Prosztatarák-diagnosztika (PCA3)

Prosztatarák-diagnosztika (PCA3)


PCA3 – mire jó?

A PCA3-vizsgálat a prosztatarák kimutatására és követésére alkalmas molekuláris biológiai módszer. Az urológus diagnosztikai eszköztárába bekerülő PCA3-vizsgálat növeli a diagnosztikai szenzitivitást, specificitást és prediktív értéket. A teszt a vizeletben lévő prosztatarák-sejteket mutatja ki a PCA3 gén (Prostate Cancer Gene 3, korábban DD3) mRNS-expressziójának mérése révén. A PCA3 expressziója nem csak a prosztatára, hanem a prosztatarákra is specifikus, mert a gén jelentősen nagyobb mértékben (66x) fejeződik ki a prosztatarákos szövetben az egészséges vagy jóindulatú elváltozást mutató prosztataszövetekhez képest. Míg a PSA (prosztataspecifikus antigén) megemelkedett szintjét olyan állapotok is előidézhetik, mint a prosztatagyulladás, a genito-urinális traktus gyulladásai és a jóindulatú prosztatahiperplázia, a PCA3 szintjét nem befolyásolják ezek a tényezők. A PSA megemelkedett szintje alapján gyakran végeznek prosztatabiopsziát, ám a magas PSA-szintű páciensek mintegy 75%-ánál nem találnak prosztatakarcinómát. A PCA3 vizsgálat >85%-os negatív prediktív értéke – bár természetesen nem 100% – eléri a biopsziáét, hiszen negatív biopszia esetén is előfordul 10-25%-ban prosztatarák. Mivel a PCA3 jóval prosztatarák-specifikusabb, mint a PSA, a PCA3-teszt pozitív prediktív értéke a prosztatarák-diagnosztikában közel kétszer akkora, mint a szérum-PSA-é (75% a 38%-kal szemben). A többi független markerhez viszonyítva (kor, rektális digitális vizsgálat, PSA-szint, prosztataméret, korábbi biopszia) a PCA3-értéknek van a legnagyobb prediktív értéke abban, hogy a biopszia talál-e prosztatarákot. Mindezeket figyelembe véve a PCA3-vizsgálat szerepet kaphat mind a prosztatarák diagnosztikájában (elsősorban a biopszia szükségességének jelzése révén), mind a kezelési stratégia megválasztásában (a rák agresszivitásának jelzése révén).  A PCA3-tesztet a prosztatarák standard diagnosztikai algoritmusa kiegészítéseként javasolt használni.


Milyen esetekben indokolt a vizsgálat elvégzése?

A PCA3 diagnosztikai hasznossága bizonyított a következő esetekben: 

  1. az első biopszia eldöntésében, ha a prosztatarák kockázata a családi kórelőzmények, gyanús fizikális lelet, PSA-változás mértéke alapján nagy, de a PSA szintje (2,5-10 ng/ml) és a fizikális lelet nem egyértelmű;
  2. az ismételt biopszia (időpontjának) eldöntésében, ha a PSA egyértelműen magas, de az előző egy vagy több biopszia eredménye negatív vagy nem egyértelmű;
  3. igazolt prosztatarák esetén a betegség, így a kezelési stratégia agresszivitásának meghatározásában és aktív monitorozásában (3-6 havonta).


A vizsgálat elve és módszere

A Gen-Probe Progensa PCA3 nevű tesztje a PCA3 és a PSA gének mRNS-expresszióját méri transzkripció-mediált amplifikációs technikával digitális rektális vizsgálat után nyert elsősugár-vizeletből. (A digitális rektális vizsgálatra azért van szükség, hogy prosztatasejtek kerüljenek a vizeletbe.) A vizsgálat eredménye a PCA3-index, amely a PCA3- és PSA-mRNS hányadosából származik. Minél nagyobb az index, annál valószínűbb, hogy pozitív lesz a biopszia. Az eredményt 35 felett tekintjük pozitívnak (emellett a küszöbérték mellett a legnagyobb a teszt diagnosztikai pontossága).

Vissza az ajánlott vizsgálatainkhoz