Basic Biztonság – nőknek

16 000 Ft

Önmintavételes teszt a leggyakoribb STD kórokozók kimutatására hüvelyi mintából

icon
Hüvelyi minta önmintavételi eszközzel (Evalyn Brush®)
icon
4 héttel az esetleges fertőzést követően, vagy a tünetek kialakulásakor javasolt elvégezni a tesztet
icon
4 kórokozót vizsgáló teszt
icon
A minta elküldhető postán vagy leadható a kijelölt vérvételi helyeken
icon
Eredmény a laborba érkezést követő 3 munkanapon belül
icon
Gyors, diszkrét, fájdalommentes, megbízható eredményt ad

Mit vizsgál a teszt?

A teszt azon leggyakoribb, szexuális együttléttel terjedő kórokozók kimutatására szolgál, melyek a nemi szervek akut fertőzéses megbetegedéseit idézhetik elő.

Fontos hangsúlyozni, hogy a vizsgált kórokozók által okozott STD fertőzések kezelhetőek, terjedésük megelőzhető, így az időben történő felismerés nélkülözhetetlen.

Egy intracelluláris (sejten belüli) baktérium. Jellemzően nemi úton terjed, de anyától a gyermeknek is átadható.

A Chlamydia a férfiak 50 százalékánál, a nők 80 százalékánál tünetmentes. Amennyiben panaszok jelentkeznek, úgy a megfertőződést követő 1-3 héttel alakulnak ki. A tünetek magukba foglalják a húgycsőfolyást, fájdalmas vizeletürítést, nőknél a fehéres hüvelyfolyást.

Ahogy a nemi úton terjedő betegségekre jellemző, a tünetmentesség ellenére súlyos következményei lehetnek a betegségnek, nőknél méhnyakgyulladás, méhen kívüli terhesség, meddőség, illetve mindkét nem esetén ízületi gyulladás, végbélgyulladás, kötőhártya-gyulladás kialakulásban játszhat szerepet. Férfiaknál a húgycső gyulladását, mellékhere-, és prosztatagyulladást idézhet elő, és szintén akár meddőséghez vezethet.

 A Chlamydia a megfertőződéstől számított 7-21 nap múlva mutatható ki.


A gonorrhoea (tripper) kórokozója a Neisseria gonorrhoeae baktérium. Jellemzően nemi úton terjed, de anyától a gyermeknek is átadható.

A tripper tünetei a nőknél és a férfiaknál eltérő módon nyilvánulhatnak meg. A férfiaknál a tünetek a megfertőződést követő 2-4 nap múlva jelentkeznek. Férfiaknál a vezető tünetek a húgycsőfolyás és vizeletürítési fájdalom, de az esetek kis részében előfordul a tünetmentesség is.

A nőknél a tünetek a megfertőződést követő 7-10 nap elteltével jelennek meg, enyhébbek, mint a férfiaknál. Enyhe fájdalom, gyakori vizelési inger, húgycsőgyulladás, a méhnyak gyulladása, hüvelyi vérzés alakulhat ki. A nőknél az esetek 20%-ban nem okoz panaszokat.

Mindkét nem esetén előfordulhat mandulagyulladás, garatgyulladás és a végbél környéke és a szemek is érintettek lehetnek.

Kezelés nélkül a férfiaknál a tünetek 7-8 hét múlva mérséklődnek, a gyulladás ráterjedhet a többi szervre, ondóhólyag-gyulladást, mellékhere-gyulladást, prosztatagyulladást, vesemedence-gyulladást idézhet elő.

Nők esetében is igaz, hogy kezelés nélkül krónikussá válik a betegség, kismedencei gyulladást, méhnyakgyulladást, petevezetékek és a hashártya gyulladását, heges összenövéseket és a petevezeték elzáródását okozhatja, meddőséghez, vetéléshez, méhen kívüli terhességhez vezethet.

 A Gonorrhoeae a megfertőződéstől számított 5-14 nap múlva mutatható ki.


A Mycoplasma genitalium, a húgyutak és a nemiszervek gyulladását okozó baktérium. A betegség jellemzően nemi úton terjed.

A betegség gyakran tünetmentes lefolyású is lehet, de a megfertőződést követő 1-3 héttel tünetként mindkét nemnél gyakori vizelési inger, a nemiszervek környékén jelentkező viszketés jelenhet meg. A nőknél a fertőzés húgycsőgyulladást, hüvelygyulladást, méhnyakgyulladást, méhnyálkahártya-gyulladást idéz elő, de kismedencei gyulladás is kialakulhat. Férfiaknál a húgycsőgyulladás mellett prosztatagyulladás, here- és mellékhere gyulladás is előfordulhat.

A Mycoplasma fertőzés következtében a terhesség során vetélés és koraszülés is kialakulhat, szerepet játszanak a férfi és női meddőség létrejöttében.

 A Mycoplasma a megfertőződéstől számított 7 nap múlva mutatható ki.


A fertőzés kórokozója a Trichomonas vaginalis, egysejtű ostoros parazita. A betegség jellemzően nemi úton terjed.

A tünetek a megfertőződéstől számított 4 nap-3 héten belül jelentkeznek, de a többi nemi úton terjedő betegséghez hasonlóan nagyon gyakori a tünetmentesség, egyes becslések szerint a fertőzött nők 50%-ának nincsenek panaszai. Amennyiben tüneteket okoz, nőknél hüvelygyulladás, habos, zöldes hüvelyi folyás és a szeméremajkak viszketése jelentkezik. A gyulladás a húgycsőre is átterjedhet, fájdalmas vizeletürítést okozva. A fertőzés a férfiaknál a húgycső és a prosztata gyulladását vonhatja maga után.

