CpxBIOME – bél mikrobiom vizsgálat

185 000 Ft

Mi a mikrobiom vizsgálat?

A bél mikrobiom vizsgálat olyan mikrobiális analitikai szolgáltatás, melynek alapját a székletmintában található mikrobiális DNS szekvenálása (elemzése) képezi.
A székletből végzett elemzés átfogó képet ad a bélrendszerben lévő mikrobaközösségekről, beleértve a baktériumok relatív százalékos megoszlását, a gyulladással összefüggésbe hozható baktériumfajokat, valamint lehetővé teszi annak felmérését, hogy mennyire van egyensúlyban a fehérje- és rostbevitel.

Mikor érdemes elvégezni?

A vizsgálatot érdemes elvégezni a bél mikrobiom működésének zavarával összefüggésben gyakran előforduló autoimmun és egyéb betegségek esetén: gyulladások és gócpontok kutatása, hasi panaszok, zsír- és fehérje-felszívódási zavarok, bél- és emésztőszervi betegségek, a rheumatoid arthritis vagy a kardiovaszkuláris betegségek, diabétesz, alvás- és figyelemzavar, hangulatingadozás, különböző allergiák. 

A bél mikrobiom vizsgálata  segítséget nyújthat a szélsőséges súlyingadozás vagy folyamatos diszkomfort érzés okainak felderítésében, speciális diéták vagy antibiotikum kúra hatásának, a táplákékkiegészítők hasznosulásának és a megfelelő rostbevitel feltérképezésében is. 

Hogyan történik a vizsgálat?

A bél mikrobiom vizsgálata székletmintából történik. Az alkalmazott speciális eljárásnak köszönhetően a baktériumok genetikai állománya megőrződik és kimutatható az újgenerációs szekvenálási technológiának köszönhetően amivel az összes mintában található baktérium genetikai lenyomatát azonosítani lehet. Ez az eljárás alkalmas akár élővizek, élelmiszerek, vagy bármilyen más mintából származó baktérium közösségek vizsgálatára is és a jelenleg elérhető technológia csúcsát képviseli.

Miről tájékoztat a konzultáció és a lelet?

A vizsgálat ára magába foglalja a lelet értelmezését segítő 90 perces online konzultációt is.

A konzultáció során dietetikus segít megérteni a leletben található alapfogalmakat és ismerteti a pácienssel a dietoterápiás lehetőségeket, ajánlást kap a terápiát támogató étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban, illetve egyeztetnek arról, hogy szükség van-e további szakorvosi kompetencia bevonására.

 • a bélrendszerben található baktériumokról
 • probiotikus baktériumok jelenlétéről a baktériumközösségben
 • gyulladásra utaló jelekről a bélrendszerben
 • az étrend mikrobiomra gyakorolt hatásának megfelelőségéről
 • jelenleg fogyasztott étrend-kiegészítők hatékonyságáról
 • a bélben található baktériumok összetétele alapján meghatározható betegségek kockázatáról

Az indikátorkörök értelmezése a következő:
Piros: az Ön értéke nem megfelelő.
Sárga: az Ön értéke kielégítő.
Zöld: az Ön értéke megfelelő.

A pontérték rangsor alapú mutató, mely azt jelzi, hogy az Ön mintájában, az adott baktérium előfordulási aránya, mennyire mutat hasonlóságot, a referenciabázisunkban lévő aránnyal. Az adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek klinikai diagnózisnak. A MAGASABB ÉRTÉKEK AZT JELZIK, hogy az Ön bélflóra-összetétele, nagyobb hasonlóságot mutat azokéval, akik hasonló betegségben szenvednek, vagy hasonló állapotban vannak. Ez azonban nem jelenti automatikusan egy betegség kialakulását.

betegségek
 • Az adott baktériumok előfordulásának valószínűségét az egészséges referenciamintákhoz képest.
  Az önmagát egészségesnek valló referenciaminták hány százalékánál fordult elő az adott baktérium. Minél magasabb a referenciaminták százalékos értéke, annál gyakoribb az általános előfordulása az adott baktériumnak a bélflórában.
  A referenciaminták alacsony százalékos értéke azt jelzi, hogy azok a baktériumok ritkábban (vagy egyáltalán nem) fordulnak elő a magukat általánosan egészségesnek mondó emberekben.
  A vizsgálat minden esetben tartalmazza a szakértői segítséget, mert sok esetben a szervezet számára hasznos baktériumok túlszaporodásának is lehetnek káros hatásai az egészségre nézve. A vizsgálat tartalmazza a szakértői lelet értelmezést.
  Egyes baktérium fajok együtt megjelenve is problémát okozhatnak. Ha azonban ezeket időben észleljük, akkor akár későbbi betegségek kialakulását is meg tudjuk előzni.
leírás
 • Grafikus összefoglalását a bélflórában megtalálható az emésztőrendszer és a szervezet egészségének szempontjából fontos baktériumoknak
összefoglalás

Fontos tudnivalók

Vizsgálathoz szükséges minta
Önmintavételes székletminta. A kit szerint levett önmintavételes székletminta a SYNLAB mintavételi helyeken adható le.

Eredménykiadás
A mintaleadástól számított 2 hét.

A mintavételhez biztosítjuk a CpxBIOME mintavételi csomagot, melyet a teszt webshopos megvásárlását követően postai úton küldünk meg Önnek a rendeléskor megadott szállítási címre.

Személyes megrendelés esetén lehetősége van a tesztet kérni ezeken a kijelölt magánvérvételi helyeken.

185 000 Ft
A fenti ár a mintavételi csomag és visszaküldés díját tartalmazza.
Rendelje meg vizsgálatunkat most!