéseket és a petevezeték elzáródását okozhatja, meddőséghez, vetéléshez, méhen kívüli terhességhez vezethet.

 A Gonorrhoeae a megfertőződéstől számított 5-14 nap múlva mutatható ki.


A Mycoplasma genitalium, a húgyutak és a nemiszervek gyulladását okozó baktérium. A betegség jellemzően nemi úton terjed.

A betegség gyakran tünetmentes lefolyású is lehet, de a megfertőződést követő 1-3 héttel tünetként mindkét nemnél gyakori vizelési inger, a nemiszervek környékén jelentkező viszketés jelenhet meg. A nőknél a fertőzés húgycsőgyulladást, hüvelygyulladást, méhnyakgyulladást, méhnyálkahártya-gyulladást idéz elő, de kismedencei gyulladás is kialakulhat. Férfiaknál a húgycsőgyulladás mellett prosztatagyulladás, here- és mellékhere gyulladás is előfordulhat.

A Mycoplasma fertőzés következtében a terhesség során vetélés és koraszülés is kialakulhat, szerepet játszanak a férfi és női meddőség létrejöttében.

 A Mycoplasma a megfertőződéstől számított 7 nap múlva mutatható ki.


A fertőzés kórokozója a Trichomonas vaginalis, egysejtű ostoros parazita. A betegség jellemzően nemi úton terjed.

A tünetek a megfertőződéstől számított 4 nap-3 héten belül jelentkeznek, de a többi nemi úton terjedő betegséghez hasonlóan nagyon gyakori a tünetmentesség, egyes becslések szerint a fertőzött nők 50%-ának nincsenek panaszai. Amennyiben tüneteket okoz, nőknél hüvelygyulladás, habos, zöldes hüvelyi folyás és a szeméremajkak viszketése jelentkezik. A gyulladás a húgycsőre is átterjedhet, fájdalmas vizeletürítést okozva. A fertőzés a férfiaknál a húgycső és a prosztata gyulladását vonhatja maga után.

A trichomonas fertőzés veszélyforrást jelent a terhesség során, a koraszülésben is szerepet játszhat.

 A Trichomonas a megfertőződéstől számított 7-28 nap múlva mutatható ki.


A HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó mindkét nemet érintően, a szexuálisan aktív felnőttek 80%-a átesik élete során a fertőzésen.

A HPV fertőzés legsúlyosabb következménye a vírus okozta különféle daganatos elváltozások – méhnyakrák, hüvelyi-, szájüregi-, torok-, hímvessző- és végbélrák - kialakulása, mely jellemzően hosszú, évekig tartó folyamat.

Rendszeres HPV szűrővizsgálattal időben kimutatható a rákkockázatot jelentő fertőzés, így lehetőség van a rákos elváltozás kialakulásának megelőzésére.

A teszt 14 magas kockázatú HPV típust azonosít, az alábbi módon:

  1. HPV16 kimutatás
  2. HPV18 kimutatás
  3. egyéb HR-HPV típusok (HPV31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 és 68) egyidejű azonosítás

A HPV fertőzés a legtöbb esetben mindkét nemnél észrevétlenül, tünetmentesen zajlik, majd magától elmúlik. A fertőzéses megbetegedések kis részében – mind nőknél, mind férfiaknál – a magas kockázatú HPV-típusok a nemi szervek, a végbél, valamint bizonyos szájüregi területeken jelentkező daganatos megbetegedések kialakulásához vezethetnek. A legfontosabb HPV típusok ellen védőoltásra van mód, illetve a világ egyre több országában szervezett HPV szűrési programok működnek jellemzően a HPV okozta méhnyakrák megelőzésének céljából.

Magyarországon a HPV szűrés nem általánosan elérhető, a rendszeres önkéntes szűrővizsgálat azonban kiemelten fontos, mivel a HPV fertőzés jellemzően tünetmentesen zajlik és a fertőzött páciens a rákkockázatot jelentő kórokozót észrevétlenül adja tovább partnerének. Fontos hangsúlyozni, hogy a HPV fertőzés okozta elváltozások kezelhetőek és megelőzhetőek, ehhez a fertőzés időben történő felismerése nélkülözhetetlen.

Kinek ajánljuk a teszt elvégzését?

Az STD kórokozókkal való fertőződés bármely aktív szexuális életet élő személyt érinthet. A vizsgált kórokozók által okozott STD fertőzések spontán nem gyógyulnak, viszont eredményesen kezelhetőek, terjedésük megelőzhető. A hosszabb ideig fennálló, kezeletlen fertőzésnek súlyos szövődményei is lehetnek, ezért az időben történő felismerés alapvető fontosságú. Mivel a fertőzés tünetmentesen is fennállhat, így a teszt elvégzése tünetek hiányában is javasolt, ezúton megakadályozhatja, hogy partnerének észrevétlenül átadja a fertőzést.

Mikor érdemes elvégezni a tesztet?