A trichomonas fertőzés veszélyforrást jelent a terhesség során, a koraszülésben is szerepet játszhat.

 A Trichomonas a megfertőződéstől számított 7-28 nap múlva mutatható ki.

Kinek ajánljuk a teszt elvégzését?

Az STD kórokozókkal való fertőződés bármely aktív szexuális életet élő személyt érinthet. A vizsgált kórokozók által okozott STD fertőzések spontán nem gyógyulnak, viszont eredményesen kezelhetőek, terjedésük megelőzhető. A hosszabb ideig fennálló, kezeletlen fertőzésnek súlyos szövődményei is lehetnek, ezért az időben történő felismerés alapvető fontosságú. Mivel a fertőzés tünetmentesen is fennállhat, így a teszt elvégzése tünetek hiányában is javasolt, ezúton megakadályozhatja, hogy partnerének észrevétlenül átadja a fertőzést.

Ne végezze el a tesztet terhesség alatt és a szülést követő 3 hónapban, menstruáció időtartama alatt, vagy hüvelyi termék használatával egyidőben.

Mikor érdemes elvégezni a tesztet?

Amennyiben a megfertőződés lehetőségét Ön konkrét eseményhez köti, a teszt elvégzése az adott aktust követően az ún. ablakperiódus idejének letelte után javasolt. Ennek oka, hogy az ablakperiódus időszakában az adott kórokozó jelenléte még nem igazolható diagnosztikai módszerekkel, így az ebben az időszakban elvégzett laboratóriumi vizsgálat tévesen negatív (álnegatív) eredményt adhat.

A teszt maximális megbízhatósága érdekében egy konkrét aktussal összefüggésben Önnek az önmintavétel időzítéséhez a teszt által vizsgált összes kórokozó ablakperiódusát célszerű figyelembe vennie, mely a Basic biztonság nőknek teszt esetében 4 hét.

Ablakperiódus alatt végzett vizsgálat nem maximális megbízhatóságú, így ebben az esetben az ablakperiódus leteltét követően ismételt mintavétel javasolható.

ablakperiódus

Hogyan történik az önmintavétel?

A vizsgálat elvégzéséhez hüvelyi minta szükséges. A mintát Ön egy speciálisan erre a célra kialakított, egyszerűen kezelhető önmintavevő eszközzel (Evalyn® Brush) veheti le.

Az Evalyn Brush®-t nők tervezték nőknek. A holland és dán méhnyakrák szűrőprogramokban a legjobb önmintavevő eszköznek választották. Használata biztonságos, kényelmes, és megbízható eredményt ad.

A nemi- és egyéb nyálkahártyaterületekről labordiagnosztikai célból vett önmintavétel világszerte elfogadott, szakmailag megbízható és javasolt módszer, ugyanakkor nem helyettesítheti teljes mértékben a személyes szakorvosi konzultációt.

A hüvelyi önmintavétel eszköz használatához a részletes útmutatót a letölthető dokumentumok között találja.

Hogyan történik a minta laboratóriumi értékelése?

A laboratóriumba beérkező mintát molekuláris diagnosztikai elemzésnek vetjük alá. A vizsgálat során alkalmazott PCR (polimerase chain reaction) alapú technológia arról ad tájékoztatást, hogy a vizsgált 4 STD kórokozóból a mintavétel pillanatában melyik volt kimutatható mennyiségben jelen az adott mintavételi területen. A teszt eredménye labordiagnosztikai értékkel bír, kezelésre vonatkozó információt nem tartalmaz.

Mi a teendő az eredmény kézhezvételét követően?

Amennyiben az Ön eredménye pozitív – kerülje a további szexuális kontaktust és mielőbb keresse fel szakorvosát. A vizsgálat eredményét a teljes klinikai képpel együtt szükséges értékelni, melyhez a vizsgált mintavételi terület szerint bőr- és nemigyógyász, nőgyógyász vagy urológus szakorvos tanácsát kérheti.
Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, a vizsgálat az Ön esetében nem tudta igazolni a vizsgált kórokozók jelenlétét a mintavétel idején az adott mintavételi régióban.
Vegye figyelembe, hogy az ablakperiódus alatt végzett mintavétel szintén negatív eredményt adhat (ún. álnegativitás).
Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, azonban Ön vagy partnere STI fertőzésre jellemző tüneteket tapasztal, szintén kérje szakorvos segítségét.

Mivel a teszt által vizsgált STI fertőződések nem alakítanak ki tartós immunológiai védettséget a szervezetben, így egy korábbi pozitivitás esetén Ön ismételten fertőződhet az adott vagy más STI kórokozóval.

1.
Vásárolja meg a tesztet a webshopban vagy a kijelölt magánvérvételi helyeinken.

2.
Végezze el a mintavételt.

3.
A mintát küldje el postán vagy adja le a vérvételi helyen.

4.
3 munkanap múlva e-mailben kapja meg a leletet.
  További információkért keresse ügyfélszolgálatunkat.
Letölthető dokumentumok

 Mintavételi útmutató

 Vizsgálatkérőlap

16 000 Ft
A fenti ár tartalmazza a visszaküldés díját.
Rendelje meg vizsgálatunkat most!