Amennyiben a megfertőződés lehetőségét Ön konkrét eseményhez köti, a teszt elvégzése az adott aktust követően az ún. ablakperiódus idejének letelte után javasolt. Ennek oka, hogy az ablakperiódus időszakában az adott kórokozó jelenléte még nem igazolható diagnosztikai módszerekkel, így az ebben az időszakban elvégzett laboratóriumi vizsgálat tévesen negatív (álnegatív) eredményt adhat.

A teszt maximális megbízhatósága érdekében egy konkrét aktussal összefüggésben Önnek az önmintavétel időzítéséhez a teszt által vizsgált összes kórokozó ablakperiódusát célszerű figyelembe vennie, mely a Extra biztonság unisex teszt esetében 4 hét.
Ablakperiódus alatt végzett vizsgálat nem maximális megbízhatóságú, így ebben az esetben az ablakperiódus leteltét követően ismételt mintavétel javasolható.

A HPV fertőzés a legtöbb esetben mindkét nemnél észrevétlenül, tünetmentesen zajlik, majd magától elmúlik. Ám mivel újra és újra elkapható a fertőzés, azt javasoljuk, hogy rendszeresen végezzen tesztet a HPV okozta szövődmények megelőzése céljából.

ablakperiódus

Hogyan történik az önmintavétel?

A vizsgálat elvégzéséhez vizeletminta szükséges. A teszthez tartozó Colli-Pee önmintavevő a vizeletben található sejtek gyűjtésére kifejlesztett eszköz, mely speciálisan a vizelet első frakciójában, az ún. elsősugárvizeletben jelenlévő STD kórokozók kimutatására szolgál.

A mintavevő speciális kialakításának köszönhetően a mintavétel egyszerű, pontos, biztonságos és fájdalommentes – férfiak és nők számára is kényelmes. Az eszköz innovatív kialakításának köszönhetően a vizeletgyűjtés folyamatos, a vizelési folyamatot Önnek nem szükséges megszakítania, az elsősugár frakció automatikusan elkülönül a vizelet többi részétől. Összehasonlító vizsgálatokban a hagyományos vizeletgyűjtő eszközökkel szemben a páciensek döntő többsége a Colli-Pee innovatív önmintavételi eljárást preferálja.

Fontos megemlíteni, hogy a nemi- és egyéb nyálkahártyaterületekről labordiagnosztikai célból vett önmintavétel világszerte elfogadott, szakmailag megbízható és javasolt módszer, ugyanakkor nem helyettesítheti teljes mértékben a személyes szakorvosi konzultációt.

A vizelet önmintavételi eszköz használatához a részletes útmutatót a letölthető dokumentumok között találja.

Hogyan történik a minta laboratóriumi értékelése?

A laboratóriumba beérkező mintát molekuláris diagnosztikai elemzésnek vetjük alá. A vizsgálat során alkalmazott PCR (polimerase chain reaction) alapú technológia arról ad tájékoztatást, hogy a vizsgált 4 STD kórokozóból a mintavétel pillanatában melyik volt kimutatható mennyiségben jelen az adott mintavételi területen. A teszt eredménye labordiagnosztikai értékkel bír, kezelésre vonatkozó információt nem tartalmaz.

Mi a teendő az eredmény kézhezvételét követően?

Amennyiben az Ön eredménye pozitív – kerülje a további szexuális kontaktust és mielőbb keresse fel szakorvosát. A vizsgálat eredményét a teljes klinikai képpel együtt szükséges értékelni, melyhez a vizsgált mintavételi terület szerint bőr- és nemigyógyász, nőgyógyász vagy urológus szakorvos tanácsát kérheti.
Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, a vizsgálat az Ön esetében nem tudta igazolni a vizsgált kórokozók jelenlétét a mintavétel idején az adott mintavételi régióban.
Vegye figyelembe, hogy az ablakperiódus alatt végzett mintavétel szintén negatív eredményt adhat (ún. álnegativitás).
Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, azonban Ön vagy partnere STI fertőzésre jellemző tüneteket tapasztal, szintén kérje szakorvos segítségét.

Mivel a teszt által vizsgált STI fertőződések nem alakítanak ki tartós immunológiai védettséget a szervezetben, így egy korábbi pozitivitás esetén Ön ismételten fertőződhet az adott vagy más STI kórokozóval.

1.
Vásárolja meg a tesztet a webshopban vagy a kijelölt magánvérvételi helyeinken.

2.
Végezze el a mintavételt.

3.
A mintát küldje el postán vagy adja le a vérvételi helyen.

4.
3 munkanap múlva e-mailben kapja meg a leletet.
  További információkért keresse ügyfélszolgálatunkat.
Letölthető dokumentumok

 Mintavételi útmutató

 Vizsgálatkérőlap

28 000 Ft
A fenti ár tartalmazza a visszaküldés díját.
Rendelje meg vizsgálatunkat most!